Fråga

Hejsan Experten. Jag har Windows 7 Ultimate 64 bit. Tanken är att installera den på en bärbar dator. Det är ju onekligen “overkill”, men det är bara den versionen jag har. Då har jag några frågor:

1. Kan jag med den installationsskivan installera en “enklare” version?

2. Om jag inte kan det, kan jag efter installationen stänga av funktioner som inte behövs? Hur bestämmer jag i så fall vad som kan stängas av?

Jag vill ju inte överbelasta den bärbara datorn i onödan.

Glada Hälsningar.

A Månen Lundqvist

 

Svar

Om det är overkill eller inte beror ju på vad den bärbara datorn har för prestanda. Det säljs bärbara datorer i dag med både 64 bit och Ultimate förinstallerat. Det framgår inte heller vilket av dessa två det är du anser vara overkill.

För 64 bit är det enda egentliga kravet att processorn stöder detta. Helst bör det också finnas rejält med minne, men det är inte helt nödvändigt. Med en sämre dator, installera 32 bit i stället – det finns två skivor i förpackningen.

Nej, du kan inte installera någon enklare version, men varför skulle du vilja göra det om du har en dyrbar Ultimate-version? Den belastar inte datorn mycket mer än exempelvis Home-versionen. Vad som skiljer dem åt är att Ultimate innehåller allt, medan Home är lite bantad.

Och visst kan du stänga av både processer och funktioner som du inte kommer att utnyttja. För funktionerna, öppna “Program och funktioner” i Kontrollpanelen och klicka på “Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” i vänstra panelen. Listan du får upp visar vad som är aktiverat. Bestäm själv vad du inte behöver, eller prova och se vad effekten blir av en avstängning.

Föregående artikelBärbar med startproblem
Nästa artikelFlera operativsystem
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här