Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin

    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Gaming Headset

      31 maj, 2023

      Test: Gigabyte RTX 4060 Ti Aero

      31 maj, 2023

      TEST: Corsair 2000D RGB Mini-ITX

      30 maj, 2023

      Test: CoolerMaster MWE Gold V2 1250

      28 maj, 2023

      Test: Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Gaming Headset

      31 maj, 2023

      Test: Gigabyte RTX 4060 Ti Aero

      31 maj, 2023

      TEST: Corsair 2000D RGB Mini-ITX

      30 maj, 2023

      Test: CoolerMaster MWE Gold V2 1250

      28 maj, 2023

      Test: Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Gaming Headset

      31 maj, 2023

      Test: Gigabyte RTX 4060 Ti Aero

      31 maj, 2023

      TEST: Corsair 2000D RGB Mini-ITX

      30 maj, 2023

      Test: Intel Arc A750 Limited Edition

      20 april, 2023

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Gaming Headset

      31 maj, 2023

      Test: Gigabyte RTX 4060 Ti Aero

      31 maj, 2023

      TEST: Corsair 2000D RGB Mini-ITX

      30 maj, 2023

      Test: CoolerMaster MWE Gold V2 1250

      28 maj, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Home»Artikel»Tester»DMZ Rekommenderar»Test: Philips 40B1U5601H
    Philips 40B1U5601H – framifrån
    DMZ Rekommenderar

    Test: Philips 40B1U5601H

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist4 april, 20237 Mins Read

    Med inbyggd webbkamera på fem megapixel och Windows Hello ansiktsigenkänning samt mikrofon med brusreducering är Philips 40B1U5601H den perfekta kontorsskärmen.


    Philips 40B1U5601H
    5 / 6 Betyg
    8 819 krPris
    ANNONS: Se aktuellt pris på Komplett
    För
    Smart och stabil konstruktion, bra kamera och brusreducerande mikrofoner, rent ljud från integrerade högtalare, smart KVM-lösning, integrerad RJ45 och 100 watts USB-C för direkt anslutning av bärbara datorer, tunna ramar, mycket bra bildkvalitet, bra och lättanvänd bild i bild- och bild intill bild-funktion.
    Emot
    Vi hade hoppats på en tio bitars panel, en liten nackdel med "pop-up"-kameran är att det blir svårare att placera två skärmar ovanpå varandra.
    Rekommenderas till
    Vill du vara så produktiv som möjligt och delvis jobbar i digitala möten som Teams, är Philips 40B1U5601H något av det bästa du kan välja i denna prisklass.

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Under flera år har vi sett lite av en trend att många företag och ”businessanvändare” valt att använda flera skärmar för att få en större skrivbordsyta. Delvis har detta haft en grund i att utbudet av ultrabreda renodlade kontorsskärmar inte nått samma bredd som på gamingsidan och många av de modeller som har lanserats har delvis varit lite för nischade på vissa områden, så som skärmar för design och formgivning. Men med 40B1U5601H erbjuder Philips lite av den kompletta lösningen för alla former av kontors- och produktionsbaserat arbete utan att den kostar en förmögenhet.

    Integrerad toppkamera

    Vi börjar denna genomgång med att kika på enhetens yttre vars design är väl genomtänk med smarta lösningar som har en diskret approach. Det gör att skärmen passar in även i mer diskreta kontorsmiljöer. Sett från nederkanten finner vi ett fyrkantigt bordsställ där stället till skärmen fästs i en rund platta. En platta som egentligen varit perfekt för att använda för trådlös QI-laddning vilket vi gärna ser till kommande modeller. Själva stället eller armen som skärmen fästs på har i sin överkant ett snabbfäste som vi enkelt kan snäppa fast skärmen i. Detta ställ kan användas för att justera skärmen i höjdled inom en intervall av 150 millimeter samt även för att vrida hela skärmen i 180 grader samt lutas i mellan -5 och 30 grader för att hitta korrekt vinkel för vår arbetsplats.

    Philips 40B1U5601H – från sidan
    Philips 40B1U5601H är en väldesignat 40 tums kontorsskärm med goda ergonomiska möjligheter och en mycket stabil konstruktion.

    Alla former av hantering av skärmen är förvånansvärt stabila med tanke på att själva bordsstället är ganska minimalistiskt sett till skärmens storlek och vikt. (Den mäter 944 x 419 x 54 millimeter och väger knappa tio kilo.) Detta har dels sin förklaring i att även bordsstället med stativ väger dryga fyra kilo, dels på att Philips använder väl utvalda gångjärn som skapar en extra känsla av kvalitet. Ytterligare ett bevis på en väl genomtänkt konstruktion hittar vi om vi ser på skärmen från sidan där själva stativet lutar snett bakåt. Detta gör att skärmen upptar mindre plats på skrivbordet och att tyngdpunkten för skärmen hålls centrerad.

    Vi fortsätter med själva skärmdelen som har ett klassiskt mattsvart chassi med en lite större mittdel på baksidan där vi både hittar enhetens anslutningar samt riktigt bra integrerade högtalare bestående av dubbla element på fem watt. Det är inte några partyhögtalare som är tänkta att fylla rummet direkt, men både när det kommer till alla former av digitala möten och för uppspelning av bakgrundsmusik när vi jobbar alternativt för att hantera ljudfiler när vi jobbar med digital videoproduktion så är ljudbilden ren och tydlig vilket vi uppskattar.

    Philips 40B1U5601H – baksida
    På skärmens baksida finner vi integrerade högtalare, en uppfällbar webbkamera samt ett smart fäste för ett headset som dessutom kan skjutas in när det inte används.

    Vill vi kliva upp ett steg i ljud eller få en mer privat dialog för våra möten bör vi så klart använda någon form av headset, och även här har Philips-skärmen en smart lösning för att underlätta vår vardag. I skärmens vänstra sida finner vi en hörlurshake där vi kan placera vårt headset när det inte används för att minska saker på skrivbordet och lätt veta vart vi hittar desamma när de behövs.

    Nästa smarta lösning hittar vi i skärmens övre mitt där vi finner en riktigt bra inbyggd ”pop up”-webbkamera på fem megapixel, som dessutom är certifierad för Windows Hello för direkt inloggning när vi närmar oss datorn. Kameran har en mycket bra bildkvalitet och är perfekt för alla typer av digitala möten där vi även får brusreducerande mikrofoner som effektivt fångar upp vår röst medan omgivande störningar hålls borta från samtalen. Lösningen är en av de bästa vi testat i en skärm.

    Dubbla källor

    När det kommer till anslutningar är dessa uppdelade på två områden. På klassiskt maner finner vi majoriteten av dessa vinklade lodrätt nedåt. Här finns en strömanslutning med tillhörande fysisk brytare, här finns även såväl Displayport som HDMI-anslutningar samt dubbla USB-C med upp till 100 watts strömmatning, en RJ45 och en Displayport-utgång för vidarelänkning till multipla skärmar.

    Dessa kompletteras sedan med anslutningar som är placerade under ovan nämnda hörlurshake och här finner vi ett 3,5 millimeters audio kombo-uttag, en USB-C med stöd för 15 watts PD version 3 och dubbla USB-A-portar. Detta gör att vi enkelt kan ansluta och driva en bärbar dator med en (1) USB-C-kabel och via denna även få tillgång till fast internet vilket är en mycket smart lösning.

    Philips 40B1U5601H – anslutningar
    Skärmens anslutningar är uppdelade på två platser där våra primära anslutningar som grafikingångar och även enhetens KVM-switch är placerad undertill medan övriga portar är placerade längs vänster korstsida.

    Skärmen har även en integrerad KVM-omkopplare som gör att vi kan ansluta och växla mellan två olika datorer på samma skärm och med samma tangentbord och mus. Vill du i stället använda två datorer simultant så går det att i stället växla över till ett MultiView-läge med en bild vid bild- eller bild i bildlösning vilket fungerat mycket bra. Värt att notera är även att skärmen har stöd för såväl HDCP 1.4 samt HDCP 2.2 över HDMI, displayport och USB-C samt HBR3 över USB-C och Displayport.

    Kristallklar bild med HDR

    Vi avslutar med den viktigaste delen i form av panelen. Philips 40B1U5601H kommer med en 40 tums IPS W-LED-panel som har ett bildförhållande på 21:9 och en effektiv visningsyta på 926,2 x 287,7 millimeter vilket gör att vi får slimmade ramar runt om. Detta gör i sin tur att skärmen är perfekt att placera sida vid sida. Ytan på skärmen har ett integrerat antireflexskydd vilket underlättar arbete när ljuset kommer in direkt bakifrån.

    LÄS OCKSÅ Lenovo Yoga Slim 7i Carbon

    Panelen har en högsta upplösning på 3440 x 1440 pixel vid 100 hertz om HDMI används eller upp till 120 hertz om displayport eller USB-C-används. Till detta får vi en ljusstyrka på 500 cd/m² och en svarstid på fyra millisekunder. Skärmen har ett färgomfång på 102 procent NTSC och 121 procent sRGB med ett Delta E på <2 och kommer dessutom med stöd för HDR400. Tyvärr får vi bara en åttabitars-panel i stället för önskvärda tiobitars- vilket gjort den till ett mästerverk.

    Philips 40B1U5601H – sedd snett framifrån
    Philips 40B1U5601H har en mycket bra betraktningsvinkel och tack vare ett bra färgomfång och HDR-stöd får vi en skärm med ett brett användningsområde.

    Men trots denna avsaknad möts vi av djupa, levande färger och en mycket bra kontrast där svärtan ligger jämn över hela skärmytan. Ska vi vara lite petiga kan vissa delar av gröna nyanser tendera att gå mot gult men detta inträffar nästan bara när vi jobbar med högupplösta naturbilder. En del som är minst lika viktig – som att kunna hantera färger på ett korrekt sätt – är hur skärmen jobbar i mer svart-vitt läge som vid CAD-CAM eller som vid så enkla saker som kalkylark eller stora dokument. Även här får vi en perfekt skärpa och tack vare en mycket bra hantering av blåljus så blir skärmen samma behållning oavsett om vi arbetar dag- eller nattetid.

    En sista del som Philips verkligen lyckats bra med är skärmens främre monterade så kallade Powersensor och Lightsensor som automatiskt justerar ljusstyrkan baserat på omgivande ljus. Detta kan dels spara skärmens strömförbrukning med upp till 75 procent men framför allt får vi den perfekta ljusstyrkan i varje läge vilket faktiskt minskar anspänningen på ögonen och även risken för potentiell huvudvärk. Det senare är något som undertecknad märkte en klar skillnad på jämfört med andra skärmar.

    SPECIFIKATIONER Philips 40B1U5601H

    • Tillverkare: Philips, www.philips.se
    • Cirkapris: 8 819 kr inkl. moms, 7 055 kr exkl. moms
    • Mått: 944 x 628 x 280 mm
    • Vikt: 14,12 kg
    • Paneltyp: W-LED IPS
    • Panelstorlek: 40 tum
    • Bildförhållande: 21:9
    • Maximal upplösning: 3 440 x 1 440 pixel vid 120 Hz
    • Svarstid: 4 ms
    • Ljusstyrka: 500 cd/m²
    • Färgomfång: NTSC 102%, sRGB 121%
    • Delta E: <2
    • Anslutningar: 1 st HDMI 2.0 + 1 st Displayport + 2 st USB-C med 100 watt, 4 st USB-A, 1 st USB-C med PD 3 15 watt, 3,5 mm audio, RJ45
    • Högtalare: 2 x 5 watt
    • Multibild: PbP/PiP
    • Höjdjustering: 150 mm
    • Swivel: -/+ 180 grader
    • Lutning: -5~30 grader
    Philips 40B1U5601H
    5 / 6 Betyg
    8 819 krPris
    ANNONS: Se aktuellt pris på Komplett
    För
    Smart och stabil konstruktion, bra kamera och brusreducerande mikrofoner, rent ljud från integrerade högtalare, smart KVM-lösning, integrerad RJ45 och 100 watts USB-C för direkt anslutning av bärbara datorer, tunna ramar, mycket bra bildkvalitet, bra och lättanvänd bild i bild- och bild intill bild-funktion.
    Emot
    Vi hade hoppats på en tio bitars panel, en liten nackdel med "pop-up"-kameran är att det blir svårare att placera två skärmar ovanpå varandra.
    Rekommenderas till
    Vill du vara så produktiv som möjligt och delvis jobbar i digitala möten som Teams, är Philips 40B1U5601H något av det bästa du kan välja i denna prisklass.

    IPS Philips rekommenderar skärm
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Gaming

    Test: Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Gaming Headset

    31 maj, 20236 Mins Read
    Gaming

    Test: Gigabyte RTX 4060 Ti Aero

    31 maj, 20237 Mins Read
    DMZ Rekommenderar

    TEST: Corsair 2000D RGB Mini-ITX

    30 maj, 20234 Mins Read
    Artikel

    Test: CoolerMaster MWE Gold V2 1250

    28 maj, 20234 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Operativsystem på en pinne
    • Elvo om Test: Gigabyte RTX 4080 Gaming OC
    • Krister om Intel delar och slår ihop avdelningar
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Anders om Lenovo Yoga Slim 7i Carbon
    Fler nyheter

    Ny bärbar skärm från Philips – 16B1P3302D

    22 mars, 2023

    Test: Kingston Ironkey Vault Privacy 80ES

    18 mars, 2023

    Lenovo lanserar Thinkstation PX, P7 och P5 – designade med Aston Martin

    9 mars, 2023

    Eve Motionblinds – gör dina dumma rullgardiner smarta

    8 mars, 2023

    Toppklass

    Test: Turtle Beach Stealth Pro

    20 april, 2023

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      Test: Apple Homepod (gen2)

      31 januari, 2023

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.