Fråga

Jag har ett moderkort för Intel LGA 1200, kombinerat med bland annat en NVMe M.2-disk. Vid första uppstart fick jag följande meddelande: ”för att undvika kommande problem så används Intel Optane-teknologi i RAID-läge”.

Datorn fungerar i och för sig bra men det går inte att använda någon form av viloläge eller snabbstart. Vidare känns inte M.2-disken (NVMe) av i BIOS. (Moderkortstillverkaren menar på att det är problem med startdisken = M.2)

Nu tänkte jag testa med att köra i AHCI-läge för att se om det kan göra att det går att använda viloläget. Men då varnas jag för att gå över till AHCI-läget, då det kan medföra dataförlust.

Jag undrar:
1. Är det någon vinst med att byta till AHCI eller sköter ”Optane” det (minst) lika bra?
2. Vilken form av dataförlust kan man råka ut för genom att växla till AHCI-läget?

Peter Sarge

Svar

Det framgår inte om din M.2-disk är SATA eller PCIe, men jag gissar på det senare. I så fall kan du köra AHCI (och du bör inte råka ut för några problem vid övergången), men mycket bättre är att använda NVMe-protokollet, som är anpassat för den modernare tekniken.

Intels RST (Rapid Storage Technology) har du ingen glädje av om du inte också har ett Optane-minne installerat. Det är en teknik som utnyttjar denna snabba lagring som en cache för hårddisken för att snabba upp alla operationer. Att BIOS inte känner av din M.2-disk beror också sannolikt på att RST är valt. Om du stänger av detta i BIOS bör disken fungera normalt.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här