Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Huawei P20 Pro är en snabb, snygg och genomtänkt mobiltelefon med en särdeles bra kameralösning. Det nya flaggskeppet från Huawei får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar, utan någon tvekan.

De mobiltelefoner som Huawei under åren har lanserat på den svenska marknaden har utmärkt sig för kameralösningar som presterat riktigt bra. Den senaste flaggskeppsmobilen Huawei P20 Pro fortsätter på samma spår, men denna gång går de än längre. Detta med en kamera som inte bara ligger i topp, utan som i det närmaste krossar konkurrenternas alternativ.

Trippel Leica

Då kameran är den del som framför allt utmärker Huawei P20 Pro är det även här vi börjar. Det första vi noterar är kanske världens första trippelkamera för mobiltelefoner. På baksidan finner vi nämligen ett monokromt objektiv på 20 megapixel, ett RGB-objektiv på 40 megapixel och en teleobjektiv på 8 megapixel. Dessa gav tillsammans hela 109 poäng i DXOmark, ett värde som ska jämföras med 99 poäng för Galaxy S9+ och 97 för Iphone X.

Därför är det glädjande att Huawei har gjort ett riktigt bra arbete med mjukvaran, som är enkel att använda men ändå extremt kraftfull.

Nu är det inte bara poängen som spelar roll, utan även hur användaren kan dra nytta av denna. Därför är det glädjande att Huawei har gjort ett riktigt bra arbete med mjukvaran, som är enkel att använda men ändå extremt kraftfull. För att lyfta fram några exempel på det som imponerade mest på oss kan vi nämna en grym hybridzoom som arbetar tillsammans med en utomordentlig bildstabilisator. Detta gör att vi kan ta bilder med integrerad zoom på 3x eller 5x med optimal bildkvalitet. Det andra som imponerar, även detta tack vare bildstabilisatorn, handlar om möjligheten att fotografera utan blixt i mörker. Då slutaren kan vara öppen längre, upp till sex sekunder med stativ, kan vi fota natthimlen och få med alla stjärnor. När vi testade med lång slutartid och en blomsterrabatt framträdde blommor och färger på ett sådant sätt att vi fick gnugga oss i ögonen för att tro att det var sant.

AI-motorn i P20 Pro imponerar

Nästa del som imponerar är den integrerade AI-motorn, som känner av vad vi ska fotografera och optimerar bild och skärpa efter detta. Låt säga att vi tar en bild på eller filmar en fjäril som flaxar med vingarna. När en vanlig mobilkamera används kommer skärpan att växla mellan olika fokuspunkter, medan den är perfekt med Huawei P20 Pro, hela tiden.

Samma AI-motor används även när vi tar självporträtt med den främre kameran på 24 megapixel. Genom att analysera omgivande ljus tar den perfekta bilder även i direkt motljus. Funktionen används också vid normal fotografering i autoläge, där enheten kommer att känna av vilket objekt som ska fotograferas och optimera färger med mera efter detta.

Mjuka former med kraft

Huawei P20 Pro har en OLED-skärm på 6,1 tum med en upplösning på 1 080 x 2 240 pixel (408 ppi). Mobiltelefonen mäter 155 x  73,9 x 7,8 millimeter och väger 180 gram. Den kännetecknas av mjuka, symmetriska former och ligger mycket skönt i handen.

På insidan finner vi en Kirin 970-processor med åtta kärnor. Den har sällskap av sex gigabyte internminne och 128 gigabyte lagringsutrymme. För att driva detta används ett kraftfullt batteri på 4 000 milliamperetimmar, vilket räcker till mer än en hel dags användning. Dessutom finns en snabbladdare som ger oss dryga fem timmars drift på 20 minuters laddning.

P20 Pro
Huawei P20 pro är en premiummobil med en strålande kamera.

Du får plats för dubbla SIM-kort och laddar och ansluter hörlurar via en Typ C-anslutning. När det gäller ljudåtergivningen finns det stöd för Dolby Atmos och enheten har fullt godkända integrerade högtalare. För att ljudkvaliteten verkligen ska komma till sin rätt rekommenderar vi dock användning av ett par hörlurar.

Något annat som uppskattas är att mobiltelefonen är IP67-klassad, vilket innebär att den har bra skydd mot väta och damm. Den har dessutom den senaste generationens skydd för glaset.

Lås upp mobilen med ansiktet

För inloggning kan du dels ta hjälp av kameran och ansiktet, dels använda en fingeravtrycksläsare. När det gäller ansiktsinloggningen imponerades vi av kamerans prestanda, den gav blixtsnabb inloggning oavsett omgivning. Däremot är vi inte lika förtjusta i fingeravtrycksläsaren. Dels är den placerad i skärmens underkant, vilket gör den lite omständlig att snabbt komma åt, dels hade den inte samma precision som annat på mobiltelefonen utan var känslig för fukt och smuts.

Huawei P20 Pro har Android 8.1 som operativsystem. Det medföljer inte en mängd skräpprogram, utan det du får är användbara appar.

Kort och gott är Huawei P20 Pro en riktigt imponerande mobiltelefon. Det hade kunnat bli full poäng om det inte hade varit för fingeravtrycksläsaren och den onödiga nedre ramen, men det räcker ändå för att enheten ska få utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Huawei P20 Pro
5 / 6 Betyg
För
Den bästa kameralösningen i skrivande stund, imponerande skärm, bra ljud, snabb, bra batteri, AI-motorn.
Emot
Fingeravtrycksläsaren och dess position; ingen extra lagring.
Rekommenderas till
En mobiltelefon för dem som fotograferar och filmar mycket, med övriga funktioner i det övre segmentet.
 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris: 8 590 kr inkl. moms, 6 872 kr exkl. moms
 • RAM: 6 GB
 • Lagring: 128 GB
 • Kamera: 8+24+40 Mpx
 • CPU: Kirin 970
 • Skärm: 6, 1 tum
 • Mått: 155 x 73,9 x 7,8 mm
 • Vikt: 180 gram
 • Batteri: 4 000 mAh

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

 1. Jodå..låter bra men priset?
  Att lägga 8 tusen för en mobil?
  Never..
  Finns roligare saker man kan göra för dessa pengar.
  Man får en mycket bra mobil för under 3000 som man har kanske i 2 år så..

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här