Samsung Galaxy Z Fold 3
5 / 6 Betyg
19 490 krPris
För
Bästa vikbara mobilen på marknaden, IP-klassad, hög hållbarhet, 120 hertz på båda skärmarna, allt flera appar drar nytta av formatet, grymt bra lösning för digitala möten och även mer produktiv användning.
Emot
Batteritiden är för klen och aningen svag laddning, kameran blev inte förväntat lyft, dyr.
Rekommenderas till
Samsung Galaxy Z Fold 3 är en grymt bra lösning, framför allt för dig som jobbar mer produktivt med telefonen och som ofta deltar i digitala möten, men det är även en otroligt trevlig lösning för spel, film och annan underhållning.

Galaxy Z Fold 3 är starkare, lättare, tunnare och bättre än föregångaren. Trots att prislappen fortfarande är för hög kan vi inte annat än ge Samsungs vikbara mobil en rekommendation.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Samsung har så lanserat sin tredje version av den vikbara mobilen Galaxy Fold, en modell som gått från att vara en klumpig technördpryl till att bli alltmer slimmad och få en mjukvara som till fullo drar nytt av det lite annorlunda formatet. Till detta har Samsung förstärkt mobilens glas och yttre hölje samt satsat på en kamera inbyggd i skärmen för att tilltala en bredare användarskara. Men trots detta pratar vi fortfarande om en klart nischad produkt som ligger i den översta prisklassen.

Förbättrad vikning med en tagg

Det mest intressanta med Fold är givetvis att den går att vika. Precis som föregående modell består Galaxy Z Fold 3 av två delar som tillsammans kan agera som en ihopvikt modell eller en utvikt plattlikande enhet. När mobilen är ihopvikt mäter den 158,2 x 67,1 x 16 millimeter och rymmer då en 6,2 tums Dynamisk Amoled-skärm  vilken har en upplösning på 2 268 x 832 pixel med 387 punkter per tum, PPI. Denna skärm stöder denna gång 120 hertz uppdatering.

LÄS OCKSÅ
Samsung lanserar Galaxy Z Fold3 5G och Galaxy Z Flip 3 5G

När vi viker upp modellen är yttermåtten 158,2 x 128,1 x 6,4 millimeter. AMOLED-skärmen är nu 7,6 tum stor med upplösning på 2 208 x 1 768 pixel vilket ger 374 PPI. Även denna skärm stöder 120 hertz uppdatering och är dessutom HDR10+ certifierad.

Samsung Galaxy Z Fold 3 – uppvikt
I uppvikt format får vi en arbetsyta som gynnar produktiviteten i alla appar.

Nytt till denna modell är att mobilen, som första vikbara enhet, är IPx8-klassificerad vilket gör att den tål att användas även stående i ösregn. Modellen har även en ny baksida som är tillverkad i en så kallad lättviktigt armor-aluminium. Enligt tillverkaren ska det vara den starkaste konstruktionen någonsin.

Galaxy Z Fold 3 har bättre gångjärn jämfört med föregångaren

Gångjärnet som håller ihop de båda delarna har förbättrats och är extremt stabilt när vi öppnar eller stänger mobilen. Vi kan öppna skärmen i valfri vinkel, skärmen stannar sedan i detta läge, även om vi jobbar med penna eller fingrar på skärmen. Detta är klart tacksamt när vi använder telefonen till lite mer produktiva uppgifter eller när vi deltar i digitala möten då vi på detta sätt får en slags minidatorkänsla. Det enda vi kom att reagera på några gånger är att det, i själva vikningens kanter, uppstår en liten tagg som av någon anledning lätt kan ”fånga in” exempelvis trådar i en kavajficka då de på något sätt fastnar i dessa för att sedan dra med dem ut.

Imponerande ljud och smidigare upplåsning

Vi fortsätter med det yttre där vi längs enhetens högra sida finner en slimmad fingeravtrycksensor som är imponerande snabb och har blivit betydligt mer flexibel sett till att hantera lite fuktiga, kalla eller smutsiga fingrar jämfört med tidigare modeller. Här finns även enhetens volymknappar.

På vänster sida hittar vi enhetens SIM-kort-hållare som rymmer ett nanoSIM samt ett SD-kort. Vi kan även komplettera detta med ett eSIM. I den högra delens nedre kant hittar vi en Typ-C-port som används för laddning av batteriet på 4 400 milliampertimmar. Detta är en liten minskning i kapacitet jämfört med föregående modell och ser vi detta till användbar tid har det blivit än sämre med en maximal batteritid på knappa åtta timmar. Det är dryga 20 procent sämre jämfört med Fold 2.

Mobilen har stöd för 25 watts laddning vilket inte är någon topplösning, men tack vare det delade batteriet når vi ändå nästan 50 procents kapacitet på 30 minuters laddning. Mobilen har även stöd för 10 watts trådlös laddning samt 4,5 watts omvänd laddning från dess baksida. Samsung gör som Apple och skickar inte med någon laddare i paketet.

På den västra delens kortsidor sitter de integrerade högtalarna vilka stöder såväl Dolby Atmos som Dolby Digital och Dolby Digital Plus. Ljudet i Galaxy Z Fold 3 är riktigt bra, både sett till volym och renhet i ljudet samt till ljudets spridning som verkligen lyfter både filmer och spel. Du som föredrar headset kan ansluta till två Bluetooth-enheter samtidigt.

Samsung Galaxy Z Fold 3 – spel
Samsung Galaxy Z Fold 3 har ett mycket bra integrerat ljud med stöd för Dolby Atmos som lämpar sig för både spel och film.

Massor av kärnor under huven

Under huven hittar vi Qualcomms Snapdragon 888-chip vilken använder fyra A55-, tre A78-kärnor och en X1-kärna som baseras på fem nanometers litografi. Till denna får vi tolv gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring. Modellen går även att få med dubbla mängden lagring. Självklart stöder telefonen 5G och här finns även 4X4 MIMO LTE Cat20 med stöd för upp till två gigabyte per sekunds nedladdning. Vi får även integrerat Wi-Fi 6 med 1024-QAM och Bluetooth 5.

På sensorsidan finner vi förutom fingeravtrycksläsaren även accelerometer, barometer, gyro, närhets-sensor och ljussensor. Sammantaget ger detta oss en mobil med mycket bra kraft som ligger i – beroende på användning – topp fem-skiktet inom samtliga områden och som gott och väl räcker till alla tänkbara användningsområden vilket även omfattar olika former av multitasking. Just det senare får lite av en helt ny innebörd med vikbara telefoner där vi inte bara kan köra flera appar samtidigt utan även aktivt jobba med dem simultant genom att exempelvis flytta data mellan dem enkelt.

Fler appar drar nytta av den vikbara skärmen

Här ser vi en fortsatt stark utveckling sedan Samsung Fold 1 som hade mycket begränsat stöd av appar. I Fold 3 har merparten av de lite större apparna som vi brukar använda stöd för det nya formatet vilket gör att vi kan jobba med dem på rätt sätt. Galaxy Z Fold 3 har stöd för arbete med penna, men tyvärr går det inte använda samma penna som i S21-serien. Den kan nämligen ge skador på skärmen, enligt Samsung, något som känns lite märkligt med tanke på just skärmens förbättrade ytskikt som ska vara närmare 80 procent starkare jämfört med Fold 2.

Samsung Galaxy Z Fold 3 – penna
Du kan använda nya S Penn tillsammans med Fold 3, men tyvärr kan vi inte använda samma penna som den för S21-serien.

Det är även när det gäller skärmen, eller prestandan kopplad till skärmen, som vi upptäcker en liten brist i systemet. När vi växlar mellan den lilla skärmen och den utvikta fullstora skärmen händer det med jämna mellanrum att vi får lite av en störning. En slags eftersläpning. Det upplevs ungefär på samma sätt som en tv-sändning eller en strömmad film som för en sekund tappar mottagningen/anslutningen. Det är inte någon större sak och inte något som ger bestående fel men ändå är lite irriterande.

Samma kameralinser

I övrigt är skärmen klart bra med bättre/snyggare hantering av mittenpartiet där de båda delarna möts. Vi får en mycket bra följsamhet vid bläddrande i appar eller när vi ser på film eller spelar spel. Vad vi däremot upplever som lite sämre jämfört med vanliga Galaxy S21-modellerna, eller andra traditionella mobiler, är att skärmen är känsligare för fingeravtryck. Det syns framför allt när vi använder mobilen i solljus.

En av nyheterna till Galaxy Z Fold 3 är att vi denna gång får en selfiiekamera som är placerad under skärmen i uppfällt läge. Sensorn är på fyra megapixel med bländare f1.8 och är primärt tänkt att användas för digitala möten där den gör ett fullgott jobb. I övrigt är detta inte något direkt topplösning. Vi hittar även en selfielins på den främre, mindre skärmen. Denna är på tio megapixel och ger märkbart bättre bilder med mer äkta färgåtergivning och bättre skärpa.

Till dessa får vi på baksidan tre tolvmegapixel-sensorer vilka inte tillför någon större förbättring jämfört med Fold 2 sett till hårdvaran, men som tack vare optimerad mjukvara ger oss klara och dynamiska bilder. Här får vi även ett riktigt bra exempel på fördelen med den stora skärmen då vi under fotografering kan fota och bläddra bland bilder vi tagit på samma gång. En del vi hoppas blir bättre till nästa version är zoommöjligheten. Fold 3 har bara två gångers optisk zoom samt en tio gångers digital dito, som ligger en bit efter S21-enheterna.

Samsung Galaxy Z Fold 3 – bildhantering
Den vikbara mobilen har fått förbättrat stöd för appar som drar nytta av det lite udda formatet. Bland annat är fotoappen ett utmärkt exempel på detta.

Sammantaget måste vi ändå säga att Samsung Galaxy Z Fold 3 är en grymt effektiv jobbmobil med enastående lösningar för digitala möten och förutsättningar för ökad produktivitet. För rätt användargrupp är detta kanske den bästa mobila lösning som går att investera i. Men då priset fortfarande är väl högt och kameralösningen inte riktigt är lika vass som de vi hittar i traditionella flaggskeppsmobiler så fortsätter serien att vara en klar nischprodukt.

Samsung Galaxy Z Fold 3
5 / 6 Betyg
19 490 krPris
För
Bästa vikbara mobilen på marknaden, IP-klassad, hög hållbarhet, 120 hertz på båda skärmarna, allt flera appar drar nytta av formatet, grymt bra lösning för digitala möten och även mer produktiv användning.
Emot
Batteritiden är för klen och aningen svag laddning, kameran blev inte förväntat lyft, dyr.
Rekommenderas till
Samsung Galaxy Z Fold 3 är en grymt bra lösning, framför allt för dig som jobbar mer produktivt med telefonen och som ofta deltar i digitala möten, men det är även en otroligt trevlig lösning för spel, film och annan underhållning.

SPECIFIKATIONER Samsung Galaxy Z Fold 3:

 • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
 • Cirkapris: 19 490 kr inkl. moms, 15 592 exkl. moms
 • Mått vikt: 158,2 x 67,1 x 16,0 mm
 • Mått öppen: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm
 • Vikt: 271 gram
 • Skärm framsida: 6,2 tum HD+ AMOLED @120 Hz
 • Skärm öppen: 7,6 tum QXGA+ AMOLED @120 Hz
 • Kameror:
  • Front – 10 megapixel, f2.2
  • Öppen – 4 megapixel f1.8
  • Bakre – 12 megapixel ultravidvinkel f2.2, 12 megapixel vidvinkel f1.8, 12 megapixel tele f2.4
 • Högsta videoinspelning: 4K@60 fps
 • Batteri: 4 400 mAh
 • Laddning: 25 watt USB-C, 10 watt trådlöst, 4,5 watt omvänd trådlös
 • Nätverk: 5G, Utökad 4×4 MIMO, 7CA, LAA, LTE Cat.20, Wi-Fi 6, Bluetooth 5
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 888
 • Minne: 12 GB
 • Lagring: 256 GB
 • SIM: nanoSIM + eSIM
 • Ljud: Surround sound med Dolby Atmos
 • Vattenskyddad: IPX8
 • Sensorer: Accelerometer, barometer, gyro, geomagnetisk, hall, närhets och ljussensor

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här