Fråga

Hej och tack för en fantastisk tidning. Jag har en dator med Windows 7 vars USB-mus plötsligt får ett eget liv och far runt på skärmen.

Då måste jag starta om och allt är OK. En stund i alla fall. Jag har testat med andra fabrikat och även en PS2-mus. Inget har hjälpt. Det befaras att det är ett RS232-USB omvandlare som kan vara boven.

Vad kan jag göra?

Tommy

Svar

Fenomenet är känt när det gäller anslutning av en GPS-enhet som kommunicerar med NMEA-protokollet via en seriell omvandlare för USB-anslutning. NMEA-strängarna uppfattas som musrörelser från en seriell mus och får pekaren att flytta sig. Det brukar kallas ”crazy mouse”. Boven i det hela är en systemfil som heter serenum.sys och som finns till just för seriella möss.

Jag kan tänka mig att problemet kan uppträda även med andra typer av seriella anslutningar via USB. Det första att göra för att få kontroll över pekaren och kunna åtgärda problemet är att fysiskt koppla bort den anslutna seriella enheten. Ibland räcker faktiskt att se till att den är bortkopplad medan Windows startas.

När ingen seriell enhets upptäcks laddas inte drivrutinen för detta och sedan fungerar allt som det ska även om den ansluts igen. Öppna annars Enhetshanteraren och titta under ”Portar (COM och LPT)” efter din USB-to-serial-port (du kan behöva aktivera ”Visa dolda enheter” i Visa-menyn, eftersom du har kopplat bort din enhet).

Dubbelklicka på aktuell port och byt till fliken Portinställningar. Klicka på Avancerat. Leta till höger efter ”Serial enumerator” (eller motsvarande på svenska) och ta bort bocken. Stäng och starta om.

Om denna inställning inte hjälper eller helt enkelt inte finns, vilket gäller för en del seriella enheter, kan mer drastiska åtgärder behövas, nämligen en ändring i systemregistret. Starta Registereditorn och navigera till nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ sermouse.

Leta reda på DWORD-värdet Start i högra panelen. Dubbeklicka och ändra från stndardvärdet 3 till 4. Starta om.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här