Fråga

Jag har en gammal stationär Acer, cirka åtta år gammal. Den hänger sig ofta och jag får göra omstart. Den tål inte att visa videoprogram någon längre stund.

Finns det något jag kan göra, byta ut något i datorn eller så? Den har Windows 7 som jag trivs med och har program som bara fungerar där, så jag vill gärna kvar min dator.

Har någon ett vägledande råd vore jag mycket tacksam.

Fredrik Årestad

Svar

Åtta år är ganska lång tid när det gäller en dator. Den ska inte behöva hänga sig, men att det kan vara problem med exempelvis video är inte så konstigt.

Visst finns det saker du kan byta, men frågan är om det är värt kostnaden. Vill du försöka skulle jag börja med att titta på ett nytt grafikkort och att utöka minnet. Var i så fall noga med att se till att få rätt grejer – en äldre dator innebär äldre standard och andra anslutningar.

Det svåraste och dyraste att byta är processorn. De processorer du kan hitta som fungerar med ditt moderkort är nog inte så många

Men börja med att städa Windows innan du gör någon annan åtgärd. Några svep med exempelvis Ccleaner (www.datormagazin.se/2018/programtips-ccleaner-5-12) kan göra underverk. Du kan också försöka med en reparationsinstallation av Windows för att förnya systemet.

Och du ska inte vara rädd för Windows 10. Windows 7 är till och med äldre än din dator och har inte längre fullt stöd av Microsoft. Det lever under så kallad utökad support fram till 2020, sedan upphör även denna. Program som bara fungerar i Windows 7 finns det nog inte många av, jag vågar säga att nästan alla fungerar även i Windows 10.

Enda undantaget är om du kör 16-bitsprogram, de fungerar inte i ett 64-bits operativsystem, men det är egentligen en annan historia. De fungerar säkert i 32-bits Windows 10.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Många tycker att Windows 7 är ett förlegat och gammalt program, så kanske det upplevs av många. Faktum är att intrångsmöjligheten är mycket större i Windows 10, jag jobbar mycket mad datorer och har ett virusskydd online som direkt talar om om man fått intrång och var, när och hur. Där får man veta att Microsoft i flera avseenden har vetat om de hål där man gått in men ändå struntat i att åtgärda felen. Kolla gärna hur många banker som litar på Windows 10 och hur många affärssystem som använder Win 10. Än tar det ett tag innan det kommer ifatt Win 7 vad säkerheten beträffar.

    Roger

  2. En fysisk rengöring kanske skulle minska problemen, det är inte omöjligt att datorn är så full med damm att den hänger på grund av att den blir för varm, jag har ju en kompressor i mitt garage och den brukar jag blåsa ren våra datorer men på våren, då klarar jag hela sommaren och vintern. Om du ingen har kan du ju höra med någon vän, se bara till så att kompressortanken inte är full med kondensvatten känn på luften mot fingrarna, man vet om luften är fuktig när man gnuggar fingrarna mot varandra, och blås lagom mycket, inte för hårt, att öppna gaveln till vänster underlättar ju ordentligt. Och kör helst inte med dammsugare inuti datorn, dammsugaren alstrar ofta statisk elektricitet som kan vara rena döden för komponenterna.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här