Under det första liveeventet på nästan två år bjöd AOC och MMD in till pressvisning av kommande gamingskärmar för både PC och konsol.

MMD, som är licenspartner för varumärket Philips bildskärmar och AOC höll under slutet av oktober 2021 ett av de första fysiska presseventen på närmare två år då företagen under en fullpackad dag passade på att visa upp kommande skärmar i olika storlekar, men även en breddning av produktportföljen då AOC passade på att lansera nya gamingfokuserade möss, tangentbord och headset.

En ljusning i sikte

Precis som för de flesta andra områden har pandemin även haft en tung negativ inverkan på tillverkningen av skärmar både i form av materialbrist och problem med leveranser, men trots att vi på teknikmarknaden rent generellt sett en markant nedgång under pandemin börjar ett ljus skönjas i horisonten där både AOC och Philips sett en ökad försäljning över hela den europeiska marknaden.

Peter
Stefan Sommer, DM/BM för AOC & MMC Europa, presenterade nya modeller och pratade kort om produktions situationen på en global nivå

Stefan Sommer, DM/BM för AOC & MMC Europa, är dock tydlig med att problemen inte är över än utan att marknaden fortfarande upplever vissa problem vilka han delat upp i tre kategorier

 • Långtidsfaktorer: Här ser vi primärt panel- och IC-produktionen som fortfarande bedöms komma ha eftersläpningar i över två år
 • Mellantidsfaktorer: områdesspecifika toppar som gör att vissa områden en mer extrem efterfrågan. Detta gäller inom en tidsintervall på upp till två år. Områden som direkt påverkas i skrivande stund är: enheter anpassade för distansarbete, nya lösningar för alla de som ska tillbaka till jobbet och spelmarknaden
 • Korttidsfaktorer: slutligen finns de mer närliggande problemen som påverkar tillgången under en period på 6–18 månader. Här återfinns problem som begränsningar i antal tillgängliga containers för frakt, problemen som vi upplevde i Suezkanalen och kapacitetsbrister för tågtransporter.

För att delvis begränsa eller minimera effekterna av dessa säger Stefan Sommer även att allt fler, inklusive AOC och Philips har haft en större skeppning av mellanstora skärmar på upp mot 27–32 tum. Detta för att bättre utnyttja det utrymme som finns i containrar och få ut så många enheter som möjligt vid varje skeppning.

Tre nivåer av gaming

Under dagen presenterades flera kommande modeller med fokus på gaming för både PC och konsol. För att underlätta valet av skärmmodell så har Agon by AOC, AOC:s gamingmärke, kategoriserat sina skärmar utifrån tre grupper:

Tre linjer
AOCs skärmar är uppdelade i tre huvudkategorier som har något för alla typer av gamers och alla plånböcker
 • AOC Gaming – Bra basskärm – Orange färgkodning
  Skärmar med alla grundläggande funktioner och tekniker för att vara ett utmärkt val för mer casual gamers eller de som inte vill spendera för mycket pengar på spelande. Här hittar vi skärmar i upplösningar på FHD, QHD och WQHD med frekvenser på 144 eller 165 hertz.
 • AGON – Gamingskärmar i den övre mellanklassen till lägre toppklassen– Röd färgkodning
  Här finns skärmar med nyare teknologier och tekniska innovationer förpackade i en tilltalande design för att ge en utomordentlig spelupplevelse för dig som tar spelare lite mer seriöst. Här finns skärmar i QHD och DQHD upplösning ifrån 120 till 240 hertz.
 • AGON Pro – Bästa tänkbara spelskärmar – Lila färgkodning
  Här erbjuds den absoluta spetstekniken för att erbjuda en exceptionell spelupplevelse. Skärmarna har vinstgivande design med RGB, LightFX, metallställ och LED logoprojicering. Inom detta område så återfinns även de än mer exklusiva skärmarna som är framtagna tillsammans med Porsches designteam och även vissa Ultra highend skärmar. Agon Pro erbjuder skärmar med G-Sync Ultimate QHD@240 hertz, MiniLed QHD @ 165 hertz och FHD skärmar @ 360 hertz.

Tillsammans tillför dessa tre områden skärmar för alla typer av gamers och prisklasser och även om alla modeller har olika unika egenskaper för sin prisklass så är det framför allt MiniLed skärmarna som ådrar sig störst uppmärksamhet. Med denna teknik så kan skärmen ge maximal Dimmingskontroll på 576 zoner eller flera (kan jämföras med cirka 10 zoner för normala led) och mer exakt färghantering med bästa tänkbara kontrast och ljusstyrka. MiniLed gör det även möjligt att uppnå HDR1000+, en djupare och renare svärta samtidigt som riskerna för inbränning minskar jämfört med OLED.

Först ut av dessa toppskärmar är AG274QXM vilket är en modell som är optimerad för både PC, XBOX och PS5 spelande. För dig som vill gå ner lite i pris så lanseras även AG274UXP vilket även detta är en toppskärm med stöd för 120 hertz för både PS5 och XBOX men som stannar vid HDR600.

Även Philips visade upp flera modeller anpassade för gaming där vi framför allt fick se nya Momentum M3000 och M5000 serien vilket är slimmade hybridskärmar för både PC och konsol spelande. Samtliga modeller kommer med minimala ramar och erbjuder en uppdateringsfrekvens på minst 165 hertz. Dessutom så visades nya Philips 55 tums Momentum 559M1RYV upp. Detta är en uppdaterad 4K skärm som via HDMI 2.1 erbjuder 144 hertz uppdateringsfrekvens.

Philips momentum
Philips visade bland annat upp sin uppdaterade 55 tums skärm Momentum som numera erbjuder bland annat HDMI 2.1

Kompletterade tillbehör

För att kunna erbjuda ett mer komplett gamingkit för spelare så presenterades även nya headset, mekaniska tangentbord och en blixtsnabb mus. De senare tre fick vi möjlighet att kort testa tillsammans med en av de kommande Agon Pro skärmarna och det var onekligen en mycket trevlig kombo. Sammanfattningsvis så ser AOC och MMDs kommande produktportfölj extremt intressant ut och vi längtar redan till att testa de olika produkterna.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här