Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin

    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Logitech Dock kit

      2 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023

      Minnesstandard börjar försvinna efter 25 år

      18 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»Tester»Test: Samsung Galaxy Z Flip3 5G
    flip3
    Tester

    Test: Samsung Galaxy Z Flip3 5G

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist24 januari, 20221 kommentarca 7 minuters läsning
    Samsung Galaxy Z Flip3 5G
    5 / 6 Betyg
    11 124 krPris
    ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
    För
    Prisvärd vikbar mobil, IPX8-klassad, ljusstark inre skärm, grymt trevligt format, förvånansvärt bra bilder, snabb mobil hotspot, 120 hertz inre skärm, hållbar konstruktion.
    Emot
    Batteritiden är för klen och laddning aningen långsam, vi saknar en telelins, selfie-kameran ger bitvis lite onaturliga porträtt.
    Rekommenderas till
    Galaxy Z Flip3 5G är en allsidig mobil som tack vare sitt format borde tilltala både ungdomar och vuxna i rörelse som söker en liten telefon.

    Samsung Galaxy Z Flip3 är en slimmad, lättanvänd, vikbar mobil som de flesta som är ute efter en premium-mobil har råd med.

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Från början hade undertecknad mycket svårt att förstå meningen med Samsungs vikbara Flip-modell förutom att det var en tuff, lite annorlunda lösning som förde tankarna tillbaka till Motorolas första vikbara telefoner från vad som nu känns som stenåldern. Men med Galaxy Z Flip3 ser vi helt klart nyttan med mobilen som i utvikt läge ser ut och hanteras som vilken normal smart mobil som helst, men som vi enkelt kan vika ihop och stoppa  även i mindre innerfickor när vi inte använder den. Det är extremt trevligt.

    Samsung Galazy Z Flip3 – i fickan
    Flip3 tar i hopvikt format upp minimal plats och kan smidigt bäras i mer eller mindre valfri ficka.

    Ljusstark huvudskärm

    Vi börjar med att kika på det yttre där mobilen, i utvikt format, mäter 166 x 72,2 x 6,9 millimeter och i hopvikt format får måttet 86,4 x 72,2 x 15,9–17,1 millimeter med en vikt på 183 gram. Det är riktigt lågt, med tanke på extrakonstruktionen för gångjärnen. Mobilen finns i hela sju färger varav vi har testat den svarta.

    Galaxy Z Flip3 som sådan påminner i utvikt format om de mer traditionella S21-modellerna med sina rundade hörn och metallram. I denna finner vi en Typ-C-anslutning, högtalare som är okej för samtal men som är en bra bit från Fold 3 när det kommer till underhållning av olika slag samt hållare för ett nano-SIM. Det går även att komplettera med ett eSIM. Tyvärr saknas plats för mSD-kort.

    Baksidan av mobilen har två delar. Den saknar funktioner, men i den övre delen hittar vi en Super AMOLED-skärm på 1,9 tum med en upplösning på 260 x 512 pixel. Denna skärm fungerar som en primär informationsskärm där vi kan se vem som ringer, klockan, datum, vilken musik som spelas eller bläddra i meddelanden med mera. Lösningen är okej men skärmen känns trots sina nästan 1000 nits aningen ljussvag och blir ibland lite svår att se i direkt dagsljus. Men som sagt, tanken är mycket god och vi får en enkel överblick av våra notifieringar.

    LÄS OCKSÅ
    Test: Samsung Galaxy Z Fold 3

    När vi öppnar mobilen möts vi av en 6,7 tums dynamisk AMOLED-skärm som har en upplösning på 2640 x 1080 pixel. Trots att modellen som sådan är IPX8-klassificerad och tål vatten och även till det yttre har ett tåligt material så är själva inre skärmen en mer flexibel skärm som känns aningen mer känslig för repor över tid. Detta är som sagt bara en upplevelse och inget vi kunnat testa.

    Samsung Galaxy Z Flip3 – framsida
    I uppvikt format får vi en imponerade ljusstark skärm med levande färger och ett format som är perfekt för alla typer av multitasking.

    Skärmen har däremot en annan typ av belysning som även den når 1000 nits med HDR-material och som utan problem fungerar i alla miljöer, även direkt solljus. Skärmen erbjuder dessutom bra detaljrikedom och kontrast som inte ligger långt efter företagets bästa skärmar. Detta gör att mobilen passar lika bra till att surfa och jobba från som alla typer av underhållning som spel eller film.

    Samsung Galaxy Z Flip3 har ett ganska klent batteri

    På insidan av enheten hittar vi Qualcomms åttakärniga Snapdragon 888-chip vilket kompletteras med åtta gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring. Modellen finns även med halverad lagringsmängd men prisskillnaden är så liten att detta knappast är ett alternativ.

    För att driva Flip3 kommer modellen med ett batteri på 3300 milliamperetimmar vilket är aningen klent och som, baserat på användning så klart, inte tar oss genom en full dag vilket är rätt irriterande.

    Det som primärt påverkar batteritiden är användande av mobilen i uppfällt läge då den stora skärmen kräver betydligt mer kraft jämfört med den lilla. En fördel är att telefonen har stöd för trådlös laddning (10 watt) och med dess minimala format är det enkelt att placera den även på mindre QI-laddare. Laddningen med sladd är begränsad till 15 watt vilket gör att den tar onödigt lång tid. Detta låter kanske lite överdrivet med tanke på att vi trots allt når en full laddning på cirka 90 minuter, men i en alltmer stressad tid vill vi inte vänta i onödan. Mobilen har även stöd för omvänd laddning med upp till 4,5 watt vilket räcker för att ge lite extra kräm åt exempelvis Samsungs trådlösa lurar.

    Samsung Galaxy Z Flip3 5G – profil
    För att kunna behålla ett så slimmat format som möjligt har Samsung varit tvungna att hålla tillbaka på batterikapaciteten som här stannar på 3 300 mAh vilket är aningen klent.

    Precis som storebror Fold 3 erbjuder Galaxy Z Flip3 stöd för 5G. Detta kompletteras med tvåbands Wi-Fi 6 med stöd för WiFi direct och mobil hotspot där den senare är klart imponerande med mycket snabb anslutning av externa enheter. Däremot saknar vi stöd för Samsung Dex, något vi förväntade oss. Vi kan inte heller använda S-Pen eller koppla upp mobilen till en extern skärm/TV via MHL.

    Kamera med dubbla linser

    Vi avrundar med att titta närmare på kameralösningen vilken består av dubbla bakre linser vilka är placerade i kanten på miniskärmen samt en selfiekamera som är placerad i mitten av den stora skärmens övre kant. Det första vi tänker på med de yttre linserna är att de är relativt tunna, vilket vi från start hade vissa funderingar på gällande eventuellt försämrad kvalitet.

    Telefonen har en vidvinkel på tolv megapixel med f/1.8 och optisk bildstabilisering samt ytterligare en sensor på tolv megapixel bakom teleofnen ultravidvinkel-lins med f/2.2. Tyvärr får vi inte med en telelins vilket troligen beror just på begränsningar i djupet. Trots att kamerorna kanske inte har samma imponerade specifikationer som vi ser på andra modeller lyckas Samsung väga upp mycket av detta tack vare en bra mjukvara och AI-optimering av bilderna.

    Samsung Galaxy Z Flip 3 – ihopvikt
    För att kunna hålla ett så slimmat format som möjligt har Samsung valt att inte använda en telelins utan vi får nöja oss med en vidvinkel och en ultravidvinkel. Båda på tolv megapixel.

    Detta ger oss bilder som är levande och färgrika med höga detaljrikedom. Ska vi vara lite petiga så kan de ibland upplevas lite väl färgstarka där vissa toner som grönt och rött nästan upplevs som lysande. Vi upplever även en viss problematik vid fotografering i direkt ljus där bilderna i stället kan bli mer fadda men detta är som sagt bara i specifika fall och normalt så presterar kameran klart över förväntan och i många fall nära S21 seriens linser. Kameran har även en godkänd hantering av fotografering i sämre ljus även om detta ligger klart efter toppmodellerna och även kräver att vi håller oss relativt nära målet.

    Selfiekameran baseras på en tiomegapixelsensor med f/2.4 som tyvärr inte håller samma kvalitet som vi hittar på just S21-modellerna. Bilderna tenderar att bli lite kallare och när du tar självporträtt gör Samsungs utjämningsteknik att många bilder ser redigerade ut. Detta behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, men något man ska beakta.

    Sammantaget är ändå Samsung Galaxy Z Flip3 är en extremt intressant och allsidig mobil som tack vare sitt smarta format och stora utbud av smarta fodral (som bland annat låter oss hänga mobilen runt halsen) helt klart borde tilltala en stor del av marknaden.

    Samsung Galaxy Z Flip3 5G
    5 / 6 Betyg
    11 124 krPris
    ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
    För
    Prisvärd vikbar mobil, IPX8-klassad, ljusstark inre skärm, grymt trevligt format, förvånansvärt bra bilder, snabb mobil hotspot, 120 hertz inre skärm, hållbar konstruktion.
    Emot
    Batteritiden är för klen och laddning aningen långsam, vi saknar en telelins, selfie-kameran ger bitvis lite onaturliga porträtt.
    Rekommenderas till
    Galaxy Z Flip3 5G är en allsidig mobil som tack vare sitt format borde tilltala både ungdomar och vuxna i rörelse som söker en liten telefon.

    SPECIFIKATIONER Samsung Galaxy Z Flip3:

    • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
    • Cirkapris: 11 124 kr inkl. moms, 8 899 exkl. moms
    • Mått öppen: 166 x 72,2 x 6,9 mm
    • Mått vikt: 86,4 x 72,2 x 15,9-17,1 mm
    • Vikt: 183 gram
    • Skärm vikt: 1,9 tum, 260 x 512 pixel, Super AMOLED
    • Skärm öppen: 6,7 tum, 1 080 x 2 640 pixel, Dynamisk AMOLED @120 Hz
    • Kamera: Front 12 MP W f/1.8, 12MP, 12MP UW f2.2, Selfie 10 MP f/2.4
    • Batteri: 3300 mAh
    • Laddning: 15 Watt USB-C, 10 watt trådlöst, 4,5 watt omvänd trådlös
    • Nätverk: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5
    • CPU: Qualcomm Snapdragon 888
    • Minne: 8 GB
    • Lagring: 256 GB
    • SIM: nSIM + eSIM
    • Ljud: ”Stereo by AKG”
    • Vattenskyddad: IPX8
    • Sensorer: Accelerometer, fingeravtryck, barometer, gyro, geomagnetisk, närhets- och ljussensor.


    priser presenteras i samarbete med PriceRunner

     

    Flip galaxy mobil rekommenderar samsung vikbar
    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    Retro

    Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

    21 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Logitech släpper ny Brio-kamera

    19 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Minnesstandard börjar försvinna efter 25 år

    18 januari, 2023ca 2 minuters läsning
    Se kommentar

    1 kommentar

    1. Andreas Rejbrand på 24 januari, 2022 22:43

      Just litenheten gjorde att jag funderade på att köpa en Flip.

      Jag köpte min första s.k. smartphone i december 2021. Tidigare har jag bara haft vanliga mobiltelefoner (kompakta enheter med fysiska knappar under en liten, lågupplöst skärm). Dessa har jag burit i bältesväska på höger sida, d.v.s. i en väska som jag trätt på livremmen och som precis är stor nog för en mobiltelefon. Detta är ofantligt mycket mer praktiskt än att ha telefonen i ficka, ryggsäck eller liknande.

      Men nu när jag var på väg att köpa en smartphone så var förstås min gamla mobilbältesväska alldeles på tok för liten, och även om det fanns större väskor avsedda för smartphones så kände jag mig tveksam: Är det inte väldigt otympligt att gå med en så stor enhet fäst vid sidan av kroppen?

      Därför sneglade jag på Flip.

      Men jag kunde verkligen inte motivera att betala över 10 000 kronor för en mobiltelefon, så i stället blev det en A52, en enhet för 3 500 kronor som jag är fantastiskt nöjd med.

      Jag hittade en passande väska på Amazon (https://www.amazon.se/gp/product/B08YJ5T7VV) och faktiskt fungerar det riktigt bra att bära även en A52:a i bältet. Jag märker aldrig ens av den, oavsett om jag går, springer eller sitter.

      Svara

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.