Fråga

 

Vad sinkar hastigheten i min router, Linksys EA2700, jämfört med när jag kopplar förbi routern? I Bredbandskollen får jag upp till 97,2 megabit per sekund utan router och med routern inkopplad får jag drygt 20. Kan du ge mig ett tips hur jag kan lösa det här? Jag är ansluten till stadsnätet i Hudiksvall.

Ulf Hjelm

 

Svar

 

Jag förutsätter nu att vi pratar om trådanslutning i båda fallen? Med en trådlös anslutning kan prestanda nämligen variera mycket beroende på en massa olika omständigheter.

Vanliga hushållsroutrar är sällan perfekta när det gäller genomströmningen, en viss förlust blir det alltid. Du får betala betydligt mycket mer för en professionell router, men faktum är att det oftast är mycket svårt att hitta några uppgifter hos tillverkarna om hur mycket produkterna egentligen klarar att släppa igenom.

Att som i ditt fall få en minskning till drygt 20 procent är dock inte acceptabelt. Antingen har du en defekt router, eller så är inställningarna i den felaktiga. Ladda ned och installera den senaste firmwaren. Du hittar den här: http://support.linksys.com/en-eu/support/routers/EA2700.

Återställ sedan enheten till fabriksinställningarna och börja om. Blir det fortfarande ingen skillnad skulle jag gissa att det har med trafikprioriteringen (Quality of Service) att göra. QoS är en funktion i routern som ser till att viss datatrafik prioriteras före annan. Om detta inte fungerar som det ska kan det naturligtvis ge effekter som de du upplever.

Prova alltså att gå in i routerns inställningar och stänga av QoS helt och hållet. Om det blir bättre då kan du antingen fortsätta att ha det avslaget eller experimentera med olika inställningar för att hitta någon som fungerar bra.

Föregående artikelMusen plingar till
Nästa artikelProgramtips: Scionpc 8.2
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här