Fråga

Min dator har blivit infekterad med WinThruster.exe, som inte går att ta bort. Hur farligt är detta? Vad gör man?

joå

Svar

Att säga att datorn är infekterad kanske är lite överdrivet, men Winthruster är definitivt något som du inte vill ha. Det är ett så kallat PUP, potentially unwanted program, enligt säkerhetsleverantörernas definition. Det innebär att det innehåller spyware, adware och annat oönskat och ofta följer med vid installation av något annat.

Winthruster marknadsförs som ett optimeringsprogram för datorn. Som sådant är det ganska värdelöst och det enda de vill är att du ska betala för den lika värdelösa premiumversionen. Gör du det går du också med på en automatisk prenumeration, vilket innebär att de regelbundet fortsätter att dra pengar från ditt konto, något som kan vara svårt att komma ur.

Du kan använda ett program som exempelvis Malwarebytes (www.malwarebytes.com/mwb-download) för att ta bort det, men det ska gå lika bra att göra det manuellt med Windows vanliga verktyg.

Gå bara till ”Appar och funktioner” i inställningarna, så ska du kunna hitta programmet. Eventuellt har det installerat fler saker, som verktygsfält till webbläsaren och annat. Välj att sortera apparna efter installationsdatum, så kan du lättare hitta allt som installerades samtidigt.

Det här kan vara ännu enklare om du använder ”Program och funktioner” i gamla hederliga Kontrollpanelen i stället. Där syns nämligen också utgivarens namn, som i det här fallet heter Solvusoft.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här