Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. En liten smak av föregående nummer 3 (nummer 4 finns i butik) får du nedan.

Av Patrik Brinkhäll

 

Tunga moln

Vi har några riktigt stora molnleverantörer på vår planet och de har verkligen tjänster för allt. Sedan har vi de här mindre leverantörerna som är mer specialiserade, och Aiven är en av dessa.

Du minns kanske PostgreSQL, en relationsdatabas släppt som öppen kod. Den lanserades redan 1996 och du hittar den på www.progresql.org. Nu har Aiven tagit PostgreSQL till nya höjder genom att erbjuda den som en molntjänst. Lösningen finns hos leverantörer som Google Cloud, Microsoft Azure, Digitalocean, Upcloud och Amazon Web Services.

Fast PostgreSQL är bara en av produkterna som de tillhandahåller i molnet på det här viset. De har även Redis, InfluxDB, Grafana, Elasticsearch och Kafka. Samtidigt är PostgreSQL den mest kända, så det är fullt begripligt om du inte har hört talas om alla de andra och inte vet vad de gör.

Redis är en så kallad NoSQL-databas. Förenklat innebär detta att den inte lagrar data i tabeller med relationer, utan lagringen sker i en enda tabell.

InfluxDB är i sin tur en databas som är specialiserad för att lagra tidsbaserade data. Exempel på detta är mätvärden eller loggdata.

Grafana är ett system för att visualisera data. Lösningen har stöd för datakällor som till exempel InfluxDB.

Elasticsearch är en databas för att göra text sökbar. Den bygger på sökmotorn Lucene, något som även används av Solr.

Kafka är en specialiserad databas. Den är extremt snabb på att lagra data där varje post har en tidsstämpel, en nyckel och ett värde.

För var och en av dessa lösningar går det att med hjälp av ett klick, eller via API, skapa en eller flera instanser i molnet. Därefter kan du börja använda dem direkt.

PostgreSQL finns som hobbyversion från 19 dollar per månad. Då ingår en processor, en gigabyte internminne och åtta gigabyte lagringsutrymme. I den andra änden av skalan finns Premium-160. Då ingår 32 processorer, 160 gigabyte internminne och 1 600 gigabyte lagringsutrymme. Kostnaden för det sistnämnda alternativet är 9 600 dollar per månad.

https://aiven.io

Bättre Netflix

Vi har tidigare skrivit om tekniken bakom Netflix, och det faktum att de är bra på att släppa sina egna lösningar som öppen källkod. Det finns dock en del irriterande inslag. Ett sådant är nedräkningen mellan avsnitt, för att inte tala om frågan om du sover eller inte. Lyckligtvis finns det ett botemedel mot detta som heter Flixassist. Det är ett tillägg till Chrome som tar bort just de egenheterna. Prova även de dolda funktionerna (tryck Ctrl+Alt+Shift-S för Stream manager eller Ctrl+Alt+Shift-D för lite statistik).

Flix plus är ett annat intressant tillägg till Google Chrome som lär Netflix en rad nya tricks. Bland annat kan du använda kortkommandon för att navigera.

Läs mer om det här tillägget på https://goo.gl/82r3MY.

Öppna data i 3D

Data i öppen form kan vara en förutsättning för att något ska hända med dem över huvud taget. Fast om ingen gör något av dem, så ligger de bara där. Det här har Esri tagit fasta på. De har en hel rad visualiseringar som använder öppna data från diverse olika ställen.

För att åstadkomma det här används produkter från Esri – i själva verket är det här demonstrationer skapade av själva leverantören av produkten i fråga. Men det ger ändå en bra bild av möjligheterna, sedan är det upp till dig att göra likadant, antingen genom att köpa deras produkter eller genom att lösa det på motsvarande sätt utan dem.

http://coolmaps.esri.com/Dashboards/VisionZero

 

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här