Fråga

 

I dag när jag skulle göra en ny säkerhetskopia tyckte jag att det var dags att tömma min externa hårddisk innan säkerhetskopian gjordes. Detta för att jag inte skulle få tillbaka gamla, utrensade filer om jag skulle behöva återställa någon mapp från säkerhetskopian. Sagt och gjort, jag tömde den externa hårddisken först, och sedan kopierade jag tillbaka alla mappar.

Följaktligen borde mina filer uppta samma yta på båda hårddiskarna, men döm om min förvåning när jag upptäckte att den externa hårddisken innehöll ett antal gigabyte mer data! Det visade sig att de låg i Papperskorgen. Så jag tömde Papperskorgen på Skrivbordet, men av någon anledning töms bara papperskorgen för den interna hårddisken. Hur tömmer jag papperskorgen för den externa hårddisken? Jag trodde att Papperskorgen skulle tömmas för alla enheter, men så är det tydligen inte! Jag kör Windows 7.

Mikael Adolfsson

 Svar

 

Papperskorgen är en mapp som alla andra, med den skillnaden att den är dold och normalt inte syns. Varje enhet, även externa hårddiskar, har sin egen papperskorgsmapp. Mappen heter Recycled i ett FAT32-filsystem, Recycler i NTFS under XP och $Recycle.Bin i Windows Vista och 7. Du kan se mappen genom att välja att visa dolda filer och mappar i Utforskarens inställningar.

Den papperskorg som finns på Skrivbordet innehåller inga filer. Den är bara en sorts samlingsplats där uppgifter från alla de enskilda papperskorgsmapparna visas och där inställningar kan göras. Högerklicka på den och välj Egenskaper, så ser du bland annat alla de olika diskar/partitioner som ingår och storleken för respektive papperskorgsmapp. Din externa hårddisk ska finnas med i listan.

Att tömma Papperskorgen ska alltså ta bort filerna även från din externa hårddisk. Att så inte sker är ganska mystiskt. Men det händer faktiskt att det blir fel på papperskorgsmappen. Vad du kan prova med är att radera hela mappen $Recycle.Bin. Markera mappen, håll ned Skift-tangenten och tryck på Delete. Godkänn alla säkerhetsfrågor tills mappen är borta.

Nästa gång du raderar en fil på enheten återskapas mappen och fungerar kanske bättre.

Föregående artikelPekmus från Speedlink
Nästa artikelMer om filräddning
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här