Fråga

Jag står inför ett datorköp, men att köpa en lämplig dator är inte så enkelt. Några frågor:

1. Behöver jag en SSD-disk istället för en mekanisk hårddisk?

2. Vilken processor kan passa? Jag har sett en annons om en HP med Intel Core I3-8145U. Vilken betydelse har slutbeteckningen till Core i3?

3. Hur ska jag välja nätverkskort och router med bra prestanda?

Anders Berglund

Svar

1. Behöver gör du väl inte, men det finns många fördelar med en SSD. Främst att den är mycket snabbare än en mekanisk hårddisk. Nackdelar är i stället att den är dyrare och att du får betydligt mindre lagring för pengarna.

Allra bäst är en kombination – en SSD för operativsystemet och de program du använder oftast och en hårddisk för allt annat.

2. Core i3 innebär Intels lågprisprocessorer. Det finns också Core i5 och Core i7, där de förstnämnda är i mellanklassen och de senare är toppresterande och dyrast.

Sifferkombinationen efter särskiljer olika modeller. Första siffran talar om vilken generation processorn kommer ur, i det här fallet den åttonde och senaste. 8145U utkom i mitten av 2018, har två kärnor och en arbetsfrekvens på 2,1 gigahertz.

3. Köper du en färdig dator i dag får du ett nätverkskort med stöd för hastigheter upp till en gigabit per sekund inbyggt på moderkortet. Det är fullt tillräckligt för alla dina behov.

Handlar det om en bärbar dator får du dessutom inbyggt trådlöst nätverk och där kan det vara lite viktigare att hålla koll på vilka prestanda det handlar om. För bra hastighet i alla sammanhang bör standarden vara minst 802.11n. Vill du ha möjlighet att uppnå ännu bättre fart, satsa på 802.11ac.

Detta leder dock in på frågan om router. Även denna måste stöda den trådlösa standard som datorn använder, annars blir det den långsammaste som gäller. Det är svårt att råda dig här, eftersom valet av router beror väldigt mycket på dina behov och miljön den ska användas i.

Om dina krav inte är väldigt höga skulle jag dock vilja påstå att du klarar dig utmärkt med en ganska enkel hemmarouter för under tusenlappen.

Det här var väldigt förenklade svar – ämnet är stort. Men kanske de är till någon hjälp med ditt datorköp?

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här