Fråga

 

Rätt som det var en dag hade min nätverkshårddisk fått en ny enhetsbokstav, så även USB-enheter (telefon, kamera etcetera). Det hade vid något tillfälle varit problem att koppla upp nätverkshårddisken.

Kan man ”flytta tillbaka” nätverksdisken till ”F” (ny plats ”G”), så att mina genvägar till enheterna kan användas? (Jag har sökt på nätet och det här verkar vara något som ”händer” ibland.) Jag kör Windows Vista.

Dan Svensson

 Svar

 

Windows tilldelar självt enhetsbokstäver till nya enheter och särskilt äldre Windowsversioner har lite problem med att hålla rätt på dem ibland. Andra orsaker till att flyttbara enheter får nya beteckningar kan vara byte av USB-port, omflyttning, anslutning i annan ordning, anslutningsproblem och så vidare. En konsekvens blir ofta den du beskriver, att övriga enheter också flyttas ”ett snäpp”, vilket kan ställa till med den del problem.

Men du kan alltid välja att själv ändra enhetsbeteckning på dina anslutna prylar. De måste alltså vara inkopplade till datorn. Högerklicka på Dator i Startmenyn och välj Hantera. I fönstret Datorhantering, expandera Lagring i vänstra panelen och klicka på Diskhantering.

Alla dina enheter syns nu till höger och du kan högerklicka på önskad enhet och välja ”Ändra enhetsbeteckning och sökvägar”. Sedan är det bara att ändra som du vill. Om någon bokstav är upptagen måste du först ändra denna. Alla enheter utom systemdisken kan ändras på detta vis.

Nätverksenheter ansluts dock på ett annat sätt. Enklast är att högerklicka på nätverksmappen i Utforskaren och välja ”Anslut nätverksenhet”. Sedan går det att välja enhetsbokstav. Om den redan har en, koppla först från enheten och anslut den igen.

Föregående artikelKort minne för lång lagring
Nästa artikelC-disken är full
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här