Fråga

Efter en diskkrasch gjorde jag en ren nyinstallation av Windows 10 på en ny SSD. I BIOS ser man SSD-disken helt normalt.

När datorn startas blir det ett sju minuter långt uppehåll efter BIOS avslutats och innan Windows 10 visar sig. Under de sju minuterna ser man bara en svart skärm med en blinkande markör i övre vänstra hörnet.

Efter de sju minuterna startar Windows 10 med inloggning och fungerar därefter normalt. Systemloggens första entry har timestamp = Power on + 7 minuter. Inga felmeddelanden på systemloggen efter att Windows äntligen startat.

Jag har provat att klona SSD-disken till en hårddisk och då startar Windows normalt, utan fördröjning. Vad är det för fel?

Datorn är en bärbar Lenovo G565. SSD:n är en Toshiba OCZ Trion 150 på 240 gigabyte. Windows 10 version 1607 installerades.

Ingvar

Svar

Den blinkande markören och beskedet i loggboken tyder på att det där är ett hårdvaruproblem, de minuterna går helt enkelt innan Windows börjar starta. Jag skulle börja med att titta närmare i BIOS, eftersom det verkar som om datorn letar efter något innan den går vidare och startar från din SSD.

Kontrollera att startordningen är rätt, att SSD-enheten är inställd på AHCI och att det inte finns några andra underliga inställningar. Om visningen av POST (Power On Self Test) är avslaget, slå på det för att se vad som händer under datorstarten.

1 KOMMENTAR

  1. Jag hade exakt samma problem med min tidigare dator, med Win Vista. Det tog också 7 minuter innan den gick igång med en helt svart skärm och en blinkande markör hela tiden.

    Det visade sig att datorn scannade efter problem på hårddisken den tiden. Jag gick in och stängde av funktionen. Därefter startade datorn på under en minut.

    Orsaken till att den började med att skanna disken upptäckte jag ett halvår senare. Hårddisken gick sönder och Windows märkte säkert att något var på gång redan då.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här