Fråga

Familjen har tre datorer med Windows 10 och det händer ofta att en eller flera av dessa är igång när vi vaknar på morgonen, trots att de stängts av eller satts i viloläge. Är det Microsoft som skickar någon signal för att starta dem eller är det något virus eller annat elakt?

Jag vill naturligtvis inte att datorerna ska starta av sig själva och jag är oroad för obehörigt intrång. Är jag paranoid?

Susanne

Svar

Det här är inte ett helt ovanligt problem och det har diskuterats här tidigare. Microsoft fjärrstartar inte dina datorer, och ingen annan heller, det behöver du inte vara orolig för. Däremot kan felet indirekt vara Microsofts, eftersom Windows kan få för sig att starta av olika skäl.

En vanlig orsak är att musen startar datorn. Det kan du lösa genom att gå till Enhetshanteraren (högerklicka på startknappen och välj) och dubbelklicka på din mus. Byt till fliken Energisparfunktioner och ta bort bocken vid ”Tillåt att den här enheten tar datorn ur vänteläge”. Samma inställning finns också för tangentbord och andra inmatningsenheter.

Om du inte behöver funktionen att väcka datorn över nätverket (Wake on LAN) kan du göra exakt likadant med nätverkskortet, eftersom detta också är en vanlig väckningsorsak.

Det kan också vara så att Windows bestämmer sig för att vakna upp om det vill utföra en uppdatering och en omstart. Det kan eventuellt gå att åtgärda på följande vis. Högerklicka på startknappen och välj Energialternativ. Klicka på ”Fler energiinställningar” (detta gäller i Creators Update, i tidigare versioner kommer du direkt till nästa steg).

Klicka på ”ändra schemainställningar” vid det energischema som är förprickat. Klicka på ”Ändra avancerade inställningar”. Rulla ned till Strömsparläge och klicka på plustecknet. Klicka på plustecknet vid ”Tillåt väckningstimers”. Välj Inaktivera. Är det en bärbar dator finns det två val, inaktivera båda.

Om ingen av dessa enkla åtgärder hjälper, börja med en titt i Loggboken. Högerklicka på startknappen och välj Loggboken. Expandera Windows-loggar till vänster och titta i System. Där hittar du massor av händelser, av vilka några med källan Power-Troubleshooter anger exakt när systemet återställdes från energisparläge.

För en enklare visning kan du filtrera sökningen. Högerklicka på System och välj ”Filtrera aktuell logg”. Välj Power-Troubleshooter i rullisten vid Händelsekällor och klicka på OK. Nu visas bara de meddelanden du är ute efter.

Gå igenom dem och se om du kan hitta en uppgift om aktiveringskälla. I det läget är det hela lätt att lösa. Du behöver bara inaktivera eller koppla bort den aktuella källan. Oftast är det dock inte så enkelt, utan aktiveringskällan anges som okänd. Då krävs lite mer omfattande felsökning.

Om det inte fanns något besked om väckningsorsaken är chansen att följande metod ska ge något inte så stor, men det kostar ingenting att försöka. Starta Kommandotolken och skriv

powercfg -lastwake

Hittar du någon uppgift under Wake Source har du en ledtråd till väckningsorsaken. Det kan till exempel stå vilken USB-enhet som låg bakom den senaste väckningssignalen. Hittar du ingen användbar information kan du gå vidare och ta reda på vilka enheter som är kapabla att väcka datorn genom att skriva

powercfg -devicequery wake_armed

Detta visar en lista med enheter, där mus och tangentbord säkerligen ingår. Finns det någon enhet där som du inte inaktiverat väckning för i Enhetshanteraren enligt ovan, gör det.

Prova om dessa åtgärder räckte för att datorn ska sova ostört. Koppla annars bort alla USB-tillbehör utom mus och tangentbord för att se om det gör någon skillnad. Med hjälp av Kommandotolken kan du också kontrollera om det finns några schemalagda uppgifter som startar datorn när du inte vill det. Skriv

powercfg -waketimers

Om du får information om att något specifikt program är inställt att väcka datorn kan du antingen avinstallera det eller justera dess inställningar i Schemaläggaren, som du når via Administrationsverktyg i Kontrollpanelen.

Föregående artikelProgramtips: Fotosketcher 3.30
Nästa artikelMicrosoft Build 2017
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  • Precis så gör jag också.
   Jag har samtliga enheter, som drivs av 220V, anslutna till ett grenuttag med strömbrytare. Först stänger jag av datorn på det vanliga sättet, och efter att den stängts av, så bryter jag strömmen med strömbrytaren.
   Smidigt, säkert och ”strömsnålt”.

  • Exakt!
   Jag har en kontakt med avstängare. Efter jag stängt av datorn slår jag av strömmen med knappen till allt som har med datorn att göra. Det är mycket som kan stå och dra ström med en avstängd dator. Förutom datorn själv (jo, en avstängd dator drar ström) är det nätverkskortet, USB-hårddiskar, skrivare, bildskärmen, skanner och alla trafos som sitter inkopplade till utrustningen. ALLT stängs av med strömkontaktens avstängare och datorn startar garanterat inte av sig själv.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här