Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Förbättrade kameror, ett rejält batteri och fokus på kvalitetskänsla. Det råder ingen tvekan om att Huawei vill utmana Samsung och Apple i premiumklassen.

Huawei har successivt höjt ribban med sina entusiasttelefoner i Mate-serien. De har sedan seriens första modeller erbjudit imponerande kvalitetskänsla i förhållande till prislappen. När det gäller de senaste generationerna har ambitionsnivån trappats upp och de utmanar giganter som Samsung och Apple, inte bara i premiumkänsla per krona, utan även i funktionalitet och prestanda. Huawei Mate 10 Pro är det senaste exemplet, och innebär stora framsteg i såväl kamerateknik som prestanda.

Den yttre designen hos Mate 10 Pro ligger i tiden med ett precisionstillverkat chassi i aluminium och glas. Enheten har en blank baksida där vi även hittar en fingeravtrycksläsare, medan en metallram löper runt telefonens kanter. Design är alltid en smaksak, men kvalitetskänslan är mycket hög. Vad vi däremot gärna hade sett är trådlös laddning.

 

Ljusstark skärm

Bildskärmen mäter sex tum på diagonalen, med en upplösning på 2 160 x 1 080  pixel. Det är en lägre upplösning än vad som används i flera konkurrerande flaggskepp från bland annat Samsung, Oneplus och LG, men inte så lågt att det markant påverkar användarupplevelsen i den här storleksklassen.

Vad som däremot drar ner intrycket av skärpa är att Huawei använder en panel där subpixlarna är uppradade i pentilestruktur. I högre upplösningar hade en sådan struktur märkts av mindre, men den skiner tyvärr igenom lite mer med den lägre pixeltätheten. Däremot har panelen en god ljusstyrka som närmar sig 600 nits, en klar fördel när du använder telefonen utomhus i starkt solsken.

 

Bra batteritid

Huawei har egen kretstillverkning via dotterbolaget Hisilicon, och denna gång används flaggskeppskretsen Kirin 970. Processorn bygger på fyra Cortex-A73-kärnor i tandem med fyra strömsnålare Cortex-A53-kärnor, vilket är samma kärnor som användes i flera av Hisilicons senaste kretsar. De stora nyheterna är snarare en ny tillverkningsteknik på tio nanometer samt grafikkretsen ARM Mali-G72MP12.

Dock är en kraftfull processor någonting som sällan utnyttjas till fullo i en modern smartphone, förmodligen bara av dem som spelar eller kör särskilt prestandakrävande appar.

Däremot är batterikapaciteten viktig för alla, och här är det glädjande att Huawei har slagit på stort med en kapacitet på 4 000 milliamperetimmar. Den kraftfullare hårdvaran innebär fortfarande att vi inte riktigt får de imponerande batteritider som återfinns i vissa mellanklasstelefoner, men med Huawei Mate 10 Pro har vi i regel 40-60 procent batteri kvar på kvällen efter en dags användning.

 

Dubbla Leica-kameror

Kameran har länge varit en av Huaweis akilleshälar, men med Mate 10 Pro har de gjort tydliga framsteg. Optiken är utvecklad i samarbete med tyska Leica. På telefonens baksida finns dubbla sensorer vars optik använder ett bländarvärde på f/1,6. Det innebär ett bättre ljusintag än tidigare och detta märks också på slutresultaten, inte minst i mörka miljöer. Här är Samsung fortfarande snäppet vassare med Galaxy Note 8 och Galaxy S vad gäller ljusinsläpp, men Mate 10 Pro ligger inte långt bakom.

I ljusa miljöer presterar Huawei Mate 10 Pro riktigt bra när det gäller skärpa och dynamisk kontrast. Däremot märker vi att bilder tagna med exempelvis Galaxy Note 8 eller Apple Iphone X får klarare färger och djupare kontrast, medan bilder tagna med Mate 10 Pro kan upplevas som något gråtonade i jämförelse. Det kan vara ett resultat av att Samsung och Apple använder mer aggressiv digital behandling av bilderna efter exponeringen.

 

Konkurrenskraftigt pris

Huawei Mate 10 Pro är Huaweis bästa premiumtelefon hittills och får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar. Det som fortsatt håller tillbaka tillverkarens mest påkostade modeller är dock frågan vad de egentligen erbjuder jämfört med den snarlikt prissatta konkurrensen. Den som vill lägga närmare 8 000 kronor på en mobiltelefon och få en skärm på sex tum eller större, förväntar sig nog en mer högupplöst panel, och så även trådlös laddning.

Huawei fortsätter också att kämpa med sin mjukvara, som trots kraftiga förbättringar från tidigare år fortfarande plågas av buggar och dåliga översättningar till såväl svenska som engelska. Prissättningen får oss dock att förlåta en del, då den är över tusenlappen billigare än konkurrenten Samsung Galaxy Note 8. Därmed kan Huawei Mate 10 Pro vara ett lockande alternativ och får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Carl Holmberg

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Huawei Mate 10 Pro
4 / 6 Betyg
För
Kraftfull processor, ljusstark skärm, god kvalitetskänsla, bra batteritid, bra kamera i mörka miljöer.
Emot
Buggig mjukvara, något lågupplöst skärm, ingen trådlös laddning.
Rekommenderas till
För dig som vill ha en kraftfull premiumtelefon med bra batteritid.

Tillverkare: Huawei, www.huawei.com

Pris: 7 990 kr inkl. moms, 6 390 kr exkl. moms

Skärm: 6,0 tum

Upplösning: 2 160 x 1 080 pixel

Processor: Hisilicon Kirin 970

Internminne: 6 GB

Lagring: 128 GB flash, Micro-SD

Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE, BT 5.0

OS: Android 8.0

Vikt: 178 g

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här