Fråga

Jag håller på att bygga en NAS (från grunden) för att lagra mina rippade CD-skivor, foton och övriga filer. NAS:en kopplar jag sedan med nätverkskabel till min mediadator, som i sin tur är kopplad till HiFi-anläggningen för uppspelning av musiken.

Jag har bläddrat igenom mina gamla nummer av Datormagazin för tips med mera och råkade på detta i nummer 13/2012 (Bygg ett eget SAN, sidan 068):

”Hårddiskar med en rotationshastighet på 5 400 varv per minut passar bra om du bara ska använda enheten för att långtidslagra data, i annat fall är snabbare hårddiskar att föredra.”

Nu ska ju min NAS användas för överföring av musikfiler i realtid via nätverket till mediadator och musikanläggning. Är detta alltså ett sådant fall där högre rotationshastighet skulle fungera bättre?

Jag har för övrigt tänkt mig RAID 10 och har skaffat fyra WD RED 1TB, men det måste fungera med filöverföringen enligt ovan, så jag är öppen för andra alternativ.

Ulf, Halmstad

Svar

Att strömma musik är sällan något problem, det är video som eventuellt kan behöva en högre hastighet. Dock är ju rotationshastigheten inget mått på hårddiskars överföringshastighet, även om den givetvis påverkar överföringen.  Det är alltså överföringshastigheten du ska titta på.

I en RAID-konfiguration av den typ du avser att använda förbättras prestandan dessutom för de två diskar som arbetar tillsammans. Du kommer absolut inte att få några problem med strömningen av vare sig musik eller video. Jag kör själv fyra stycken treterabytes WD Red i RAID10-konfiguration i min NAS och det fungerar utmärkt.

Ytterligare en fördel med WD Red-diskarna är att de är konstruerade för att användas just i NAS-enheter och liknande. Den lägre hastigheten är vald för att de ska hålla längre i kontinuerligt bruk och diskarna är optimerade för att fungera bra i RAID.

LÄS OCKSÅ: Qnaps nya multimedia-NAS

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här