Att använda en produktnyckel till en annan Windows 7-version fungerar inte om det handlar om olika versioner.

Fråga

 

Hej! Jag har en uppgraderingsversion av Windows 7 Home Premium på min gamla dator som nu börjat strula så att jag måste ominstallera. Jag har även en nyare dator som jag köpte med Windows 7 Professional.

Nu till min fundering, kan jag installera Windows 7 Professional på min gamla dator men använda aktiveringskoden från Home-skivan eller måste jag ominstallera bägge datorerna för att byta version?

Reine Gustafsson

 

Svar

 

Du kan inte använda en nyckel för Home-versionen till Windows 7 Professional. Det vore väl lite för bra, med tanke på att den senare är betydligt dyrare.

Dessutom levererades väl din nya dator med Windows förinstallerat? Det innebär att det förmodligen är en så kallad OEM-version, som är bunden till just den datorn och där datortillverkaren står för supporten, inte Microsoft. Den får inte installeras på någon annan dator – och kanske det inte ens går.

Du får nog nöja dig med att köra Home på den gamla datorn. Men inte borde du väl behöva ominstallera. Jag har hittills inte upplevt något problem med Windows 7 som kräver det. Men det är ju svårt att säga, eftersom du inte ger några detaljer. Prova åtminstone först att starta datorn med Windows-skivan och välja att reparera installationen.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här