Huawei MateBook 14s
5 / 6 Betyg
14 990 krPris
För
Mycket trevlig skärm, effektivt tangentbord med hög precision, bra integrerat ljud, mycket bra prestanda för klassen, TB4 port, mycket minne och lagring, bra batteritid och snabb laddning
Emot
Vi kan inte gömma kameran, fläkten kan ibland ”go crazy”
Rekommenderas till
MateBook 14s är en riktigt bra bärbar enhet för både studenter och alla typer av typer av företagsanvändare som behöver gott om arbetskraft men inte kräver 3D prestanda

En slimmad bärbar i övre mellanklassen med grymt trevlig skärm och produktivitetsfrämjande tangentbord

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Efter att Huawei tappar andelar på mobiltelefonsidan så försätter företaget att lansera nya hörlurar, klockor och framför allt bärbara datorer i en jämn takt och så har i slutet av Q1 2022 så lanserades den senaste uppdatering i MateBook serien, kallad 14S och trots att vi inte får den senaste uppdateringen sett till val av processor så är det en kraftfull modell där Huawei har förbättrat flera delar sedan föregående modell vilket resulterat i en enhet utan direkta svagheter.

Snabba laddtider

MateBook 14s är kanske inte den lättaste datorn på marknaden men med ett yttre mått på 313,82 x 229,76 x 16,7 millimeter och en vikt på 1,43 kilo så är den ändå lätt att bära med under armen eller lägga ner i väskan utan att vikten blir påtaglig. Tack vare en lite högre vikt, jämfört med de ultralätta modeller som finns, så får vi en ökad stabilitet i chassit och tack vare en enhetens sandblästrade yta blir modellen både snygg och tacksam att hålla i handen när vi är på språng. Detta oavsett om enheten är stängd eller öppen då vi jobbar medan vi rör oss mellan fysiska möten och lektioner.

På insidan av enheten så hittar vi Intels Core I7-11370H processor vilket är en fyrkärnig HT processor baserad på tio nanometers litografi som har en maximal turbofrekvens på 4,8 gigahertz och tolv megabyte smart cache. Till denna så får vi 16 gigabyte LPDDR4 minne och en PCIe baserad lagringsenhet på hela 1 terabyte. Disken är kanske inte den snabbaste vi sett i en bärbar med en högsta snittläsprestanda av 3457 megabyte per sekund och motsvarande skrivhastighet på 2679 megabyte per sekund men trots detta så erbjuder MateBook 14s imponerade snabba laddtider av såväl Windows i sig som appar, spel och vid olika former av multitasking.

farg
MateBook 14s är generöst utrustad sett till hårdvara och kommer i två olika färgalternativ

Detta gör att enheten är ett perfekt val för dig som ofta jobbar med flera olika program simultant eller som växlar mellan digitala möten och olika mer produktiva appar. För att sätta lite värden på prestandan så når vi upp till 1598 i Geekbench5 vid singeltrådsprestanda oh 5851 vid multitrådsprestanda. Vi kommer även upp i klart godkända 5172 i PCMark 10.

Nu ska vi så klart även vara tydliga med att detta inte är en grafikoptimerad dator då modellen drivs av Intel IrisX som är Intels bästa iGPU lösning för elfte generationens mobila processorer. Denna räcker mer än väl till arbete med Adobes Elements program eller spela enklare spel men när vi går över till mer krävande 3D program eller spel så räcker enheten inte till och det är så klart inte heller målsättningen.

Optimerad produktivitet

När det kommer till enhetens anslutningar så får vi en klassisk uppdelning med en USB3.2 Gen1 på höger sida medan vänster sida rymmer både en USB-C samt en TB4 port vilket gör det möjligt att både ansluta externa skärmar eller blixtsnabb extern lagring. För den som hellre vill använda traditionella grafikportar så finns här även en HDMI port tillsammans med en 3.5 millimeters komboport. Till detta så får vi även Huaweis numera välkända strömknapp med integrerad fingertrycksläsare som ger oss en direkt uppstart och inloggning med hjälp av Windows Hello.

Hello
MateBook 14s har kvar fingertrycksläsaren i strömknappen vilken kompletteras med en Windows Hello kapabel kamera i skärmens övre ramkant

Enheten erbjuder även såväl BT5.1 som WiFi6 som visserligen inte har stöd för E tillägget och sexgigahertz bandet men som har en hög genomströmning och mycket snabb anslutning. En av nyheter till denna modell är att Huawei har flyttat den integrerade webkameran som numera är placerad i skärmens övre ram vilket ger en mer naturlig bild vid digitala möten, även om vi måste säga att vi gillade lösningen där kameran var fysiskt gömd i en tangent.

Nästa förbättring gäller just tangentbordet som har fått en helt ny konstruktion baserad på mjuka taktila tangenter med en slaglängd på 1,5 millimeter och ett aningen mjukare nedslag jämfört med tidigare modell. Detta ger oss en enastående skrivkänsla med perfekt gensvar som gynnar produktivt arbete.

Även batteriet har fått ett lyft och modellens 60 wattimmars batteri ger oss strax över nio timmars arbete vilket är lägre än de värden som anges men som då de handlar om aktivt arbete är klart imponerade. Vi får även med tillhörande 90 watts strömadapter möjlighet till snabbladdning och på bara en kvarts laddning så får vi ytterligare tre timmars arbete.

Laddning
Dators batteri tar oss utan problem genom en normal arbetsdag och vi får tack vare snabb laddningen tre timmars användning på bara 15 minuters laddning

Vad är så en produktiv dator utan rätt ljud för både digitala möten och underhållning. MateBook 14s kommer med en uppsättning av dubbla tweeters och dubbla baselement vilka tillsammans skapa en bred ljudbild med ett rent och tydligt ljud över hela spektret som fungerar både för film, musik och spel samt ger ett tydligt ljud vid konversationer, en del som blir än bättre tack vare enhetens fyra integrerade mikrofoner som effektivt filtrerar bort störande ljud och gångar upp vår röst under samtalen.

video
Tack vare fyra högtalare och fyra mikrofoner så får vi ett mycket bra ljud som är perfekt för digitala möten

Underbar skärm

Vi avslutar med att kika på skärmen som är på 14,2 tum och använder ett 3:2 förhållande vilket gynnar produktivt arbete med multipla simultana flikar aktiva. Skärmen har en högsta upplösning på 2520 x 1680 med 213 ppi. Just steget från traditionell 1920 till 2520 upplösning ger enheten ett klart lyft och gör att vi får rum med så mycket mer information på skärmen.

Skärmen stödjer 100 procent sRGB och har en ljusstyrka på 400 nits samt 90 hertz uppdateringsfrekvens som via Intels Display Refresh Rate Switching automatiskt justeras för att hela tiden skapa den bästa matchen mellan prestanda och batteritid. Trots att Huawei som nämnts flyttat kameran till ramen så får vi ut en 90 procentig skärm till ram förhållande och skärmen är på alla sett en av enhetens stora behållenheter med klara färger och en för klassen perfekt balans för både kontrast och färgdynamik.

Ytterligare ett plus är att skärmen erbjuder fullt stöd för arbete med fingrar eller penna och tack vare TÜV Rheinland Low Blue Light och TÜV Rheinland Flicker Free certifieringarna så får vi en skärm som aktivt jobbar för att minska slitaget på våra ögon under långvarig användning.

Skarm
Skärmen erbjuder såväl lågt blåljus som minimalt flimmer och tack vare upp till 90 hertz uppdatering får vi en bra flyt i vårt arbete

Den enda del som vi delvis är lite kritiska till är enhetens ljudnivå. I normala fall så är enheten tack det nyutvecklade kylsystemet med helt nya shark fin fläktar och kraftigare kylflänsar helt tyst och även under arbete med multipla program så håller sig modellen under acceptabla nivåer. Men sedan, helt plötsligt, så kan enheten varva upp och under en begränsad tid låta lite störande, framför allt om vi sitter i en annars tyst omgivning. Om detta är en kalibreringsdel som kommer att lösas med kommande uppdateringar låter vi vara osagt och med tanke på att det bara händer ibland så är det inte hela världen och sammantaget så är datorn mycket trevlig.

SPECIFIKATIONER:

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris:  14 990 kr inkl. moms, 11 992 kr exkl. moms
 • Mått: 313,82 x 229,76 x 16,7 mm
 • Vikt: 1,43 kg
 • Skärm: 14,2 tum LTPS
 • Upplösning: 2520 x 1680 @213 ppi
 • Ljusstyrka: 400 nits
 • CPU: Intel I7-11370H
 • Ram: 16GB LPDDR4
 • Lagring: 1TB PCIe
 • Grafik: Intel Iris X
 • Anslutningar: USB3.1 Gen1 + USB-C + TB4 + 3,5mm + HDMI
 • Trådlöst: WiFi6 + BT5.1
 • Kamera: 720P i ramen
 • Batteri: 60 Wh
Huawei MateBook 14s
5 / 6 Betyg
14 990 krPris
För
Mycket trevlig skärm, effektivt tangentbord med hög precision, bra integrerat ljud, mycket bra prestanda för klassen, TB4 port, mycket minne och lagring, bra batteritid och snabb laddning
Emot
Vi kan inte gömma kameran, fläkten kan ibland ”go crazy”
Rekommenderas till
MateBook 14s är en riktigt bra bärbar enhet för både studenter och alla typer av typer av företagsanvändare som behöver gott om arbetskraft men inte kräver 3D prestanda
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här