Backforce One
5 / 6 Betyg
5 975 krPris
För
Gedigen konstruktion med mycket hög stabilitet. Mycket hög komfort för både rygg och sätesmuskulatur, smart synkfunktion, anpassning av sidostycken med eget namn, passar både mindre och lite större användare, möjlighet att vinkla bort ett eller båda armstöden.
Emot
Armstöden skulle gärna haft justering i flera led, ligger lite högt i pris.
Rekommenderas till
Detta är en exklusiv och mycket bekväm stol för både långa gaming- eller kontorspass där komforten bara blir bättre desto längre dagen (eller natten) går.

Vi sätter oss i Backforce One, en tysktillverkad kvalitetsstol med minnesskum som passar lika bra för gaming som kontorsbruk.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Det finns mängder av gamingstolar på marknaden vilka spänner över ett ganska brett prisspann. Vad få troligen känner till är att nästan alla av dessa, lite mer kända märken, faktiskt tillverkas i samma fabrik i Kina. Något som delvis förklarar varför merparten av stolarna har liknande utseende och även uppdateras vid mer eller mindre samma tidpunkter. Tillverkaren Backforce är undantaget som bekräftar regeln. Företagets stol har både designats, utvecklats och tillverkas i Tyskland ungefär på samma sätt som Cherry gjort med sina MX-switchar till tangentbord. Det var med stort intresse vi tog en närmare titt på företagets Backforce One-stol, en modell som erbjuder möjlighet till aningen företagsanpassat namn eller varför inte din personliga ”gamingnick”.

Genomtänkt design

Backforce tillverkas av det tyska företaget Unterstuhl Büromöbel GmbH & Co. KG som i över 50 år utvecklat och tagit fram bland annat ergonomiska kontorsstolar och mer industriella arbetsstolar. Kunskapen från denna utveckling har företaget tagit med sig vid utvecklingen av sina gamingstolar varav vi alltså har testat modellen One.

I grunden ser Backforce One ut som de flesta andra gamingstolar. Vi får från grunden ett femankrat kors i aluminium som kombinerar silver och svart på ett stilrent vis. I botten på detta kors finns lättrullade dubbelhjul vilket gör att vi får perfekt balans och även lätt kan förflytta stolen över mindre kanter. I toppen av respektive hjulfäste finns en färgad ring som tar upp samma färg vi valt på stolen. I vårt fall är dessa blå.

Backforce One – hjulbas
Stolen vilar på en stabil bas med fem armar med dubbla hjul. Ovanför varje hjulfäste finns en ring i stolens basfärg, i detta fall blått.

I korsets mitt placeras sedan den klass 4-baserade gasfjädern vilken kan hantera vikter på upp till 130 kilo. Den ger ett behagligt, ställbart, motstånd när vi sätter oss. Fjädern fäster i sitsens undersida, en sits som har ett yttre mått på 53 centimeter och en inre bredd på 40 centimeter vilket tillsammans med ett djup som varierar på mellan 38 och 44,5 centimeter – beroende på hur vi har ryggen vinklad – ger oss en generös sittyta som ramas in av lätt skålade sidor.

LÄS OCKSÅ: Test: Noblechairs Hero

Sitsen har en unik blandning av två sorters skum med olika hårdhet och formbarhet. Tillsammans ger de en mycket behaglig avlastning oavsett hur vi sitter och det är inga bekymmer att sitta en hel dag, eller natt för den delen, i Backforce One. För att göra en kanske lite märklig jämförelse så påminner det lite om att sova på en madrass med minnesskum, typ Tempur. Första stunden känns den inget extra, eller kanske till och med lite väl hård, men desto längre vi sitter desto skönare bli det.

Backforce One – sits med minnesskum
Sitsen påminner lite om Tempurs madrasser med sin lite hårdare stomme som sedan formar sig efter vår kropp och ger en perfekt avlastning. Även här tas basfärgen upp igen.

Armstöden är 24 centimeter långa och 8,5 centimeter breda och har en bra balans sett till deras hårdhet. De kan justeras i höjdled men kan tyvärr inte vinklas i sidled. Vad Backforce One däremot erbjuder, och som stolen är ensam om (enligt vad vi vet), är möjligheten att med en knapptryckning enkelt vinkla bort stöden helt när vi vill ha mer utrymme. Detta kan göras antingen på en eller båda sidor.

Backforce One – mekaniken som visas hur armstöden kan vikas undan
Stolens armstöd kan med en enkelt knapptryckning vikas undan och för dig som vill ha lite extra effekter finns på baksidan en LED-upplyst logga Med lite kunskaper och en 3D-skrivare går den att anpassa för ditt företag eller ditt team.

Backforce One har en stomme i trä

Stolens rygg består av ett stort stycke som mäter 97 x 57 centimeter på dess bredaste del och som är format efter ryggen med en lätt böj vid korsryggen. Till skillnad från traditionella gamingstolar som har en stomme i en stålbaserad skiva så använder Backforce en skiva i trä som sedan kompletteras med flera lager och kläs med skum och ett yttre tyg. Konstruktionen ska ge oss en stol med bättre ergonomi och längre livslängd sett till passform för skummet som används.

Ryggstöd i genomskärning
Ryggpartiet av Backforce One har en bas i en träram vilket ger en högre flexibilitet och komfort. Denna omges av tyg i vald färg och en bakre sköld i hårdplast.

Baksidan av ryggen har en kombination av hårdplast med ett genomsläpp där vi ser samma tygbaserade färger som vi valt på stolen i sig. I den övre delen av det yttre plasthöljet finns en rund urfasning vilken rymmer en cirkulär LED-upplyst Backforce-logga som vi kan tända genom att tryck in på själva enheten. Det är en snygg lösning under kvällar och nätter, men det hade varit ännu häftigare om vi kunnat skräddarsy denna logga och kanske använda vår företagslogo eller avtarprofil.

Personlig brodyr
På stolens övre kanter kan vi välja att placera exempelvis företags- eller användarens namn, en gametagg eller något annat.

För just det personliga är något vi får på ryggstödets övre sidor. Med varje stol kan vi välja att få upp till tolv tecken broderade på löstagbara tygstycken vilka sedan fästs med kardborrband. Även denna text kommer i samma färg som vi valt stolens grundfärg vilket blir riktigt snyggt. Ytterligare en del vi verkligen kom att uppskatta med Backforce One var den så kallade Sync Seat-funktionen. Tack vare denna kommer stolen sits och ryggstöd att justeras simultant för att hela tiden erbjuda bästa ergonomi. Detta gör även att vi kan luta ryggen bakåt utan att sittdynan vinklas lika mycket, vilket i sin tur gör att kroppen faktiskt rör sig lite även om vi sitter stilla. Detta kanske låter larvigt, men efter en veckas användning har vi svårt att gå tillbaka till en vanlig stol.

Bild på Backforce One snett ovanifrån
Backforce One erbjuder en mycket hög komfort och passar lika bra som gamingstol som kontorslösning.

Ser vi till stolen i sin helhet så används en kombination av alcantara och konstläder vilket ger ett exklusivt utseende samtidigt som materialet effektivt motverkar svettning något som kan vara värt en hel del under intensiva gamingpass under sommarkvällarna.

Sammantaget ger detta oss en imponerade stol för både gaming och vanligt kontorsarbete. Den enda delen vi kan hoppas kommer att förbättras till nästa modell är armstöden. Vi saknar flexibiliteten från andra stolar som låter oss justera dem i tre eller till och med fyra delar, där vi kan göra avståndet både mindre och större samt justera vinkling och lutning baserat på hur vi sitter och vad vi gör för stunden.

SPECIFIKATIONER Backforce One:

 • Tillverkare: Backforce, www.backforce.gg
 • Cirkapris:  5 975 kr inkl. moms, 4 780 kr exkl. moms
 • Material: Alcantara och konstläder
 • Mått: 1300–1410 x 738 x 570 mm
 • Vikt: 29 kilo
 • Gasfjäder: Klass 4
 • Maximal användarvikt: 130 kg
 • Garanti: 10 år
 • Hjulbas: 5-stjärning aluminium
 • Ramkonstruktion: Trä
 • Skum: Polyuretan 65 kg/m³
Backforce One
5 / 6 Betyg
5 975 krPris
För
Gedigen konstruktion med mycket hög stabilitet. Mycket hög komfort för både rygg och sätesmuskulatur, smart synkfunktion, anpassning av sidostycken med eget namn, passar både mindre och lite större användare, möjlighet att vinkla bort ett eller båda armstöden.
Emot
Armstöden skulle gärna haft justering i flera led, ligger lite högt i pris.
Rekommenderas till
Detta är en exklusiv och mycket bekväm stol för både långa gaming- eller kontorspass där komforten bara blir bättre desto längre dagen (eller natten) går.

LÄS OCKSÅ
Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här