Inom några år kan vi få se en dator från IBM som är mindre än ett saltkorn, med kraften av en 486:a.

IBM har avslöjat att man arbetar med utvecklingen av världens minsta dator, en krets som är en kvadratmillimeter stor. Enligt företaget innehåller den hundratusentals transistorer, SRAM-minne, en fotocell för strömförsörjning och LED-baserad kommunikation, vilket ungefär ska motsvara kraften hos en x86-processor från 1990. Den skulle alltså kunna köra spelet Doom…

Tillverkningskostnaden är mindre än 10 amerikanska cent och datorn kan användas för blockkedjor. Förhoppningsvis kan vi förvänta oss mer information inom de närmaste åren.

(Observera att det är pricken på den högra bilden som är själva datorn, på en hög med saltkorn. På fingret till vänster syns ett moderkort med 128 sådana datorer.)

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här