Fråga

Jag har en Fujitsu-dator (som nominellt har en hårddisk på en terabyte) med Windows Vista. Vad jag kan förstå har denna hårddisk delats upp/partitionerats i tre olika hårddiskar. Nu har hårddisken ”C” i stort sett blivit full (den omfattar tydligen endast 80 gigabyte – och nu är endast knappt 5 gigabyte kvar).

Hur gör jag praktiskt för att kunna utnyttja hela kapaciteten på hårddisken?

Lars-Olov Moberg

Svar

 

Det är ganska vanligt på fabrikslevererade datorer att de kommer med hårddisken uppdelad i att antal partitioner. Ibland finns det specialpartitioner som innehåller systeminformation och återställningsdata, ibland handlar det bara om en systempartition och en för datalagring.

Det råder delade meningar om värdet av en sådan uppdelning. Argumentet för är att Windows ska husera ensamt, så att övriga data kan finnas kvar vid en eventuell formatering/ominstallation. Själv är jag emot, eftersom du inte ska behöva hålla på och installera om Windows hela tiden – det fungerar ändå. Om hårddisken havererar fysiskt drabbar det alla partitioner ändå. Separata fysiska hårddiskar är något annat.

Ett problem till som automatiskt uppstår är att det aldrig går att i förväg beräkna vilken av partitionerna som behöver ha mest utrymme. Det beror ju precis på hur datorn och Windows används. I moderna system som Vista och 7 är detta dock inget stort problem, eftersom det är lätt att ändra storlek på partitionerna. Du har denna och andra lösningar till förfogande:

1) Högerklicka på Dator i Startmenyn och välj Hantera. I fönstret Datorhantering, expandera Lagring i vänstra panelen och klicka på Diskhantering. I högra panelen visas dina fysiska hårddiskar med sina partitioner. Högerklicka på den partition du vill minska och välj ”Krymp volym”. Efter en stunds räknande kan du ange hur stor du vill att din partition ska vara. Processen tar sedan en stund. Därefter kan du gå till den partition som var för liten och utöka den med det frigjorda utrymmet på samma sätt.

2) Alternativet ser ut ungefär som det föregående, men går ut på att ta bort den partition som inte är C. Utöka denna enligt föregående tills allt innehåll kan flyttas till den från den andra partitionen. Ta sedan bort denna och utöka C till hela utrymmet. Var försiktig med detta om det finns länkar till den andra partitionen eller program installerade på den.

3) En annan möjlighet är att lämna partitionerna orörda, men flytta så mycket som möjligt från C till D. Du kan till exempel avinstallera program och installera dem på D i stället. Du kan flytta data som du har lagrade på C. Du kan flytta växlingsfilen från C till D, men det känns lite onödigt och fyller ingen funktion för systemets prestanda när det handlar om samma fysiska disk.

Alternativ 1 är nog din enklaste utväg.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här