Fråga

Jag har en antik IBM Thinkpad med Windows 95, ingen USB-port eller CD-läsare finns, bara diskettstation. Det jag undrar hur jag kan koppla ihop min Thinkpad med min gamla bärbara med Windows XP på det enklaste sättet det går

Krister

Svar

Spännande utmaning! Det var länge sedan jag höll på med sådant.

Jag antar att det inte finns något nätverksuttag, det var inte så vanligt på den tiden. Om det finns är det absolut enklaste att ansluta datorn till din router, alternativt direkt till XP-datorn. I det senare fallet krävs en korsad nätverkskabel (crossover).

Annars kanske det finns en kortplats för ett PCMCIA-kort? Det förekom ofta på gamla Thinkpad. Då kan du införskaffa ett nätverkskort, till exempel Startech EC1000S, som säljs exempelvis av cdon.se. Du kan hitta information om själva nätverkandet här: www.windowsnetworking.com/j_helmig/wxpwin9x.htm.

Det tredje alternativet är att använda direktanslutning via serie- eller parallellport. En serieport finns säkert på datorerna? En så kallad nollmodemkabel kan du kanske löda ihop själv, eller köpa på Clas Ohlson eller Kjell & Company.

Parallellkablar kan vara lite svårare att få tag i, men de går också fortfarande att köpa, om nu datorerna råkar ha parallellportar. Vill du löda själv hittar du kopplingarna här: www.windowsnetworking.com/j_helmig/dcccable.htm.

Lite om inställningar och sådant finns här: www.windowsnetworking.com/j_helmig/dccmain.htm.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

19 KOMMENTARER

 1. En relevant fråga att ställa vore väl varför man ska koppla ihop två gamla datorer med OS som inte haft stöd på många år.

 2. Varför ?? skojar du?det finns så mycket godis till Win95 spel och program!yepp skriker ni det finns Dosbox !! tyvärr Dosbox kan inte på nån planet mäta sig med ett riktigt MS DOS
  Och Per-Ola Eriksson Det kallas för nostalgi när jag vill spela gamla spel t.ex. jag har en Amiga 1200 Mamma mia så många fina spel det finns till den hör och häpna det släpps ut fortfarande turbokort och allt som kan tänka sig till Amiga det är julafton varje dag !
  Hepp o hej nu ska jag spela lite Pinball dreams

  /Krister

  • Dosbox gör W95 extremt långsamt. Jag använder WMWare Workstation och farten blir helt acceptabel när jag kör ett virtuellt Windows 95 system. Över hundra gånger snabbare än med Dosbox – fast inte gratis eftersom man behöver köpa en licens från WMWare.

 3. Frågan är väl varför det ska kopplas ihop ? Vill han överföra filer, eller vad ? Annars vetefasen varför man ska koppla ihop 2 burkar.
  Men ska han överföra filer är det ju bara att köra ftp-server i nån av dom, så sen skicka hej villt.

 4. Vad är det ni inte förstår jag vill koppla ihop 2 datorer och överföra gamla spel och program
  och nej jag ska inte använda internet

 5. Krister. Om du inte vill/kan köra ftp för att skicka över, är det då inte bara lättast att ta disken ur 95-burken å koppla in den i XP-burken och sen bara kopiera där ? Om du nu bara vill föra över saker du har.
  Adapter för runt en 100:ing finnes, och sen bara till usb på din gamla bärbara. Kör så själv om jag behöver.
  Enkelt, smidigt och ”nästan” kostnadsfritt…

 6. Vmware är onödigt, då virtual box är gratis. Jag sku till att börja skaffa ett usb-hölje/adapter för att kunna klona win95 samt xp-maskinens hdd:n. De har redan en otroligt hög ålder ifall vi kör med original hdd:n. Risken att de går sönder är hög, så det skulle vara tråkigt att man skulle förlora allt.

 7. Jag kan visst förstå om man kör gamla grejor av nostalgiskäl. Jag har massor av sådant. Jag har hållit på med datorer sedan 1960. Det vill säga då inte ens ordet dator existerade. Jag har själv en av de allra första bärbara/släpbara IBM PC som fortfarande fungerar. Den kör jag ibland i demo-syfte.

 8. Undrar högt om det finnas rll/mfm kontrolleradaptrar till t.ex. Usb.. Har några gamla 10mb skivor vilka vore kul att testa om man kunde få nåt ut ur dem 🙂

 9. Jag kan inte spela dagens utragna tråkiga spel med tråkiga sekvenser som man inte kan klicka bort
  Jag vill spela direkt !

 10. Förresten Anders.R har du kvar din C128 ??
  Brukade läsa din sida på Dmz C64/128 hörnan eller nått
  Du borde ha en egen sida på Datormagazin som tar upp retro prylar som Amiga o allt som släpps ut
  Då skulle jag köpa Datormagazin sist jag läste Nya datormagazin det va mer för företag ganska tråkigt

  • Jag har kvar tre 128:or och några 64:or, plus en massa tillbehör. Men de står tyvärr undanställda och kommer bara fram när det ska göras texter till Datormagazin Retro.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här