Fråga

Jag vill veta hur jag kan utöka ett befintligt 2,4 gigahertz WiFi-nätverk med en sekundär router. Jag vill att i slutänden ska alla mobila enheter kunna växla sömlöst när de kommer in i täckningsområdet för den andra routern.

Vad jag menar är att det i princip ska vara samma nätverk (inte bara samma SSID-namn + lösenord och krypteringsprotokoll, eftersom det fortfarande kräver användarintervention för att växla mellan WiFi-nätverk).

Jag har i dag en repeater som ansluts till vägguttaget, men jag vill åstadkomma samma sak med två routrar. Alltså inte en router och en repeater. Repeatern tar ju 50 procent av WiFi-signalen. Någon sa till mig för en tid sedan att jag på något sätt måste koppla routrarnas Mac-adresser till varandra så att de kan ”överbrygga perfekt” och skapa samma WiFi-nätverk, men jag kan inte hitta något annat mer detaljerat om detta ämne.

Min första router måste jag ha kvar, eftersom den kommer från min internetleverantör.

Göran Roos

 

Svar

Det där med Mac-adresserna är tyvärr nonsens. Och det du vill göra går dessvärre inte med vanliga routrar. Även om du använder samma SSID handlar det fortfarande om två olika nätverk. Mobila enheter är inte smarta nog att växla själva till den starkare signalen.

Det enda sättet att åstadkomma det du vill är att investera i ett modernt mesh-nätverk med enheter som samarbetar för att ge sömlös täckning över ett större område. Om du måste behålla din befintliga router kan du göra det. Anslut den första mesh-routern till internetleverantörens router och stäng sedan av WiFi på den senare.

Här finns några exempel på mesh-routrar.
Se även detta svar: www.datormagazin.se/2019/heltackande-natverk

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här