Microsoft visar upp Windows 8

Microsoft visar upp Windows 8

Publicerad

Det bästa från Windows 7, men bättre. Ungefär så sammanfattar Microsoft Windows 8. När Steven Sinofsky vid Microsoft presenterar det nya operativsystemet på företagets Build 2011-konferens handlar det givetvis om det nya Metro-gränssnittet och massor av applikationer, men även en hel del nyheter under ytan.

Microsoft lovar förbättringar både när det gäller prestanda, säkerhet och stabilitet jämfört med Windows 7. Dessutom ska "åttan" fungera på fler typer av enheter än någonsin. Förutom traditionella stationära och bärbara datorer av olika slag gör stödet för ARM-baserade enheter att Windows 8 ska fungera lika bra på en liten 10 tum stor surfplatta som en stor pekskärmsdator.

Metro överallt
Den största visuella skillnaden från föregångaren utgörs av det nya pekanpassade Metro-gränssittet. Det fungerar inte som ett skal till existerande applikationer utan letar sig djupare ner i operativsystemet. Gränssnittet hittar vi i såväl mejlklienten som Bilder, Kalender och kontaktapplikationen. Metro fungerar förresten med tangentbord och mus också, så du behöver inte köpa ny hårdvara för att använda det.

Bild 381484
Så här ser det ut i Metro när du går in i en
mapp med fotografier.

Fler Metroanpassade program går att köpa i företagets egen programbutik. Microsoft hoppas att utvecklare ska utnyttja möjligheten att låta de nya applikationerna kommunicera och interagera med varandra och innehåll på webben eller i molnet så mycket som möjligt, så att användaren slipper byta mellan olika applikationer i lika hög utsträckning som tidigare. Vill du e-posta fotografier från senaste semesterresan ska du enkelt kunna välja dem från Facebook och Flickr utan att först spara ner dem på din lokala disk eller ens byta applikation för att komma åt dem.

Windowsbutiken ska även innehålla traditionella applikationer med licensmodeller och betalningsmetoder utanför de i Windows Store.

Bild 381483
Här är den nya startskärmen i Windows 8.
Microsoft tror stenhårt på sitt nya rutnät och för in det i både mobil- och spelvärlden i Windows Phone 7 och Xbox 360. Om vi kommer att kunna köpa ett program som fungerar till samtliga plattformar återstår att se. Men att omvandla en Metroapplikation till ett program som även fungerar i Windows Phone 7 är enkelt, enligt Microsofts demonstration under Buid 2011.

Samma systemkrav som tidigare
Under ytan har det givetvis också hänt en hel del med Windows, men därmed inte sagt att dina gamla program blir oanvändbara. Samtlig mjukvara för Windows 7 fungerar i det nya operativsystemet. Utan belastning använder förresten Windows 8 mindre resurser än tidigare. Under sitt anförande under Buildkonferensen visar Steven Sinofsky en atombaserad Lenovodator med de två operativsystemen, och konstaterar att Windows 8 kör färre processer än föregångaren och att det inte utnyttjar lika mycket minne.

Avancerade användare ska också få sitt, lovar Microsoft. Både Aktivitetshanteraren och Utforskaren har förbättrats och stödet för flera skärmar har utökats. Om nyheterna i Utforskaren främst handlar om de nya menyflikarna från senare Officeversioner, som vi berättat om tidigare på Datormagazin.se, återstår att se. Microsoft fortsätter även att fila på återställningsfunktionerna i Windows och säger att de blivit enklare att använda.

Med det nya operativsystemet kommer dessutom en ny version av Internet Explorer. IE 9 var företagets största uppgradering på mycket länge och förde Microsoft närmare konkurrenter som Firefox och Chrome. Mycket i IE10 kommer antagligen vara sig likt, men i sann Metroanda har den nya mjukvaran givetvis stöd för multitouch.

Inställningar i molnet
Microsoft utökar även stödet för dem molnbaserade lagringen Skydrive. Redan i dag kan du med en Hotmail/Live-adress spara och synkronisera data mellan flera datorer, i Windows 8 ska stödet för Skydrive utökas till fler applikationer. Dessutom kan du synka dina inställningar mellan flera Windows 8-maskiner.

Microsoft uppger förresten att Windows 8 är ett "kodnamn", så vad operativsystemet kallas när den väl lanseras är inte klart.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

5 kommentarer

Bo: Laddade ned win10, från 8.1 fick en del problem med med nyligen uppdaterad 8.1, var tvungen att backa tillbaka till 8.1 och allt funkade igen, väntar med win 10.

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015