Fråga

Hej! Jag har en stationär dator med Windows XP Professional och en bärbar dator med Windows Vista – jag tror det är Home Premium. Jag vill kunna fjärrinlogga från den stationära till den bärbara.

Jag har bockat för ”Tillåt fjärrhjälpsanslutningar i den portabla datorn”. Jag har också gått in i programmet Windows Fjärrhjälp och klickat på ”Använd e-post för att skicka en inbjudan” och skrivit in och bekräftat ett lösenord. Därefter har jag tagit reda på IP-numret till den bärbara datorn.

I den stationära datorn har jag öppnat ”Anslutning till fjärrskrivbord” och där skrivit in den portabla datorns ip-nummer och namn. Därefter har jag klickat på anslut och då får jag besked att datorn inte kan ansluta till fjärrdatorn.

Vad gör jag för fel?

Svar

Det fel du gör är att du inte skiljer på Fjärrhjälp och Fjärranslutning. Vista Home har bara stöd för det förra, som innebär att du vid problem kan be någon om Fjärrhjälp. Denne kan då fjärrstyra din dator medan du tittar på.

Det du är ute efter är Fjärranslutning, där du kan fjärrstyra en annan dator utan att ha blivit inbjuden till det och utan att någon annan behöver vara inblandad. Serverprogrammet för detta finns inte i Home-versionerna av XP och Vista, utan du måste köpa dyrare versioner av operativsystemen. Däremot kan klientprogrammet som sköter själva fjärrstyrningen köras från vilken dator som helst. Det finns till och med i Mac-version.

Men lösningen i ditt fall är att använda något tredjepartsprogram, till exempel det utmärkta gratisprogrammet RealVNC: www.realvnc.com. Installera serverprogrammet på din bärbara och klientprogrammet på den stationära. Gör lite inställningar, så är det sedan bara att köra.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här