Fråga

Jag kör 64-bits Windows 10 och har problem med att skärmen blir svart när jag högerklickar på skrivbordet. Det enda som syns är Windowsflaggan och ett grått fält där Aktivitetsfältet var.

Vänsterklickar jag ser allting ut som vanligt och jag kan använda Windows igen.

Sverker Berg

Svar

Det låter som om problemet är relaterat till högerklicksmenyn. De flesta val du får upp när du högerklickar på någonting tillhör Windows, men det finns också många andra program som lägger in menyval här och något av dem kan vara orsaken.

Det enklaste du kan göra är nog att köra gratisprogrammet Shellexview från Nirsoft: www.nirsoft.net/utils/shexview.html. Starta programmet och bocka för ”Hide all Microsoft extensions” i menyn Options. Nu ser du bara tredjepartstillägg.

Markera alla, högerklicka och välj ”Disable selected extensions”. Kontrollera om problemet försvunnit. I så fall, återaktivera alla, en i taget, och testa mellan varje. När felet återkommer har du hittat det skyldiga programmet och kan avinstallera det.

 

 

Föregående artikelOron för attacker ökar
Nästa artikelProgramtips: Encryptedregview 1.0.1
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här