Close Menu
Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

      10 juni, 2025

      Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

      15 maj, 2025

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025

      Test: Sennheiser TeamConnect Bar S

      26 juni, 2025

      Test: Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition

      20 juni, 2025

      Test: Xiaomi POCO F7 Ultra

      6 juni, 2025

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025

      Test: Kioxia Exceria Plus G4

      28 maj, 2025

      Test: AOC AGON PRO AG456UCZD

      21 maj, 2025

      Test: Cooler Master Masterliquid 360 ION & Hyper 612 APEX

      18 april, 2025

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025

      Test: Sennheiser TeamConnect Bar S

      26 juni, 2025

      Edge Computing i Onlinecasinon – När varje millisekund räknas

      21 juni, 2025

      VPN och onlinespel: Hur teknikkunniga spelare skyddar sin integritet

      20 juni, 2025
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » Artikel » Samsung – Galaxy Book2 Pro & Pro 360
    004 galaxy book2 family book2 business book2 pro 360 book2 pro book2 360 book2
    Artikel

    Samsung – Galaxy Book2 Pro & Pro 360

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist26 maj, 20222 kommentarer13 Mins Read
    Galaxy Book2 Pro
    5 / 6 Betyg
    15 490 / 17 490 krPris
    För
    Båda modellerna är lätta och erbjuder en mycket trevlig skärm med bra batteritid samt en hög prestanda som räcker och blir över till det mesta förutom mer krävande 3D arbete eller spelande. Vi får ett brett utbud av kompletterade program och en förbättrad kamera samt ett ljud som ligger klart över medel
    Emot
    Vi kan inte få både Touch och 5G, tangentbordskänslan är inte den bästa, vi hade gärna sett en högre upplösning, det är fortfarande vissa bekymmer med tryck från undersidan
    Rekommenderas till
    Oavsett om du väljer 13,3 eller 15,6 tums modellen, med eller utan touch eller 5G så kommer Galaxy Book2 Pro att vara en stabil arbetskompanjon för både företagare, stunder eller bara dig som söker en ultraportabel bärbara med gott om kraft.

    Uppdaterade ultralätta bärbara och ett alltmer komplett ekosystem

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Trots att det inte ens gått ett år sedan första generationens Galaxy Book Pro och Galaxy Book Pro 360 lanserades så har nu Samsung uppdaterar sina både toppmodeller till en andra generation där samtliga modeller baseras på Intels tolfte generation processor.

    Vi har tittar närmare på de både modellerna för att se vad som skiljer mot föregångaren och sinsemellan. Vi har dessutom tagit allt ytterligare ett steg och granskat enheterna som delar i Samsungs alltmer kompletta ekosystem som sträcker sig från datorer och mobiler till TV, vitvaror och smarta hemmets alla områden.

    Samma men snabbare

    Börjar vi med att kort göra en jämförelse med första generationen så är modellerna till det yttre i det närmaste identiska, bortsätt från mindre justeringar som ett nytt färgalternativ för 360 modellen. På insidan så har däremot både modellerna uppgraderats till senaste, tolfte, generationens Intel Core processorer och med detta även en övergång till LPDDR5 minne. Vi får även en rejäl uppgradering av de integrerade högtalarna som går från 1,5 till 4 watt samt den integrerade kameran som lyfts från 720 till 1080 vilket är en markant förbättring när vi håller videosamtal.

    Båda modellerna finns i antingen 13,3 eller 15,6 tums AMOLED skärm som i samtliga modeller bara använder FHD upplösning och detta skulle vi säga är den i särklass största nackdelen med Galaxy Book2 oavsett modell och konfiguration. Vi hade gärna sett minst 2560 upplösning på den mindre enheten och i varje fall möjlighet till 4K på den större för att på detta sätt öka produktiviteten och även för att bättre skala mot olika former av sekundära skärmar, mer om detta nedan.

    15 Pro
    Både Galaxy Book2 Pro & Pro 360 finns som antingen 13,3 eller 15,6 tum där 360 serien är den som erbjuder touchfunktion

    Ser vi till valet av specifikationer så kan både – Galaxy Book2 Pro och Pro 360 utrustas med antingen en Intel I5-1240P eller som vi vårt fall en Intel I7-1260P vilket är en tolvkärning processor som består av fyra prestandakärnor och åtta effektiva kärnor vilket ger totalt sexton trådar med en maximal turbofrekvens på 4,7 gigahertz. Detta kan jämföras med de fyra kärnor och åtta trådar som föregående toppmodell erbjöd.

    Sett till minneskonfigurationen så kan vi få båda modellerna med antingen åtta eller sexton gigabyte LPDDR5 minne vilket är samma kapacitet som tidigare men med en högre frekvens till en lägre strömförbrukning. Även lagringen har samma grundspecifikationer som tidigare modeller då vi får 512 gigabyte M2 lagring och där vi vid val av en större skärm även får möjlighet att ansluta en sekundär M2 enhet vilket 13,3 tummaren saknar. Värt att notera är att om du väljer 5G modellen på 15,6 tummaren så försvinner också möjligheten till extra M2 enhet.  För dig som vill ha extra lagring så kommer modellerna även med samma, snabba, mSD kortläsare som tidigare modeller.

    360
    Vi kan välja mellan en I5 och en I7 modell från Intels tolfte generations processorer. Till dessa så får vi upp till 16 GB DDR5 och 512 GB M2 lagring

    Den senare kombineras sedan med lite olika uppsättningar portar beroende på modell.  Galaxy Book2 Pro kommer med en HDMI, en TB4, en USB-C och en USB3.2 A medan Galaxy Book2 Pro 360 har en TB4 och två USB-C portar. Det vill säga vi får varken HDMI eller någon klassisk Usbport på 360 modellen vilken kan vara värt att tänka på.

    Optimerade digitala möten

    Samtidigt som vi nämnt att skärmen, eller rättare sagt dess upplösning, så måste vi samtidigt lyfta skärmen som får båda modellerna är av AMOLED typ vilket ger oss levade och skarpa färger och en bra kontrasthantering vid såväl normalt arbete, spelade eller andra former av underhållning. Som nämnts så kan vi även bygga ut skärmen med ytterligare en trådlöst ansluten enhet och detta då helst, enligt Samsung, mot deras plattor.

    Denna funktion som kallas sekundär skärm finns direkt integrerad i Windows och vi kommer åt funktionen via Windowsknappen + K där den andra skärmen kan vara såväl en monitor, en mobil, en platta eller även en TV så länge som de är anslutna till samma nätverk. Samsung har även en egen app för detta ändamål som ska underlätta användandet. Men faktum är att, trots att vissa synkfunktioner blir lite lättare, så fungerar detta bättre utan då vi genom att enbart använda Windows tjänsten får en lägre trådlös latens vilket är extra viktigt när vi exempelvis använder en platta med pekfunktion.

    Detta är även en lösning som är perfekt när vi spenderar mycket tid i digitala möten då vi i detta läge kan använda en enhet för mötet och en enhet som blir fri att jobba vid. För att underlätta detta ytterligare så har Samsung som nämnts förbättrat den integrerade kameran som nu stödjer 1080 och kommer med Auto framing. Vi kan även växla mellan normalt och vidvinkelperspektiv och tillsammans med aktiv brusreduktion och klart godkänt ljud från Harman med Dolby Atmos stöd så kommer vi både höra tydligt vad andra säger samtidigt som motparten får en mer renodlad dialog med oss även när vi befinner oss i annars störande omgivningar.

    se feature professional video calling for meetings everywhere 531261969
    Med bättre integrerad kamera, optimerat ljud och mikrofoner med brusreduktion blir videomöten bättre och enklare än någonsin

    Det som sedan fortfarande skiljer våra både modeller är att 360 kommer med touchskärm som går att rotera runt 360 grader för att på detta sätt även agera platta. Förutom det mer självklara som att vi kan rita och markera direkt på skärmen så finns även här smarta lösningar från Samsung som underlättar vår vardag. En av dessa är att när vi använder Samsung Notes så kan vi direkt växla mellan vår dator och platta eller mobil och anteckningarna följer med oss. Detta omfattar även möjligheten att kunna jobba med och markera i PDFer mellan våra enheter.

    se feature galaxy book2 pro 360 13inch np930qeda 531256087
    360 modellen har som nämnts en tryckkänslig skärm som kan roteras 360 grader

    Utan att ha några belägg för det så upplever vi även en förbättrad följsamhet när vi jobbar med penna jämfört med föregående modell. Vi får ett bättre och mer precist tryck och kan lättare styra exempelvis kraften i pennan. Om detta sedan beror på en allmänt bättre hårdvara eller att det är skärm/penna som optimerats låter vi vara osagt. Däremot så har båda modellernas ljusstyrka förbättrats markant och vi har nu inga problem att jobba även om skolen skulle komma bakifrån.

    Batterioptimerad kraft

    Tittar vi lite på vad enhetens nya hårdvara innebär för prestandan så genomförde vi ett par benchmarktester samt ett par egendefinierade testloopar som vi alltid kör. I samtliga fall så använder senaste version av Windows 11. Både Pro2 modellerna presterade ungefär likvärdig, sett till prestandan, så valde vi att utgå från 15 tums 360 modellen då vi här kunde jämföra rakt över med föregående 15 tums 360 modell med samma OS version.

    Vi började här med Geekbench 5 multicore test där Pro2 nådde 9089 vilket ska jämföras med 5056 för tidigare modell. Vi blev här faktiskt så förvånade att vi var tvungna att köra om testerna som dock var korrekta. Samma tendens såg vi Cinebench R23 och dess multicore test där vi nådda 8561 vilket ska jämföras med 4773 för första modellen.

    När vi sedan väger in hela maskinen i PCMark10s kompletta test så stannade Pro2 på 5502 medan Pro kom cirka tio procent efter med 5022. Vi avslutade dessa tester med 3DMark Wildlife Extreme där Pro2 nådde 3952 medan Pro stannade vid 3731. Samtliga av dessa visar tydligt på kraften i Intels tolfte generations processorer och hur väl Samsung drar nytta av denna i kombination med DDR5 minnen. Då ska vi även tillägga att det fortfarande finns en hel del att göra då enheternas disksystem tillhör de mer långsamma vilket gör att övriga värden blir än mer imponerande.

    se feature galaxy book2 pro 360 13inch np930qeda 416844 531441211
    Med tolfte generationens processorer och DDR5 får vi enheter med kraftigt förbättrad flerkärnig prestanda jämfört med föregående modell

    Med ökad kraft så brukar ofta batteritiden bli lidande och här hittar vi en även ytterligare en skillnad. Börjar vi med batteriet så kommer 13 tums modellerna med ett 63 wattimmars batteri medan 15,6 tums modellerna har ett 68 wattimmars batteri. Vi har tidigare nämnt att 360 erbjuder touch vilket påverkar batteritiden men på samma sätt så kan Pro2 utrustas med 5G uppkoppling vilket inte 360 kan göra. Så för att få en så rättvis bild av batteritiden som möjligt valde vi att inte använda vare sig touch eller 5G utan vi fokuserade på skillnaderna mellan de både storlekarna.

    Enligt Samsung så ska båda modellerna under optimerade förutsättningar, det vill säga minimal ljusstyrka, lokal uppspelning av media utan användande av WiFi eller integrerade högtalare, klara upp till 21 timmar. Då det knappast är någon som använder enheten på detta vis så valde vi våra normala tester där 13 tummare klarade precis över elva timmar och 15 tummaren stannade på knappa nio timmar. Men med tanke på modelleras AMOLED skärmar och att vi hela tiden använda en komfortabel ljusstyrka så är detta riktigt bra värden.

    Tunnare innebär kortare

    Ser vi till modellerna ur ett mobilitetsperspektiv så är det svårt att hitta mer kompletta lösningar vid en så pass låg vikt som 0,87 kilo för 13 tums modellen respektive 1,41 kilo för 15 tummaren. Detta gör att vi enkelt kan stoppa ner valfri enhet i handbagaget när vi reser eller bära med den i en mindre ryggsäck när vi cyklar mellan möten utan att vikten blir en belastning.

    Samtidigt som vi uppskattar de slimmade formerna och låga vikten så finns två bieffekter av dessa egenskaper som vi inte är lika förtjusta i. Det första gäller tangenternas slaglängd och den skrivkänsla som erbjuds. Då nedslaget är kort så får vi inte riktigt den känsla som vi söker. Nu är detta så klart väldigt individuellt och modellerna har rätt storlek på tangenterna i övrigt vilket ger oss hög precision när vi skriver snabbt. Men blir de produktiva sessionerna för långa så märker vi av just nedslaget och vi föredrar i dessa lägen att använda ett externt tangentbord. På den positiva sidan så upplever vi en bättre bakgrundsbelysning jämfört med första modellen som kunde ha lite ojämn belysning vilket framför allt uppskattas under senare arbetspass.

    TB
    Både Pro2 och Pro2 360 har ett slimmat chassi vilket tyvärr stjäl lite utrymme för tangenterna som här inte riktigt får den slaglängd som vi önskat

    Vi gillar även pekplattan på respektive enhet som ger en bra precision och som både är snabb och effektiv att jobba med gester på. Den andra del som vi fortfarande tycker att Samsungs Book enheter lider av, även om det blivit bättre jämfört med föregående modell, är tryck från undersidan. Låt säga att vi sitter och jobbar med datorn i knät eller på ett underlag som inte är helt jämt. I dessa lägen kan trycket mot enhetens främre undersida aktivera vad enheten registrerar som en knapptryckning fastän vi inte rört plattan. Detta gör att vi när vi skriver helt plötsligt kan få en markör som sticker i väg och texten hamnar på helt fel plats. Detta blir extra irriterande i de lägen som vi skriver utan att samtidigt följa texten på skärmen. När vi sedan tittar så kan allt vara en stor röra och när vi sedan ska rättar till detta så har vi många gånger även tappat tempot och sammanhanget.

    Samsungs ekosystem

    Vi avrundar med att kort prata lite om integrationen med Samsungs smarta hem. Som flera andra tillverkare så erbjuder Samsung en stor bredd av enheter vilket inte bara stannar vid datorer, skärmar, mobiler, plattor och TV utan även sträcker sig över vitvaror, dammsugare, smarta kylskåp och tvättmaskiner eller torktumlare med flera.

    Tanken med detta är så klart att integrera alla enheter med varandra i den utsträckning det går och i Samsungs fall så hanteras detta via Programmet SmartThings som är en samlingsplats för alla våra Samsungenheter där vi förutom att övervara och till viss del även styra flera av dem på individuell basis även kan sätta upp olika scener som triggar olika typer av inställningar på en gång.

    Som exempel kan vi från vårt smarta kylskåp starta den smarta dammsugaren i sommarstugan eller från vår platta sätta i gång ytterligare en torkcykel på torktumlaren och samtidigt sänka volymen på TVn i barnens rum trots att vi inte är hemma. Detta program finns även för datorerna men av någon anledning så får vi inte samma totala integration som erbjuds från mobil eller platta utan datorns motsvarighet stannar mer vid ett övervakande gränssnitt där vi kan se vad som händer för stunden eller vilka enheter som är anslutna vilket är mycket tråkigt.

    Torktumlare
    Vi programmet/appen Smart things kan vi övervaka och hantera våra övriga Samsungenheter men tyvärr så fungerar denna lösning inte lika bra på datorerna som på Samsungs plattor eller mobiler

    Nu erbjuder Samsung inte bara appar för integration utan vi får även flera smarta program som underlättar vår datoranvändning. Vi tänker exempelvis på Samsung Update som ser till att hålla OS, drivrutiner och appar uppdaterade, Samsung Settings som ger en konfigurerbar uppsättning snabbåtkomster eller riktigt användbara Samsung Recovery som hjälper till med allt från att göra backup och återställa filer till att skapa kompletta diskkopior eller göra fabriksåterställning. Men som sagt, detta är bara några program och även övriga medföljande lösningar är helt klart värda att titta närmare på.

    samsung appar
    Båda modellerna kommer med ett stort utbud av riktigt bra program som underlättar vår vardagliga användning

    Svåra val

    Vilken modell av de olika Galaxy Book 2 Pro modeller som är bäst val för just dig är inte ett enkelt svar att ge. Först och främst så har vi valet av storlek där 13 tummaren helt klart blir lättare att ta med sig överallt även om viktökningen till 15 tummaren inte är extremt stor. Nästa val är hur vida vi behöver Touch eller inte och är detta ett krav så måste vi vara beredda att ge upp möjligheten till mobilt 5G vilket är lite synd.

    Detta gör att undertecknad hoppas att vi till kommande Galaxy Book3 Pro får se en 14 tums modell med låt säga en 3K upplösning som erbjuder 360 funktion, touch och 5G integration samt lite bättre känsla i tangentbordet, då kan vi ha något magiskt bra som troligen kommer att tilltala en bred massa

    SPECIFIKATIONER:

    • Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
    • Cirkapris Pro/Pro 360: 15 490 / 17 490 inkl. moms, 12 392 / 13 992 exkl. moms
    • CPU: Intel I7-1260P
    • Minne: 16 GB LPDDR5
    • Lagring: 512 GB M2 SSD
    • Skärm Pro/Pro 360: 13,3 / 15,6 tum
    • Maximal upplösning: 1920 * 1080
    • Grafik: Intel Iris Xe
    • Högtalare: AKG med 4 watt x 2
    • Kamera: 1080p
    • Nätverk: BT5.1 + WiFi6E
    • Portar Pro/Pro 360: 1st TB4, 1st HDMI, 1st USB-C, 1st USB-A mSD / 1st TB4, 2 st USB-C, mSD
    • Batteri Pro/Pro 360: 63 / 68 Wh
    • Mått Pro/Pro 360: 304.4 x 199.8 x 11.2 mm / 354,85 x 227,97 x 11,9 mm
    • Samsungprogramvara: Gallery, Flow, Notes, Recovery, Settings Update, Security, Smart Switch

    Galaxy Book2 Pro
    5 / 6 Betyg
    15 490 / 17 490 krPris
    För
    Båda modellerna är lätta och erbjuder en mycket trevlig skärm med bra batteritid samt en hög prestanda som räcker och blir över till det mesta förutom mer krävande 3D arbete eller spelande. Vi får ett brett utbud av kompletterade program och en förbättrad kamera samt ett ljud som ligger klart över medel
    Emot
    Vi kan inte få både Touch och 5G, tangentbordskänslan är inte den bästa, vi hade gärna sett en högre upplösning, det är fortfarande vissa bekymmer med tryck från undersidan
    Rekommenderas till
    Oavsett om du väljer 13,3 eller 15,6 tums modellen, med eller utan touch eller 5G så kommer Galaxy Book2 Pro att vara en stabil arbetskompanjon för både företagare, stunder eller bara dig som söker en ultraportabel bärbara med gott om kraft.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Tester

    Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

    28 juni, 20255 Mins Read
    Artikel

    Test: Sennheiser TeamConnect Bar S

    26 juni, 20254 Mins Read
    Artikel

    Test: Lenovo ThinkPad X9 Aura Edition

    20 juni, 20257 Mins Read
    Tester

    Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

    10 juni, 20257 Mins Read
    View 2 Comments

    2 kommentarer

    1. Andreas Rejbrand on 28 maj, 2022 20:11

      Jättebra artikel, men det känns lite (egentligen mycket) som om ni har sagt upp er korrekturläsare. Säg till om ni vill ha hjälp på den fronten.

      Reply
    2. Andreas Rejbrand on 29 maj, 2022 15:09

      (Glömde nämna att det här är en typ av jobb som jag utför gratis, utan någon form av krav på ersättning.)

      Reply

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Andreas Rejbrand om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Petter om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders Öhman om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Tobias om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders om Test: HP Envy X360
    Fler nyheter

    Öka cybersäkerhetsmedvetenheten under cybersäkerhetsmånaden

    22 oktober, 2024

    Glorious Gamings Pro-möss lanseras i vit

    25 september, 2024

    Gen Z och kvinnor väljer mobilen framför sex

    25 september, 2024

    Många Svenska företag lever inte upp till sina visioner gällande hållbarhet.

    21 augusti, 2024

    Toppklass

    Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

    15 maj, 2025

    Test: OnePlus 12

    23 februari, 2024

    Test: Philips Evnia 49M2C8900

    7 januari, 2024

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 2023
      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      M.2 optimerad NAS-prestanda

      2 september, 2024

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2025 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.