Fråga

 

Vad kan jag göra för inställningar för att behålla bredbandshastigheten över Wi-Fi? Vi har fiber med 100/10-hastighet och sedan en router D-Link DIR-655 som ger LAN samt Wi-Fi. När jag tankar ner filer eller strömmar till exempel e-sport kan man inte använda det trådlösa alls.

Våra telefoner visar full mottagning, men surfen fungerar inte. Jag har prövat att låsa både nedladdning samt uppladdningshastighet i Utorrent, men det spelar ingen roll hur mycket eller hur lite man stryper. Av någon anledning lägger min dator beslag på hela uppkopplingen.

Pausar jag nedladdningen kan det ibland ta två-tre minuter innan det går att använda Wi-Fi. Måste man in i routern och böka eller vad tror ni?

Johan

 

Svar

 

Om jag läser rätt mellan raderna här finns det en dator i nätverket som ständigt kör Bittorrent och därför stjäl all bandbredd? Det är inte alltid det hjälper att välja bandbredd i Utorrents inställningar, och det gäller också att göra rätt, förstås. Det räcker inte att bara sätta en maximal upp- och nedladdningshastighet, du måste också begränsa antalet anslutningar. Prova dig fram.

Det enklaste är ju dock, precis som du säger, att pausa Utorrent (att det tar en stund innan alla torrentar stängts av är helt normalt), men annars krävs nog också att du rotar lite i routern.

Det är QoS-inställningarna (Quality of Service) som måste ändras. Nu har DIR-655 tyvärr inte så väldigt många inställningsmöjligheter för detta jämfört med många andra routrar, men se till att QoS är påslaget och pricka för ”Enable Traffic Shaping”.

Fortsätter problemen tror jag att det kan vara idé att byta ut den där gamla routern mot en med flera möjligheter och bättre funktion.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här