premium

För bara ett tiotal år sedan ansågs 3D-skrivare vara något av science fiction. Numera har de sådan tillgänglighet och sådana prislappar att alla kan köpa en skrivare. Vi testar sju stycken.

Av Patrik Wahlqvist

Testade produkter:

  • 3D Systems Cube 3
  • Craft Unique Craftbot 2
  • Flashforge Creator Pro 2016
  • Makerbot Replicator Mini+
  • Wanhao Duplicator I3 PLUS
  • Wanhao Dupicator 6
  • Zortrax M200

jmf test 3d skrivare

SÅ TESTADE VI

Under årens lopp har v i gjort tusentals produkttester, men detta var första gången vi gjorde ett jämförande test av 3D-skrivare. Därför blev det något av en utmaning att utforma rättvisande deltester och ställa upp faktorer för bedömning. Speciellt som 3D-skrivare kan skilja sig kraftigt åt när det gäller såväl konstruktion som hantering.

Dessa enheter har testats med avseende på hur de hanterar olika utskriftsmaterial samt hur matning och utmatning fungerar, och

vi har bedömt den så viktiga rengöringen. De maskinella delarna har utvärderats på olika sätt. Dels har vi kontrollerat hur stabilt och mjukt axlar rör sig, dels vilken ljudnivå som allt genererar. Samma sak med fläktarna.

Bottenplattor har demonterats för rengöring, kalibrering har utförts och olika utskriftsalternativ har undersökts. Slutligen har vi testat respektive enhets medföljande program, både för PC, Mac och mobila plattformar. Då användes mallar från dessa program men även importerade filer.

 

Dessutom skapade vi en del av ett bromshandtag med extremt mycket detaljer. Slutligen skrev vi ut olika större modeller där enhetens hela skrivyta användes.

 

Det mobilskal som skrevs ut var ett halvtäckande sådant till Samsung Galaxy S7 Edge. Och det fanns en anledning till detta val, nämligen denna mobiltelefons lite annorlunda form. Dessutom skapade vi en del av ett bromshandtag med extremt mycket detaljer. Slutligen skrev vi ut olika större modeller där enhetens hela skrivyta användes. Vi har även i de lägen det varit möjligt försökt ta fram ett jämförande pris för utskrifterna. Detta gick dock inte att göra för alla modeller, då vi med vissa fick vad vi kan kalla för testspolar som inte var prissatta. Alla eventuella fynd har redovisats löpande i texten.

Din personliga nedladdningslänk av PDF:en blir tillgänglig så snart din betalning verifierats. Det sker direkt om du betalar med PayPal/kort, men manuell hantering krävs för dig som betalar med Swish, vilket innebär att du får vänta till dess att vi behandlar din beställning. Nedladdningsfunktionen är under utveckling, tveka inte att höra av dig till datormagazin@datormagazin.se om du stöter på eventuella problem. Du som är prenumerant kan läsa samtliga e-tidningar via Ztory, läs mer här: https://www.datormagazin.se/e-tidningen

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här