Fråga

Jag kör Windows 7 och ljudkortet är integrerat med moderkortet – inga MIDI-kontakter. Var pluggar jag in min MIDI-klaviatur?

MIDI-gränssnitt med USB, kan de kopplas ihop med det integrerade ljudkortet via medföljande programvara? Detta framgår ej av moderkortets manual, inte heller av MIDI-kortets eventuella produktbeskrivning i media.

Lennart Pettersson

 

Svar

Moderna ljudkort har mycket sällan MIDI-anslutning, och definitivt inte de integrerade. Men anslutningen som sådan har egentligen ingenting med ljud att göra – MIDI-protokollet är ett seriellt elektroniskt gränssnitt och överför inte ljud, utan endast meddelanden om vilka instrument och toner som skall spelas eller förändras.

Att anslutningen en gång i tiden hamnade på ljudkortet var väl för att var praktiskt och inte fanns så mycket annat att välja på. Det var ju dessutom egentligen bara en seriell anslutning som också kunde användas för styrspakar och liknande.

MIDI-protokollets meddelanden kan även överföras över andra fysiska gränssnitt som har kommit att komplettera eller ersätta MIDI-gränssnittet i moderna klaviaturer, exempelvis COM-port, USB, trådlösa gränssnitt eller över Internet (RTP-MIDI-protokollet över UDP över IP, som i sin tur kan överföras över exempelvis Ethernet, WiFi eller modem).

Vad du kan använda har alltså inte med moderkortet att göra och inte heller med ljudkortet, utan vad du behöver kontrollera är att hårdvaran du köper har anslutningar som passar till din klaviatur och att medföljande mjukvara eller drivrutiner fungerar med ditt operativsystem.

Exempel på produkter som borde fungera:

Midimate, 299 kronor, http://swedenmidimusic.se
Prodipe Midikit, 395 kronor, http://swedenmidimusic.se
MIDI-USB 1X1, 178 kronor, www.thomann.de/se
ESI Miditerminal M4U, 1 295 kronor, http://kulandermusik.se

Midimate

Midimate för trehundra kronor är allt som behövs för att ansluta ett MIDI-tangentbord.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här