Fråga

För några dagar sedan slog blixten ned någonstans i närheten av vårt hus. Det var en konstig upplevelse, men den enda bestående effekten tycktes vara att vår router inte fungerade och vi blev utan internet för några dagar.

Vi ringde vår internetleverantör och fick en ersättningsrouter. Jag trodde att allt skulle bli normalt igen, men upptäckte att jag inte kunde ansluta till internet med min stationära dator. Jag försökte massor av saker, men datorn visades inte ens som ansluten till routern (jag använder nätverkskabel)

Min dator är ansluten till ett överspänningsskydd, så jag tror inte att min dator påverkades direkt av blixtnedslaget. Vad jag misstänker är att blixtnedslaget på något sätt drabbade min dator via nätverket och brände nätverkskortet.

Datorn fungerar för övrigt och just nu kör jag trådlöst med en USB-sticka, men det går lite långsamt för min smak. Behöver jag byta dator eller åtminstone hela moderkortet, för det är väl där nätverksanslutningen sitter?

Ahram

Svar

Det framgår inte av din fråga, men jag antar att du kör ADSL och att strömspiken från blixtnedslaget kom via telefonnätet. Den kan mycket väl ha gått vidare genom routern och ut på ditt interna nätverk, där den sedan skadat din dator.

Nätverksanslutningen sitter mycket riktigt på moderkortet och du hade nog tur att ingenting mer i datorn råkade illa ut. Det finns överspänningsskydd som även skyddar nätverksanslutningen mot blixten och inför framtiden kanske det skulle vara bra att skaffa ett sådant.

Men problemet borde gå att lösa. Eftersom du har en stationär dator finns det säkert någon ledig kortplats på moderkortet, PCI eller PCI-Express. Ett separat nätverkskort kan du köpa för en hundralapp eller två, sedan borde det bara vara att köra igen. Se bara till att köpa ett kort till den typ av kortplats du har. Kolla till exempel här.

Du kan också använda ett USB-anslutet nätverkskort, vilket du hade varit begränsad till om det hade handlat om en bärbar dator, men ett sådan kan ge lite sämre prestanda.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här