Ctrl + S/Spara som

0

texten nedan är en annons av och från snabbare.com


Ända sedan datorn först tillverkades har vi tampats med ett specifikt problem, lagring av data. Oavsett om det handlar om installerade program eller filer har digitalt utrymme varit ett gissel. Det har blivit lättare med tiden då mer och mer ny teknologi har kommit. För den som vuxit upp med extern lagring och molntjänster kan det vara svårt att föreställa sig något annat.

brett jordan 1dsceUpkOwI unsplash

Data på liten skala

Om du tittar på en film från 90-talet kommer du sannolikt se folk pyssla med en fyrkant i hårdplast. Särskilt om de håller på med datorer. Disketten var under en lång tid det enklaste sättet för oss att spara filer. De rymde inte särskilt mycket och eventuell data kunde förstöras med en helt vanlig magnet. Ändå var de det enda alternativet för att spara och flytta information.

Medan CD-skivor användes för musik, dataspel och liknande fanns det inte ingen möjlighet att lägga till och ta bort data. Innan CD-rom uppdaterades till DVD-rom kunde en installation av ett program kräva flera skivor på raken. Du kunde inte heller spela ett spel utan skivan i datorn.

Det fanns redan då spel för webbläsaren, men att vara uppkopplad var ofta dyrt. Du kunde inte heller använda telefonen samtidigt eftersom de använde samma linje. Idag är det inte längre ett problem, online casino är en av de vanligaste typerna av underhållning som använder webbläsare. Tätt i hälarna på Netflix och HBO.

Moderna lösningar

Från disketter med begränsad mängd utrymme till hårddiskar med terabytes och molnlagring. Mycket har hunnit hända på väldigt kort tid, möjligheterna och alternativen verkar närmast gränslösa. Tack vare molntjänster kan vi numera spara och komma åt dokument och data var vi än är. Allt vi behöver är internet.

Samtidigt har datorernas hårddiskar blivit bättre och rymmer mer lokalt. Något som passar bra för gamers och digitala kreatörer. Skulle det ändå inte räcka till går det att använda en extern hårddisk utan att det kostar en massa. Det finns dock en nackdel med att molnlagring har blivit så pass mycket mer populärt.

Såvida du inte aktivt letar efter en gamingdator med mycket utrymme och höga specifikationer kan du få en mindre hårddisk än väntat. För de allra flesta är det här inte ett problem då de inte har jättehöga krav på sina maskiner. Har man högre förväntningar kan det bli till en källa för frustration.

benjamin lehman GNyjCePVRs8 unsplash

Utvecklingen fortsätter

Den tekniska utvecklingen står aldrig stilla, så länge det finns människor med vilja kommer innovationen driva oss framåt. Sättet vi sparar och använder data ser sannolikt helt annorlunda om några årtionden. Vår interaktion med tekniken i vår vardag kommer att förändras, både positivt och negativt.

För gemene man kan det ibland vara svårt att hänga med i svängarna. Å andra sidan är det alltid spännande att leva i en tid med ny teknologi. Även om det inte skadar att då och då ta en paus och blicka bakåt. Om så bara för att komma ihåg vägen vi har tagit för att komma dit vi är idag.


 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Kontakta annons@datormagazin.se för mer information kring annonsering på Datormagazin.se respektive i tidningen.