Fråga

En favoritfråga i repris, men ny variant. Jag har ett antal Androidenheter och bor i Frankrike, När jag är hemma i Sverige blockeras fransk TV och i Frankrike blockeras svensk TV. Detta är översitteri av en klick korkade IT- och juristnördar.

Jag har bostäder i båda länderna med bredband i Sverige och sex megabit ADSL i Frankrike. Nu skulle jag äntligen vilja bli fri.

Min idé är att installera en VPN-server på en Androidenhet i vartdera landet. Med Android TV borde det vara ett klick.

Jag försökte tidigare installera Ubuntu på en gammal PC, men efter tio sessioner med kryptiska Linuxfelmeddelanden gav jag upp. (Varför och åter varför måste världen insistera på att använda ett operativsystem från 40 talet? Jag håller visserligen med om att vi var smartare än dem, men något borde väl dagens generation kunna hitta på.)

Kan OpenVPN för Android göra det jag vill? Helst vill jag ha en ettklickslösning. Alternativt: finns det någon Linuxdistro med enbart VPN att installera i en Raspberry Pi?

Ragnar

Svar

Jag förstår inte riktigt hur du tänker. Skulle du ha en Androidenhet som kör en VPN-server ständigt igång i vardera bostaden? Utöver att det antagligen inte finns någon sådan servermjukvara låter det besvärligt och någon lösning med ett klick blir det inte.

Varför krångla till det? Jag antar att du har en router på båda ställena? Antagligen har de inbyggt VPN-serverstöd. Du behöver bara konfigurera detta en gång, så kan du sedan köra VPN till Sverige från Frankrike och tvärtom utan att det blockeras. Till det kan du använda OpenVPN i varje enhet.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

6 KOMMENTARER

 1. Netflix t.ex. går inte att köra om VPN är på. Det blir därmed lite problem om routern är konstant uppkopplad via VPN.
  Tidigare gick det utmärkt att köra BBC1 med en VPN kopplad i UK. Det fungerar numera inte heller.
  Inskränkningen av tillgängligheten på tv via internet blir värre och värre. Det är svårt för att inte säga omöjligt att se sporter som normalt sett inte sänds i Sverige. Jag gillar både rugby och australiensisk fotboll. Stört omöjligt att se något av dem i Sverige.

 2. Man kanske kan påminna om att detta ofta har med upphovsrättigheter (copyright) och liknande att göra.

  Det är ingen given rättighet att se på vad man vill var som helst. Många som sänder program eller sporter har köpt rätten att sända i ett visst land eller viss region. Och därför blockeras de programmen i de länder där den som sänder programmet inte har rättigheter.

  Man kan ju jämföra det med t ex andra saker. Köper man en bil i USA betyder det inte att man utan vidare får köra den i Sverige, eller tvärt om

 3. Intressant Krister. Visste jag inte.

  Dock galler det ju att se vad det handlar om:

  ”har du rätt att få tillgång till digitala innehållstjänster som du har betalt för på samma sätt som i ditt hemland” – Betalt för. I ditt hemland.

  ”Det här gäller alla abonnemang där du betalar för digitalt innehåll, t.ex. e-böcker, spel, musik och sportsändningar”

  ”tillgång till gratis innehåll utomlands beror på din innehållsleverantör”

  Undrar hur det fungerar rent praktiskt.

  Och med andra ord, det handlar inte alls om att i ditt hemland se innehåll som kommer från andra länder.

  • Jag har bara erfarenhet av Canal Digital som har en digital tjänst där jag kan se både live tv och streama material. Jag har använt denna när jag varit på resa i Finland och det har fungerat precis som hemma.

   Man kan ju fundera kring tjänster som svt play som man ju betalar för men den är inte helt tillgänglig utanför landet.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här