Med 4K-stöd och en PCI-e-plats för framtida uppgraderingar hoppas Qnap hitta nya kunder. Företaget lanserar TS-251D, en NAS med plats för två diskar som kan agera mediaserver.

Med en HDMI-anslutning på baksidan och en dubbelkärnig Intelprocessor under huven ska Qnaps senaste NAS fixa att både strömma och koda 4K-material. Enheten rymmer två diskar och beskrivs av tillverkaren som ett ”framtidssäkert mediacenter”.

Läs också – Test: Qnap TS-253D

Qnap TS-251D - baksida
Qnap TS-251D har endast en nätverksport.

TS-251D kör Qnaps operativsystem och tillhörande applikationer. En av de förinstallerade apparna är företagets fotoalbum Qumagie med stöd för bildigenkänning för automatisk kategorisering av dina fotografier. Vi har inte testat funktionen, så hur effektiv och snabb den är låter vi vara osagt. Fler appar går givetvis att ladda ned via Qnaps App Center.

Celeronprocessor under huven

På komponentsidan hittar vi alltså en dubbelkärnig Intel Celeron J4005-processor på 2,0 gigahertz med en turbohastighet på upp till 2,7 gigahertz. NAS:en har två alternativt fyra gigabyte DDR4-minne beroende på modell och kan uppgraderas till åtta gigabyte som mest. Den har även en Gigabit LAN-port och stöd för två SATA 6 Gbps-diskar.

Läs också – Test: Seagate Ironwolf 510

Uppgradera TS-251D på egen hand

Den lilla servern har dessutom en tom PCIe-plats som gör det möjligt för användaren uppgradera enheten på egen hand med exempelvis fler USB-portar, ett trådlöst nätverkskort eller ett kort för en M.2-baserad SSD-cache.

TS-251D har även stöd för Intels AES-NI 256 hårdvaruaccelererade kryptering och stöd för ”snapshot-backups” vilket ska göra det enkelt att återskapa förlorad/korrupt data.

Specifikationer

Modellbeteckning Qnap TS-251D-2G/TS-251D-4G
Processor Intel Celeron J4005
Internminne 2 GB/4GB
Max minnesmängd 8 GB
Lagring 2 st 2,5/3,5 tum,  SATA 6 Gbps
USB-portar 2 x USB 3.0, 3 x USB 2.0
Övrigt 1 x PCIe Gen 2.0 x4-slot, 1 x Gigabit LAN-port, 1 x HDMI 2.0, IR-sensor.
Cirkapris 3 500 kr/4 100 kr

 

LÄS OCKSÅ:
DS119j – NAS för nybörjare
Hårddiskar till NAS
Synology släpper DS420j – en ”nödvändig hemmaserver”

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här