Förboka Datormagazin Retro #5

När bildskärmens färgåtergivning och precision är av högsta vikt spelar prislappen mindre roll. Därför blir det ett bra betyg för denna imponerande bildskärm från Dell.

De som har bildbehandling som yrke eller semiprofessionell hobby känner till hur viktig bildskärmen är, många gånger viktigare än övrig hårdvara. Rätt typ av bildskärm ger exakt färgåtergivning. Dell har tagit fram en ny serie Ultra HD-skärmar för sådant bruk. Här testas UP3216Q.

En anslutning för allt

UP3216Q är en 32 tums skärm med en maximal upplösning på 3 840 x 2 160 med 178°/178° i betraktningsvinkel. När vi granskar skärmen ser den väldigt ren ut. Med detta menar vi att hur vi än ser på den så är det raka linjer utan störande knappar eller anslutningar vilket ger skärmen ett mer professionellt utseende. Skärmen, inklusive ställ, har en bredd på cirka 750 millimeter. Höjden går att justera mellan 482 och 572 millimeter och det totala djupet är 214 millimeter varav skärmen bara svarar för dryga 51 millimeter.

Börjar vi att titta på baksidan finns här två luckor i det annars jämna höljet. Det översta används för att fästa medföljande bordsställ alternativt fästa ett VESA 100-ställ. Det andra är lite mer intressant då detta döljer skärmens samtliga in- och utgångar samtidigt som den ser till att hålla kabeldragningen snygg.

Dells skärm kommer dessutom med gott om anslutningar i form av en Displayport, en Mini Displayport, en kombinerad HDMI 2 och MHL 2 med HDCP 2.2, fyra stycken USB 3 varav en är anpassad för laddning. Till detta finns så klart en USB 3-upp-port. Slutligen finns en sex-i-ett kortläsare som däremot, för bekvämlighetens skull, är placerad längs skärmens vänstra kortsida. Den enda knapp som finns är strömknappen som är placerad nere till höger. Över denna finns alla OSD-inställningar vilka ligger placerade som tryckkänsliga knappar i ramen.

Superb färgprecision

Vi går så över till skärmen i sig. Denna har en verklig visningsbar yta på 31,5 tum och använder in-plane switching. Baskontrasten för 3216Q är på 1 000:1 och ljusstyrkan är på 300cd/m2. Skärmen klarar att visa 1,07 miljarder färger med en pixel pitch på 0,182 millimeter. Det sistnämnda ger framför allt märkbar effekt på mörkare områden som även dessa får tydliga nyanser och ett djup som aldrig fås med en traditionell monitor.

Som yttre skydd har Dell valt ett antireflexlager med en hårdhet på 3H. Ser vi till skärmens färgskaleåtergivning håller den 99,5 % Adobe RGB, 100 % sRGB, 100 % REC709 och 87 % DCI-P3 vilket uppnås genom en fabrikskalibrering med ett deltaE-värde på under 2. För den som önskar bibehålla maximal färgåtergivning rekommenderas att denna kalibrering återupprepas på plats med hjälp av Dells Ultrasharp-kalibreringslösning. Dessutom finns möjlighet att sätta upp egna färgprofiler genom att använda “custom color mode”.

För att överföra dessa värden till verklig användning erbjuder Dell 3216Q en enastående bildkvalitet och färgåtergivning i absolut toppklass. Oavsett om vi jobbar med naturbilder, porträtt eller med svartvita bilder så ger Dells skärm oss en bildåtergivning som är så nära originalet som det går att komma, i varje fall i denna prisklass.

Då skärmen kan justeras i höjd, roteras och vinklas efter behov passar den i alla tänkbara arbetspositioner. En intressant funktion som finns är möjligheten att justera och anpassa grå till grå (GtG) inställningarna som i läget “Fast mode är på sex millisekunder”. Det sistnämnda är rätt val för normal datoranvändning eller för rörlig media. När vi däremot ska arbeta med exempelvis Photoshop kan vi välja “Normal mode” vilket ger en bättre balans mellan acceleration och så kallade omvända spökbilder.

En enda nackdel

Den enda verkliga nackdel som vi ser med monitorn är dess menysystem. I grunden är detta mycket logiskt uppbyggt med gott om inställningsmöjligheter, men vi kommer bara åt menyn i de lägen som vi får en godkänd signal från en datorkälla vilket gör det svårt att felsöka. Detta noterades när vi under våra tester hade valt att ansluta en mobil till MHL2 och en dator via Displayport. Signalen låste sig till den förstnämnda och när den plötsligt inte skickade ut signal kunde vi inte göra något.

Intressant med denna lösning är att Dell slutligen förstått vikten av extrautrustning även till denna typ av skärmar. Ett bra exempel på detta är den nya soundbaren som kan fästas i monitorns underkant.

Precis som att skärmen ligger i premiumklass så gör även priset det. Samtidigt är den värd varenda krona för de med rätt behov.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Dell UP3216Q
5 / 6 Betyg
För
En fantastik 32 tums skärm med perfekt balans mellan upplösning och pixel pitch samt grym färgåtergivning.
Emot
Aningen lustig menylösning
Rekommenderas till
Dell UP3216Q är inte skärmen för var man. Men jobbar du professionellt med bilder så är den en dröm.

Tillverkare: Dell, www.dell.com – Cirkapris: 11 110 kr inkl. moms, 8 888 kr exkl. moms – Storlek: 32tum – Max upplösning: 3 840 x 2 160 – GtG: 6ms – Adobe RGB: 99,5 % – sRGB: 100% – Anslutningar: Displayport, Mini Displayport, HDMI, 4st USB 3

Föregående artikelStörre systempartition
Nästa artikelTest: Novabackup PC 17.5
Mannen som gör bra texter ännu bättre har jobbat med Datormagazin under merparten av tidningens historia. Han skriver även vissa tester och ansvarar för tidningens fullversion.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här