Close Menu
Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: G.Skill Trident Z5 CK F5-8200C4052G24GX2-TZ5CK 48 GB

      27 mars, 2025

      Test: OnePlus Watch 3

      26 mars, 2025

      Test: Sandberg Laptop Powerbank 27000 PD100W

      9 maj, 2025

      Test: Google Pixel 9a

      20 april, 2025

      Test: Cooler Master Masterliquid 360 ION & Hyper 612 APEX

      18 april, 2025

      MOVA omdefinierar essensen av ett modernt hem

      12 april, 2025

      Test: Cooler Master Masterliquid 360 ION & Hyper 612 APEX

      18 april, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: MSI Z890 moderkort

      6 april, 2025

      Test: G.Skill Trident Z5 CK F5-8200C4052G24GX2-TZ5CK 48 GB

      27 mars, 2025

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Sandberg Laptop Powerbank 27000 PD100W

      9 maj, 2025

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      VPN, dataskydd och spel: Så skyddar vi vår integritet på nätcasinon

      1 maj, 2025

      Kortspel online: Hur strategi och teknik formar framtidens digitala spelupplevelser

      1 maj, 2025
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » Tester » Test: Huawei FreeBuds pro 4
    Huawei FreeBuds pro 4
    Tester

    Test: Huawei FreeBuds pro 4

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist10 februari, 20259 Mins Read

    Huawei FreeBuds pro 4
    5 / 6 Betyg
    2 299 krPris
    För
    Tilltalande exklusiv design, bra batteritid, mycket bra ljudkvalité, imponerade samtalskvalité och hantering av störande omgivande ljud, godkänd ANC, bra app, vi gillar laddfodralets form.
    Emot
    Fodralet blir lite väl lätt repigt, brusreduktionen är inte lika bra som vi hoppats, ”plupparna” kunde vara bättre.
    Rekommenderas till
    Huawei FreeBuds pro 4 är ett givet val för alla som söker en lösning för både samtal och utmärkt musik-, filmljud.

    Huawei FreeBuds pro 4 är skapade för att erbjuda bästa tänkbara ljudkvalité för både samtal och musik.

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Även om vi verkligen uppskattar att företag, som Huawei, tar fram olika mer budgetvänliga i-örat modeller så är det först när vi får möjlighet att kliva upp lite i såväl prisklass som så oftast tillhörande ljud- och teknikkvalitét som vi verkligen älskar testandet av hörlurar. För när vi, som extremt ljudfokuserade, näst intill nördiga, musikentusiaster får möjlighet att tänja lite på de yttre gränserna och får möjlighet att höra de där toner som för vanliga, lite billigare, hörlurar inte kommer till sin rätt eller ens hörs som även dagar i moll övergår till dur. Nya Huawei FreeBuds pro 4 är ett perfekt exempel på det senare och här har Huawei lyckats optimera och förbättra mer eller mindre varje aspekt av sina tidigare topplurar Freebuds Pro3 och med ett par mindre undantag så får vi här årets kanske bästa i-örat lurar i sin prisklass.

    Exklusiv design

    Vi börjar med det yttre och då gällande fodralet som har det klassiska sten liknande utseende med rundade mjuka former. Fodralet mäter 46,9 x 65,9 x 24,5 millimeter och väger 47 gram vilket gör att det enkelt glider ner i valfri ficka. Huawei FreeBuds pro 4 lanseras i tre olika färger: svart, vit och grön där vi testat det förstnämnda och på detta så har Huawei lagt en guldfärgad rand som markerar öppningen av fodralets lock. Samma guldfärg hittar vi även på modellens logga som är placerad mitt på baksidan samt runt den i botten placerade USB-C laddporten. Slutligen så finner vi även en sidoplacerad, minimal, knapp vilken används för att aktiva blåtandsparningen. Fodralet ger ett mycket exklusivt intryck men har även en klar nackdel och detta att materialet har en tendens att snabbt repas så se till att inte ha det liggande i samma ficka som nycklar eller annat hårt.

    Huawei FreeBuds pro 4
    Fodralet till Huawei FreeBuds pro 4 har en perfekt passform och tilltalande, exklusiv, design.

    Lurarna ansluter via Blåtand 5.2 med stöd för två simultana enheter och som vanligt så agerar fodralet även laddare där vi med det 510 milliamper kraftfulla batteriet får upp till totalt 33 timmars användning med en anmälningstid på mellan 3,5 och dryga 7 timmar per laddning av snäckorna, allt beroende på ljudkvalité och brusreduktion som används. Det är så klart inte någon revolutionerade tid men för alla som uppskattar den högre ljudkvalitén så är det en acceptabel tid. När det kommer till laddningen så tar det cirka 90 minuter att ladda både fodral och snäckor medan en laddning av bara snäckorna i fodralet tar upp mot 40 minuter vilket även det kunde vara bättre, läs snabbare.

    Huawei FreeBuds pro 4
    Huawei FreeBuds pro 4 lanseras i tre färger och erbjuder en godkänd batteritid som varierar ganska rejält på ljudkvalité och ANC.

    Nu ska sägas att det ryktas att denna lite långsamma laddtid ska ge en längre total livslängd och om så är fallet så känns även detta som en acceptabel ursäkt. Hörlurarna stödjer även trådlös laddning och detta med upp till fem watt.

    Snygga pinnar

    Vi fortsätter med själva lurarna som har en likande design som föregående modell men med en del, klart positiva, förändringar. Lurarna som mäter 29,1 x 21,8 x 23,7 millimeter och väger 5,8 gram styck har en blank svart stomme där vi sedan på pinnens utsida får en snyggt räfflad platta som är inringad med en guldfärgad ram som sedan återkommer i dels Huaweiloggan, dels hörlurarnas SilverString logga vilket ger ett mycket exklusivt intryck.

    Huawei FreeBuds pro 4
    Själva snäckorna till Huawei FreeBuds pro 4 har samma exklusiva design som fodralet.

    På respektive pinnes yttre smalare sida så finner vi en liten utfasning som gör det enklare att direkt hitta rätt plats för att styra samtal, musik eller volym med mera. Vi får sedan samma, lätt vinklade, öronsnäckform som tidigare modell vilket gör att vi får en bekväm passform som sitter fast även under mer fysiskt krävande aktivitet.

    Huawei FreeBuds pro 4
    På pinnarnas inre, smala, långsida finns en mindre utfasning som underlättar hanteringen av volym, ANC och kontroll av musik och samtal.

    Huawei har till denna modell skickat med totalt sju öronpluppar. Fyra av dessa är i Silicon och är aningen för sladdriga och pluttens form böjs lätt vilket är lite irriterande så hade vi gärna sett en lösning som var aningen kraftigare. Sedan får vi även tre pluppar i minnesskum som ska ge en bättre brusreducering, vi återkommer till detta, men som även ger en bättre passform. Även här kan vi dock tycka att dessa är lite snålt tilltagna och hade helt klart gynnats av lite med skum.

    På insidan så drivs Freebuds Pro 4 av dubbla dynamiska elva millimeters membran som tillsammans med en digital så kallad cross-over teknik optimerar ljudet för att uppnå bästa klarhet, skiktning, rumslighet och dynamik från djupa bastoner på 14 hertz upp till kristallklara diskanter på 48 kilohertz. Lurarna är även först med att stödja 2,3 megabits förlustfri överföring. Denna överföring gäller i skrivandes stund bara för Huaweis egna Mate X6 mobil. Övriga mobiler har en maximal överföring på mellan 990 kilobit till 1,5 megabit beroende på modell och OS. Till detta så ska även tilläggas att lurarna är IP54 klassificerade vilket gör att de klarar såväl regn som extremt svettiga träningspass. Däremot så är de inte vattentäta och ska således inte sänkas ned i vatten.

    Huawei FreeBuds pro 4
    Även om vi inte kan uppnå absolut högsta upplösning så bör vi på en Android baserad mobil ställa in att Blåtandsanslutningen använder LDAC för bästa ljud.

    Magisk samtalskvalité

    Men som alla vet är det inte bara tekniken bakom som är avgörande utan även hur allt harmoniserar och paketeras samt hur den programvara som används kan användas för att ytterligare optimera och anpassa ljudet som avgör hur bra en hörlur är i slutändan och här har Huawei verkligen träffat rätt. Börjar vi med samtalsljudet så möter vi här den i skrivandes stund bästa lösning vi testat på ett par i-örat lurar. Modellen kommer med tre klassiska mikrofoner som effektivt fångar upp ljud från vår omgivning. Dessa kompletteras sedan med en benlednings, så kallad, VPU-mikrofon med extremt hög känslighet som fångar upp rörelser direkt från huvudets benstruktur.

    Huawei FreeBuds pro 4
    Snäckorna har en bra passform som håller sig på plats och vi får även en imponerande klar och tydlig samtalskvalité.

    Dessa verkar tillsammans med Huaweis nya AI drivna samtalsoptimerade brusreducerings algoritm för att fånga upp vår röst samtidigt som alla omgivande ljud i det närmaste helt utesluts. Detta resulterar i perfekta samtal i mer eller mindre samtliga tänkbara miljöer. Vi testade dem både på kontor, kaffer och på ganska fullsatta bussar där vi i alla lägen fick otroligt bra samtalskvalité. Vad som sedan gör detta än mer intressant är att de även hanterar störningar från blåst och vind på ett mycket imponerade sätt och även vi får en viss inverkan från mer stötvisa, svängande, vindar så är lösningen topp tre av alla testade i-örat modeller.

    Vi kommer sedan till musik-, film-, och spelrelaterat ljud och här testade vi med tre olika modeller av mobiler: en Samsung S24Ultra, en Iphone 15 Pro max och en Huawei Pura 70 Ultra. För Samsung så användes LDAC codec och för samtliga modeller så valdes att prioritera ljudkvalitén under inställningar för ljud. Samtliga testar gjordes i grunden med standardinställningar, det vill säga, helt utan någon form av EQ-, eller ljudeffektsbaserad optimering.

    I samtliga fall så får vi en otroligt bred ljudbild som ger oss klara höga toner och en djup, kännbar bas samtidigt som de vokala bitarna aldrig trycks undan. Ett perfekt exempel på detta är när vi lyssnar på Teddy Swims senaste album med låtar som Not your man där basen pumpar samtidigt som vi får en tydlig bild över de högre stegen i låten. Här får vi även ett bra bevis på den extra nivå som vi kan få med rätt Huaweimobil och korrekt musikformat då dessa når en än mer omslutande och komplett musikupplevelse.

    Huawei FreeBuds pro 4
    För dig som ytterligare vill optimera och anpassa ljudbilden finns flera fabriksoptimerade profiler i appen AI-life.

    När det kommer till filmer och spelande så skulle vi säga att det låter precis lika bra oavsett mobil och framför allt när det kommer till filmer så är lurarna ett perfekt komplement. För att sedan göra allt ännu bättre så har Huawei tagit fram olika färdiga profiler som kalibrerats för att ytterligare lyfta olika typer av musik eller användning. Många gånger är detta mer en gimmick men denna gång så har Huawei verkligen lyckats och vi får verkligen nytta av via appen AI life gå in och växla lägen baserat på vad vi lyssnar på.

    Vi avrundar med brusreduktionen som vi efter att ha testat samtals kvalitén och här verkligen blivit tagna på sängen över hur väl störande ljud nästan försvann hade stora förväntningar på. Tyvärr skulle vi säga att dessa är lite av en besvikelse. Visst de är inte en dålig aktiv brusreduktion men den är inte heller på den nivå som vi hoppats. Med gummiplupparna så skulle vi till och med säga att den är under snittet men även med minnesskumpluppar så stänger de inte ut önskvärd mängd omgivande ljud. Värt att notera är att vi här även provade med minnesskumpluppar från en alternativ tillverkare och dessa gav ett klart bättre resultat så detta kan vara ett tips att testa.

    Sammantaget så är vi dock klart imponerade och söker du att par lurar för både samtal och musik- eller film så är det inte många modeller som slår Huawei FreeBuds pro 4 på fingrarna.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com

    • Cirkapris: 2 299 kr inkl. moms, 1 839 kr exkl. moms

    • Mått lurar: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm

    • Vikt lurar: ca 5,8 gram

    • Mått fodral: 46,9 x 65,9 x 24,5 mm

    • Vikt fodral: 47 gram

    • Laddning: USB-C + QC

    • Batteritid: 3,5–7 timmar per laddning, totalt upp mot 33 timmar

    • Element: Dubbla 11 driver

    • Frekvensrespons: 14 Hz – 48 kHz

    • Kontroller: På pinnen

    • Anslutning: BT5.2

    • Vattenskydd: IP54

    Huawei FreeBuds pro 4
    5 / 6 Betyg
    2 299 krPris
    För
    Tilltalande exklusiv design, bra batteritid, mycket bra ljudkvalité, imponerade samtalskvalité och hantering av störande omgivande ljud, godkänd ANC, bra app, vi gillar laddfodralets form.
    Emot
    Fodralet blir lite väl lätt repigt, brusreduktionen är inte lika bra som vi hoppats, ”plupparna” kunde vara bättre.
    Rekommenderas till
    Huawei FreeBuds pro 4 är ett givet val för alla som söker en lösning för både samtal och utmärkt musik-, filmljud.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Artikel

    Test: Sandberg Laptop Powerbank 27000 PD100W

    9 maj, 20255 Mins Read
    Toppklass

    Motorola Razr 60 Ultra

    6 maj, 20257 Mins Read
    Artikel

    HPE Aruba

    30 april, 20256 Mins Read
    Topphändelser

    Motorola lanseringsevent

    27 april, 20257 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Andreas Rejbrand om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Petter om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders Öhman om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Tobias om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders om Test: HP Envy X360
    Fler nyheter

    Glorious Gamings Pro-möss lanseras i vit

    25 september, 2024

    Gen Z och kvinnor väljer mobilen framför sex

    25 september, 2024

    Många Svenska företag lever inte upp till sina visioner gällande hållbarhet.

    21 augusti, 2024

    Nya Philips 49B2U6903CH – en skärm för ”den moderna arbetsplatsen”

    28 juni, 2024

    Toppklass

    Test: OnePlus 12

    23 februari, 2024

    Test: Philips Evnia 49M2C8900

    7 januari, 2024

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 2023

    Test: Turtle Beach Stealth Pro

    20 april, 2023
      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      M.2 optimerad NAS-prestanda

      2 september, 2024

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2025 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.