Sugen på att bygga en egen dator? Här får du hjälp på vägen! Vi guidar dig genom allt från val av komponenter till att sätta ihop delarna till ett komplett system.

Tillbaka
Nästa

Montera moderkortet

CPU-genomgång
Corsairs chassi har en generöst tilltagen genomgång i bakplåten vilket underlättar montering av CPU-kylare. Men då även fläkthubben sitter placerad här, visserligen på en plåt som går att ta bort, väljer vi att montera pump-
fästet innan vi fäster moderkortet.

Vi har så kommit till nästa steg – det är dags att montera moderkortet. Men innan detta fästs i chassit finns en mycket viktig del att vara observant på. Alla moderkort har ett hål i bakplåten för att kunna arbeta med och montera kylare när moderkortet väl är på plats, men långt ifrån alla chassin kan hantera alla typer av fästen till den kylare vi valt i ett färdigmonterat läge. Corsairs chassi har en stor genomgång som delvis är täck med fästet till fläkthubben. Denna går dock att skruva bort från höger sida, men för att slippa det monterar vi fästet till vår pump innan vi fäster moderkortet i chassit.

För att göra detta placeras den medföljande plattan på moderkortets baksida. De små skruvfästena ska sticka upp genom de fyra hålen på moderkortets framsida. Härefter fäster vi plattan med fyra skruvar. Här kan det vara värt att vara noga med att välja rätt skruvar. Alla kylare levereras med fästen för olika socklar och processorer, så kontrollera att du använder skruvarna för den plattform du använder. (I vårt fall står detta tydligt markerat på de medföljande skruvpåsarna).

Var noga med placeringen och skruva försiktigt

Nästa steg när du ska bygga en egen dator blir att fästa moderkortet i chassit. Vårt moderkort har en fast IO-panel (med bakplåtens alla anslutningar), men om du använder ett kort som inte har det måste du fästa det lösa IO-panelsskyddet i chassits bakre del innan moderkortet sätts på plats. Vårt chassi har redan förmonterade distansskruvar som moderkortet ska fästas i. Skulle ditt chassi inte ha det eller att distanserna är för få så medföljer alltid en extra uppsättning, i vårt fall hittar vi skruvarna i en ask instucken i chassits hårdiskfack.

Vi placerar moderkortet exakt över dessa skruvfästen och skruvar sedan försiktigt fast kortet i de markerade hålen. Det är lite olika hur många skruvar som brukar användas men huvudsaken är att samtliga fästen används för att få bäst stabilitet och för att avlasta vikten från större och tyngre instickskort eller stora luftkylare om dessa skulle användas.

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

  1. Uppdatera BIOS så fort som datorn startar, innan installation av ett operativsystem, så att man redan då i värsta fall kan konstatera om datorn blev oanvändbar.
    ”Kylningen” var inte mycket att hänga i julgranen. Varför inte en rejäl kylning med en ”MORA” (Monster Radiator), med 5 av möjliga 9 fläktar monterade, som stryps till 7 Volt för att bli ljudlösa? VAd är det här för trams med att förutsätta att datorlådan alltid har en glasdörr, och att det ska spelas tivoli med LED på moderkortet, i fläktar,etc.? Nej, tacka vet jag en RYMLIG Lian-Li aluminiumlåda utan sådant tjafs. Jag vill titta på skärmen, inte liksom en 17-åring glo på larviga ljuseffekter. VArför förutsätter/gillar du sådant trams?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här