Tingsrättens dom har ändrats av hovrätten och förvåning, ilska och osäkerhet sprider sig nu i branschen.

I december 2015 skrev Datormagazin om domen i Stockholms tingsrätt där Telenorägda Bredbandsbolaget friades i film- och TV-branschens stämning. Tingsrätten ansåg att internetoperatörerna inte kan ses som medskyldiga till brott som begås på internet och därför inte heller behöver blockera exempelvis bittorrentwebbplatser.

Frågan har nu efter överklagande behandlats av patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt, där utslaget blev det omvända. Domstolen lutar sig mot EU-rätten och fastslår att en internetleverantör måste blockera webbplatser som bryter mot upphovsrätten.

Patent- och marknadsöverdomstolen har därför kommit fram till att internetleverantören ska förbjudas att medverka till intrången på så sätt att bolaget åläggs att genom tekniska blockeringsåtgärder hindra bolagets abonnenters tillgång till tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer via specifikt listade domännamn och webbadresser.

Föreläggandet är begränsat till att gälla under tre år och är förenat med ett vitesbelopp om 500 000 kronor. Domen går inte att överklaga.

Bredbandsbolaget är förvånade över domstolens tolkning och anser att domen går emot förarbetena och reglerna för hur nationell lagstiftning ska tolkas när den avviker från EU-rätten. Svensk lagstiftning har inget stöd för den här typen av blockering, enligt företaget. Man säger också att den här typen av blockering inte är effektiv för att hindra olovlig spridning av upphovsrättsskyddade verk på internet.

Övriga internetleverantörer har ännu inte sagt så mycket om hur de kommer att förhålla sig till domen, men Bahnhofs frispråkige VD Jon Karlung har uttalat att han anser den vara ett grundskott mot principen om ett fritt och öppet internet. Han anser att det inte är operatörernas sak att agera polis.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

6 KOMMENTARER

 1. Trafikverket medverkar till brott när folk kör för fort på deras vägar, bankerna medverkar till brott när deras bankkonton används för ekonomisk brottslighet….. Var ska vi dra gränsen?

 2. Det är ganska lustigt att Svea Hovrätt gör en så kapital tavla. Det är som det skrivs i de tidigare kommentarerna: var ska vi dra gränsen. När det blir storkapitalet som blir en smula lidande för att de inte hänger med i tiden?
  Det var en gång i tiden jag hade respekt för myndigheter och så vidare. Men med tiden har jag insett att de faktiskt bara är människor, och ju högre upp i systemet man kommer, desto mer ankdamm blir det där folk står och kliar varann i cirkel. Ingen bra tendens. Och jag blir inte längre förvånad när rättssystemet umgås lättsinnigt med lagen.

 3. Om Sverige ska använda EU´s regelverk som ett smörgåsbord där man bara plockar ut de bitar som passar det politiska etablissemanget, då är jag för Swexit!

 4. Då bredbandsbolaget är skyldiga till olaga nedladdningar
  så är domstolen skyldig till all kriminalitet för dom utfärdar ju en fällande dom
  och innan dom har fallit är ingen skyldig.
  Den kriminelle kan ju inte förutse ett domstolsutslag.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här