Nytt år och ny Ipad. Och denna modell heter bara Ipad, inget mer. Enligt tillverkarens sätt att räkna är detta den femte i ordningen och vi ser vad den går för.

Årets första upplaga av Ipad heter kort och gott bara Ipad. Den är delvis tänkt att ersätta Ipad Air 2 men är aningen tjockare och har inte samma superskärm. Samtidigt har den lägre prislapp än tidigare modeller, så den kan mycket väl slå an.

Efter tio dagar med Apple-familjens senaste tillskott kan vi ge vår syn på enheten. En enhet som på många sätt bara är en i mängden.

Meningslösa 32 gigabyte

I grunden finns två varianter av Ipad, en med och en utan LTE-möjligheter. Dessa indelas sedan i ytterligare två alternativ, en med 32 gigabyte intern lagring och en med 128 gigabyte. Beaktat hur billig denna lagringsform är numera kan vi inte annat än anse att den med 32 gigabyte är meningslös, helst som ingen av varianterna har stöd för extra minneskort. Det må räcka för enklare surfande och kommunikation, men då finns det betydligt billigare datorplattor.

Båda modellerna baseras på Apples A9-processor och två gigabyte internminne och har en bildskärm som mäter 9,7 tum. Den sistnämnda har en upplösning på 2 048 x 1 536 pixel, vilket ger en punkttäthet om 264 ppi. Enheten väger under 500 gram. När det gäller kameror finns en på åtta megapixel (f-2,4) som är kapabel att filma i 1 080 med 30 bilder per sekund.

Framtill finns även en lite ljuskänsligare kamera anpassad för Facetime. För nätverksanslutning används AC med stöd för MIMO.

Ett steg tillbaka trots likheten med Ipad Pro

Till det yttre är enheten väldigt lik en Ipad Pro. Den har samma typ av rundade kanter, vilket ger ett mjukt intryck men ändå känns lite gammalt i sammanhanget.

På undersidan finns exakt samma ljudutgångslayout som på Air 2 med dubbla högtalare samt samma typ och placering av hålen.

 

Det finns heller inte någon blixt till kameran och vi kan inte använda Apples pennor.

 

Något som saknas är Smart connector. Då denna form av anslutning inte finns kan du inte ansluta Apples smarta tangentbord. Det finns heller inte någon blixt till kameran och vi kan inte använda Apples pennor. Förmodligen handlar allt detta om att minimera kostnaderna.

När det gäller bildskärmen har varje ny modell hitintills inneburit ett steg framåt. Detta är dock något som inte följs med årets upplaga. För det första får vi en lite plastig känsla när vi jobbar på skärmen. När fingret studsar mot skärmen vid klickningar märks ett ihåligt ljud. Nu är det inte hela världen, men av någon anledning har Apple valt att inkludera en luftspalt mellan panelen och de underliggande sensorerna.

Beaktat färgåtergivning och annat är det fortfarande en riktigt bra bildskärm, jämfört med konkurrenterna skulle vi kalla det för en toppskärm. Den ger dock ett intryck av att ha tagit ett steg tillbaka när vi jämför med tidigare Ipad.

Intressant processorval

Processorn baseras alltså på Apples A9 chip. Ett bra val, då den bara är aningen långsammare än A9X som finns i Ipad Pro. Den är också klart vassare än Ipad Air 2. Detta visar sig med all önskvärd tydlighet när vi testar prestandan med Geekbench 4. Nya Ipad kom upp i 2 397, vilket kan jämföras med 1 794 för Air 2.

När vi körde Jetstream, webbläsartester baserade på Javascript, fick vi 129,4 som värde för nya Ipad. Detta medan Ipad Air 2 presterade knappa 86.

Sist körde vi GFXBench Metal Bench. Denna lösning påvisar vilken prestanda som finns hos både processor och grafikprocessor. En Ipad Air 2 presterade 40,3, medan den testade modellen nådde upp i 56,8.

Nya Ipad har ett rejält batteri som gav en driftstid om 621 minuter i vårt test.

Nu är inte prestandan allt som räknas. För en sådan här enhet är det minst lika viktigt att den har dräglig batteritid. Och det har nya Ipad. Den har ett kraftigare batteri än både Ipad Air 2 och Ipad Pro. Uttryckt i siffror innebär detta ett batteri på 8 827 milliamperetimmar. För att mäta vad detta innebär i praktiken återgick vi till Geekbench och konstaterade att Ipad klarar 621 minuter. Denna driftstid på batteri är mer än godkänd. Som jämförelse kunde vi köra Ipad Air 2 i 438 minuter. Det intressanta är dock att Ipad Pro, med kraftfullare processor men svagare batteri, klarade 660 minuter.

En sammanfattning av enheten blir att detta är en klassisk Ipad, men att den saknar det där lilla extra. Förvisso får du bra processorprestanda, men vi blir ändå en aning besvikna på helheten, beaktat prislappen.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Apple Ipad
3 / 6 Betyg
För
Bra processorprestanda. Godkänd batteritid. Bra Wi-Fi-prestanda.
Emot
Saknar blixt. Ej stöd för Apples penna. Bildskärmen tar ett steg tillbaka. Hög prislapp i förhållande till vad du får.
Rekommenderas till
För dem som prompt vill ha en datorplatta från Apple är detta inget nitskott, men det finns bättre (som en begagnad Ipad Pro).

Tillverkare: Apple, www.apple.com

Cirkapris: 6 600 kr inkl. moms, 5 280 kr exkl. moms

Internminne: 2 GB

Chip: A9

Skärm: 2 048 x 1 536 pixel

Lagring: 32/128 GB

Nätverk: AC, 4G, Bluetooth 4.2

Vikt: 469 gram

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här