Vi testar Microsofts efterlängtade high-end-dator och konstaterar att företaget tillverkat en av de absolut bästa bärbara enheterna på marknaden.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Allt sedan den första lanseringen av Surface Book i USA 2016 har vi väntat på att den skulle komma till Sverige. Nu blev det äntligen så. En av mellanmodellerna blev vårt testobjekt, om man nu kan kalla något som kostar 22 000 kronor för en mellanmodell.

Tungt nytänkande

Börjar vi med grunden utgörs denna, enklast uttryckt, av en kombination av Microsoft Surface Pro och en tangentbordsdel. Den senare innehåller även extra batteri, grafik och delar av enhetens intelligens.

Båda enheterna är konstruerade med ett magnesiumskal, vilket skapar en stabilitet och styrka som vi känner igen från just Surface Pro. De här båda delarna förbinds av ett gångjärn som är uppdelat i fyra sammanlänkade delar vilka gör det möjligt att vinkla skärmen upp till cirka 50 grader.

Frågan måste ställas varför Microsoft har valt att stanna vid denna vinkel. En större vinkel kan vara önskvärd i olika lägen, till exempel om vi arbetar med enheten i vårt knä. Däremot uppskattar vi att de båda delarna, skärmen och tangentbordet, hålls samman med en kraftig magnet kallad Muscle Wire.

För att separera enheterna behöver vi istället trycka på en knapp på tangentbordet eller använda en snabbknapp inifrån Windows

En magnet som är så stark att vi kan lyfta och skaka enheten utan att delarna går isär, en lösning som vi tidigare saknade på Pro-modellerna. För att separera enheterna behöver vi istället trycka på en knapp på tangentbordet eller använda en snabbknapp inifrån Windows. Båda dessa alternativ gör att magnetlåsets kraft minskar under någon sekund, vilket även markeras med ett klickljud.

Det smartaste med denna lösning, förutom att vi kan jobba med enheten både som bärbar dator och som datorplatta, är att vi även kan vända på själva plattan och montera denna åt motsatt håll. När så görs får vi även en lätt vinklad yta, vilket underlättar arbete med penna och skapar en bättre betraktningsvinkel.

En annan stor fördel med denna lösning, jämfört med alternativa modeller där skärmen viks över tangentbordet, är att vi på Surface Book hela tiden skyddar tangenterna.

En avigsida med Surface Book och dess uppdelning av komponenter finner vi i dess vikt. Enheten väger nämligen cirka 1,65 kilogram. Det är även värt att notera att konstruktionen innebär att enheten blir nästan en centimeter tjockare i bakkanten än om den inte hade haft gångjärn.

Fläkten låter för mycket

Den del som bland annat innehåller bildskärmen har små lufthål för kylningen. Detta fungerar förhållandevis bra under mer måttlig användning, men när vi belastar enheten, antingen med tyngre grafikanvändning eller med något diskintensivt, varvar fläkten snabbt upp. Enheten låter förvånansvärt mycket under hårdare belastning, vilket enligt vår mening är en av de två uppenbara nackdelarna.

På ovankanten av skärmdelen finns en ström- och en volymknapp. På höger sida hittar du en utgång för ljud. Det hade varit välkommet med någon form av anslutning för lagringsmedia, via USB eller Micro-SD. Detta för att kunna föra över data även vid de tillfällen då tangentbordsdelen inte används. Skärmdelen har även dubbla kameror, mer om dessa nedan, samt en egen laddanslutning. De båda delarna kan laddas var för sig eller tillsammans.

Bra platta och tangentbord

Går vi över till tangentbordsdelen finner vi fullstora tangenter. Dessa är bakgrundsupplysta i tre nivåer. De har ett behagligt motstånd, vilket skapar bra förutsättningar för snabbt arbete. Det finns också tryckplatta som erbjuder hög precision och behaglig tryckkänsla.

På sidorna sitter dubbla USB 3.0-portar och en Surface connect-port. Den sistnämnda används för att ladda enheten eller för anslutning till dockningsstation.

Förutom detta finns en fullstor SD-kortläsare och en Mini-Displayport. Kortläsaren gav 95,4 megabyte per sekund i läsprestanda och 91,2 i skrivprestanda. Läsaren presterar alltså bra, men dessvärre har den även en brist. De kort som sätts in sticker nämligen ut en bra bit, vilket innebär att de lätt kan skadas.

En annan brist hos enheten, vilket också är den andra stora nackdelen, är att det saknas stöd för USB Typ-C. En eller flera sådana portar hade underlättat anslutning av såväl höghastighetslagring som bildskärmar.

Intern kraft

Surface Book finns i olika konfigurationer. Det exemplar vi har testat baseras på en Intel Core i5-6300U. Det handlar om en tvåkärnig HT-processor med tre gigahertz som boostfrekvens. Den har sällskap av åtta gigabyte internminne och en M.2-baserad SSD på 256 gigabyte.

Lagringsenheten är långt ifrån den snabbaste vi har testat, men den får anses ha tillräcklig prestanda för såväl spel som tyngre grafiskt arbete. Detta då den läser sekventiellt med 550 megabyte per sekund och skriver med cirka 315 megabyte per sekund. Lagringsenhetens största fördel är dock att den har jämn prestanda oavsett filstorlek, ködjup och spridning över enheten.

För grafikkraften står en Intel HD 520 som har kompletterats med en diskret krets från Nvidia. Denna har tyvärr bara en gigabyte dedikerat DDR5-minne, men å andra sidan är den optimerad för tyngre applikationer som Solidworks 3D CAD och Adobes programpaket. Det intressantaste med denna dubbla grafiklösning är annars dess konstruktion. Det är nämligen så att huvudgrafiken är placerad i skärmdelen medan Nvidiakretsen är placerad i tangentbordsenheten. Detta ger ett par fördelar. Dels fördelas värmeutvecklingen på ett mycket bättre sätt än om båda kretsarna hade placerats tillsammans, dels kan vi alltid fortsätta att använda enheten även om en grafikdel skulle lägga av.

 

Trots att vi drar ned upplösningen till 1 920 x 1 080 och ställer in alla effekter till minimum når vi inte upp över 30 bildrutor per sekund i några spel.

 

Lite mer krävande 3D-spel är dock inte Surface Books starka sida. Trots att vi drar ned upplösningen till 1 920 x 1 080 och ställer in alla effekter till minimum når vi inte upp över 30 bildrutor per sekund i några spel, snittet ligger runt 23.

För att få mer jämförbara värden valde vi även att köra ett flertal benchmarkprogram. Dessa visade på kraften hos Intels nya processor och framför allt den diskreta grafiken. Enheten mer eller mindre krossar Surface Pro 4 i alla tester. När vi körde 3DMark Cloud Gate nådde vi 7 402 poäng, vilket sjönk till 1 904 för Firestrike (nästan fyra gånger högre än Pro 4). Cinebench gav 308 poäng för processorn och PC Marks kreativa test gav hela 3 561 poäng.

Pennoptimerad skärm

surfacebook2
Surface Book fungerar även bra som en renodlad datorplatta med penna.

Skärmen är på 13,5 tum och använder Pixel Sense. Den har en maximal upplösning på 3 000 x 2 000 vid 267 ppi. Bilden är mycket tydlig med knivskarpa kanter på såväl linjer som text och den har äkta färgåtergivning. Bildskärmen klarar tio punkters flertryck, och den medföljande pennan kunde användas med väldigt  exakt precision.

Den framåtriktade kameran är på fem megapixel och har stöd för HD-video. På baksidan finns i sin tur en kamera på åtta megapixel med inbyggd autofokus. Båda kamerorna är av förvånansvärt hög klass för att vara integrerade. Dessvärre håller inte ljudåtergivningen samma nivå, utan vi rekommenderar verkligen alternativa högtalare eller hörlurar.

För en dag

Enheten har ingen port för Ethernet, lite som väntat. Däremot har den stöd för AC-baserat trådlöst nätverk (stöd för 2×2 MIMO). Det finns även en möjlighet att ansluta enheter via Bluetooth version 4.0.

För att driva allt används två batterier, ett per del. Microsoft går ut tufft och lovar en total batteritid på 16 timmar vid tittande på film. Detta bestämde vi oss för att syna genom att loopa en film vid 60 procents ljusstyrka tills batteriet dog. Faktiskt lyckades vi passera de 16 timmarna, vilket är imponerande.

surfacebook1
Surface Book blir inte helt platt så länge du använder den med tangentbord.

För att vara tydliga varierar dock drifttiden med hur enheten används. När vi plågade enheten med filmskapande och renderande av bilder, samtidigt som vi strömmade musik i hög kvalitet från Spotify, kom vi upp i åtta timmar och 23 minuter. Förvisso nästan en halvering av batteritiden, men det är ändå imponerande. Det ska även tilläggas att batteriet i skärmen i sig inte är lika kraftfullt – när enheten används som datorplatta räcker batteriet i knappa fyra timmar.

Sammantaget tycker vi att Microsoft har lyckats riktigt bra. Det enda som saknas för att detta skulle vara det självklara valet är ett par Typ-C-portar och en tystare fläktlösning. Nu finns inte det, och Microsoft får nöja sig med att vara en av flera i toppen som får våra rekommendationer.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Microsoft Surface Book
5 / 6 Betyg
För
Grym skärm. Bäst pennhantering av alla likvärdiga. Bra prestanda och batteritid. Skön skrivkomfort och smart vändbar lösning.
Emot
Högt pris. Saknar Typ-C. Stundtals störande fläktljud. Sämre ljudåtergivning.
Rekommenderas till
Trots ett par brister är detta en av de bästa enheterna i denna kategori, ett givet val om du behöver bra processor- och grafikkraft.

Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.com

Cirkapris: 21 999 kr inkl. moms, 17 599 kr exkl. moms

Processor: Intel i5-6300U

Grafik: Intel HD520 +  Nvidia 1 GB GDDR5

USB: 2 st v3.0

Skärm: 13,5 tum

Upplösning: 3 000 x 2 000 pixel

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

2 KOMMENTARER

  1. Ett vansinnigt högt pris på alla deras delar, gör det att man undrar vem de vänder sig till, kommer aldrig att köpa så dyra prylar, när man även inte kan uppgradera själv eller reparera dem , och på det kan de själva bara lägga ned suporten när det passar dem

  2. Muscle Wire är inte en magnet, det handlar om en tunn tråd som är 50% titan och 50% nickel som drar ihop sig ca. 5% när man värmer den eller tillför elektriskt ström. Iom att det handlar om titan så är tråden stark och ett intressant men lite udda alternativ till servo-motorer i t.ex. robotar och har även används på rymdsatelliter.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här