Fråga

Min dator är en Samsung 730 med hårddiskarna C: och D: om vardera 169 gigabyte.

Ledigt utrymme är 0 gigabyte för C: och 7 gigabyte för D: enligt uppgifter under Diskhantering.

Ett av följande operativsystem kan väljas vid start av datorn: Ubuntu, Windows 10 eller Opensuse 12.2. Jag använder normalt Python 2.7, Python 3.4 och Libreofficewriter för mina projekt och vill kunna fortsätta med detta.

Datorn rapporterar följande fel:

  1. Vid start av datorn: ”Papperskorgen skadad. Töm den eller ej?” Jag brukar tömma den.
  2. Vid alla försök att köra någon variant av Felsökning efter start: ”Kan ej fortsätta på grund av ett fel”.
  3. Då och då kommer en varning från datorn: ”För litet minnesutrymme tillgängligt. Behöver minst 990 megabyte till för att fortsätta. Frigör utrymme genom att ta bort program som kan avvaras”.

En tänkbar lösning till fel nummer 3: Ta bort Ubuntu och OpenSuse 12.2,  Jag använder inte längre dessa. Hur detta ska gå till är jag osäker om. Jag behärskar inte Windows Regedit.

Vore tacksam för ett förslag till lösning.

Olof Carlstedt

 

Svar

Det är nog ingen tvekan om att dina problem beror på de överfulla hårddiskarna. Att inte ha ledigt utrymme på systemdisken är som gjort för att Windows ska få spader. Börja med att köra programmet Diskrensning för att bli av med gammalt skräp. Radera eller flytta också annat som du inte behöver från C-disken.

Vad gäller dina Linuxinstallationer går det inte att enkelt redogöra för hur du ska bli av med dem. Det beror helt på hur och var de är installerade. Men om det är Windows egen bootloader som används borde det gå att lösa. Alltså om den meny där du kan välja operativsystem är Windows egen, se bild.

experten 11-16_01

Jag skulle tro att du inte har två hårddiskar, utan att det handlar om två partitioner på samma disk och i så fall kan man misstänka att Linuxinstallationerna finns på D-partitionen. Starta Diskhantering genom att högerklicka på startknappen och välja i menyn. Titta på de olika partitionerna i nederkanten, så bör du kunna identifiera eventuella Linuxpartitioner. De har nämligen ingen uppgift om filsystem, medan det alltid står NTFS på Windowspartitioner.

Högerklicka på oönskade partitioner och välj att ta bort dem, men var försiktig så att du inte tar bort något som du behöver. Du kan sedan skapa Windowspartitioner av det frigjorda utrymmet eller, kanske ännu bättre, utöka en befintlig partition till det lediga utrymmet. Dessa val görs också efter ett högerklick.

Efter detta måste bootloadern repareras. Använd en installationsskiva eller en återställningssenhet som du själv skapat med hjälp av Windows funktion för detta. Starta datorn med denna (du kan behöva ändra i BIOS för att datorn inte ska starta från hårddisken) och välj att reparera datorn. Välj Felsökning och sedan Kommandotolken. Skriv följande:

bootrec.exe /fixmbr

Efter detta bör datorn kunna startas normalt, med bara Windows kvar.

 

 

 

Föregående artikelTest: Sony Xperia X
Nästa artikelRippa CD-skivor
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här