Fråga

 

Jag läste nyligen att Microsoft i smyg, via Windows Update, laddar ned Windows 10 på datorer med Windows 7 och 8, i syfte att det senare ska gå fortare att uppgradera datorn. Det här stjäl utrymme på hårddisken, tydligen går det åt flera gigabyte. Jag har en äldre dator med Windows 7 och avser att inte uppgradera till Windows 10. Hur gör jag för att ta bort de installationsfiler som Microsoft, utan min tillåtelse, redan laddat ned på min hårddisk?

Per Andersson

 

Jag vill bara börja med att säga att Windows 10 fungerar utmärkt även på äldre datorer. Klarar de Windows 7 klarar de Windows 10, så jag skulle rekommendera att du uppdaterar – Windows 10 är en mycket positiv upplevelse.

Men självklart kan du ha skäl att inte vilja uppgradera och då är det den dolda mappen $WINDOWS.¨BT du ska ta bort. Den finns i rotkatalogen på systemdisken. Men den kommer att återkomma om du inte först avinstallerar och gömmer två Windowsuppdateringar.

För Windows 7 handlar det om KB3035583 och KB 2952664. I fallet Windows 8.1 är det KB3035583 och KB2976978. Avinstallera dem genom att gå till ”Program och funktioner” i Kontrollpanelen och välja ”Visa installerade uppdateringar”. Högerklicka på aktuella uppdateringarna och välj Avinstallera.

Sedan ska uppdateringarna döljas, så att de förhindras från att laddas ned igen. Det gör du genom att söka efter nya uppdateringar i Windows Update. Klicka sedan på länken som visar tillgängliga uppdateringar. Högerklicka på de aktuella och markera ”Dölj uppdateringen”.

Nu kan du radera den stora mappen. Enklast är att använda Diskrensing. När programmet startat och gjort sin första sökning, klicka på knappen ”Rensa systemfiler”. Efter en lång sökning bör du kunna hitta en stor fil som heter ”Windows Update-rensning”. Markera den för borttagning och klicka på OK.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

16 KOMMENTARER

 1. Jag har en mapp som heter $Windows.~WS som innehåller setup-filen startar jag den skapas mappen $WINDOWS.¨BT.
  Dock är dessa dolda, ”ändras genom att trycka alt i utforskaren, välja verktug och mappalternativ.
  Välj fliken Visa där hittar du Visa dolda filer och mappar, under den Visa dolda filer, mappar och enheter. Välj den
  Nu hittar du mapparna

 2. har windows 8.1 har hittat KB3035583 och KB2976978 i windows update men går inte dölja uppdateringar med att högerklicka.

 3. Tack väl en välskriven beskrivning.

  Hittade inte heller filen KB 2952664, så jag testade med att söka utan mellanslag så att det istället blir KB2952664 och då gick det mycket bättre.

 4. Hej, jag har ett problem angående detta, för ja får inte bort ”Upgrade to Windows 10 Pro, version 1511, 10586”, från mitt windows update, så ja kan inte installera några andra uppdateringar och att gå in på media center då kommer det upp att min dator vill uppdatera men så är inte fallet.

 5. Hej!
  Väldigt fint beskrivet och lyckades hitta allt tack vare det!
  Dock är min $WINDOWS.¨BT skrivskyddad och det går inte att ta bort. (Jag är Admibn, har ändrat så att det är admin som har behörighet över den mappen, men inget funkar.)
  Har någon nått tips på hur jag kan lösa det?^^
  Tack!

  • använd ”Diskrensning” och ta bort alla onödiga filer som den hittat . Kom ihåg att klicka på ”rensning systemfiler”. Där kommer datorn att hitta tillfälliga windows updatefiler i vilket uppdateringsfilen för windows 10 ligger. TA BORT ALLT! KLART!

 6. Har nu gjort detta ett antal gånger följt anvisningarna slaviskt, och visst försvinner skiten. Men ca. en månad senare är det tillbaka, nu för 4:e gången och aggressivare än någonsin. Nu kommer det popup som vill att skall ladda ned skiten. Detta är det Amerikanska sättet att arbeta på, vill du ha det, find. Vill du inte har det!! Då tvingar vi på dig det oavsett vad det gäller, dataprogram, krig, död, NATO, TTIP, osv, osv. Jag blir så himla lack när tvång är ett sätt att sälja och kontrollera, jag vet att USA är det land som har otroliga schizofrena vanföreställningar om allt och alla utanför landet och hur kan resten av världen godtar deras mördande av människor Ubama har väl ca, 200 miljoner människor på sitt samvete och den fan ges fredspris?????? Tillbaks till denna sörja av förföljelse hur får man bort det permanent och stoppar fler inkommande uppdateringar? för Windows update tar in detta efter ett tag hur mycket diskrensning och rensning av systemfiler jag än kör. Är det så enkelt att har man dator av något slag så måste det in spionprogram? De har ju bla Facebook till just detta, de kan gå igenom våra datorer hur vi än gör, och inte nog med det sen skall det sparas i stora salar världen runt, oss närmast Luleå. Är döless på detta! provade en ny dator som endast installerades för igångkörning här, och tror ni inte att mitt facebook fanns i program. Så det måste alltså finnas som minne hos bredbands operatören vad jag har och inte har. STORT GRATTIS alla som tycker detta har acceptans. Och visst har man ett val. Vara utan dator. Det är som att säga bilar behövs ej, även om hela infrastrukturen är uppbyggd kring bilen samhället och vårt hattande mellan jobb, hem, barn. Så ock är datorn idag mer eller mindre ett måste, och detta land (Sverige en delstat till USA) som nu skall vara någon sorts föregångare till det kontant lösa samhället, inget absolut inget får undgå storebror. Hur skall man kunna betala för hus, hem, skurkarna som levererar el, betala övriga räkningar utan dator idag? Arbetsgivare insisterar på att du har dator hemma. osv, osv.

 7. Jag kan hålla med om Window 10 aggressiva attacker för att bli installerat. Men att skylla eländet från Win 10 att vara en del av USAs själ var väl att ta i, där håller jag definitivt inte med. Allt skräp i Win 10 betalar väl OP syst så det finns inget som är gratis. Pelle

 8. Jag blir också trött på Microsofts hårdlansering av WIN 10, men det finns ett program att ladda ner som heter ”Never 10” kruxet är bara att windows avvisar det. Jag kör windows 8 och tycker den är bra, kommer aldrig att installera 10.
  Nej, att skylla eländet på USA tycker jag är lite väl långsökt, det är som Per Olov skriver att allt skräp i WIN 10 betalar OP systemet för. Inget är gratis som sagt. Så, strunta du i Microsofts lansering av 10:an, använd det system du gillar bäst. Micke

 9. Nu provar jag Gibsons never10. Har inte hittat några säkerhetsvarningar för den, eller för grc.com.
  Litet oroande att Microsoft nu har ett sånt självförtroende så att de utan att blinka använder metoder
  som man annars förknippar med datavirus och adware.
  Bertil Friman, Stockholm

 10. Hej.
  Varje gång jag startar datorn dyker det upp en dialogruta där det står:
  ”Dina inställningar för maskinvaran har ändrats, för att dessa skall börja gälla måste du starta om datorn.”

  Trycker jag på dialogrutans OK knapp försvinner denna, men ingenting annat händer.
  Även om jag gör en omstart, kommer samma dialogruta upp igen på skrivbordet..

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här