Det är knappast någon nyhet att data är det nya guldet. Detta blir allt mer påtagligt nu när maskininlärning gör sitt intåg i vår vardag, även om företag och organisationer tidigare har använt sig av statistik för att analysera beteenden. Det var så klart bara en tidsfråga när kombinationen av data och maskininlärning skulle få flera försäkringsbolag att erbjuda billigare bilförsäkringar än konkurrenterna. Dock med ett par hakar: i det ena fallet måste du ha en låda i bilen som registrerar hur bilen färdas och i det andra fallet krävs en app i mobilen som gör samma sak. Data ger nya insikter, och data i kombination med övervakning ger helt nya tjänster.

Ett försäkringsbolag i England har en tjänst där du kan skriva in postnummer eller plats och få en karta med uppgifter om antal bilstölder. Det här är fiffigt, inte minst för att dessa data kommer från polisen och görs tillgängliga med en licens som kallas Open Government License. Framöver kanske detta resulterar i en app som du kan använda för att parkera med hänsyn till risken för bilstöld. Kanske det även byggs in i bilen.

https://hub.co-opinsurance.co.uk/park-smart

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer 10 (nummer 11 finns i butik).

Föregående artikelBli av med Chrome Search Win
Nästa artikelProgramtips: Axcrypt 2.1.1541
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här