Dyson V15 Detect Absolute
5 / 6 Betyg
7 190 krPris
För
Imponerande uppsugning på alla underlag när rätt munstycke används, smart indikation på partikelnivåer i hemmet, enkelt att rengöra, lätt att byta delar och munstycken för enkel städning av alla ytor, passar med tidigare tillbehör, utbytbart batteri, laservisare, smart autofunktion för sugkraften.
Emot
Förhållandevis högt pris, hade varit intressant att se med både snabbladdare och ett lite mer gediget ställ från start.
Rekommenderas till
Behöver du en ny dammsugare eller bara vill byta upp dig så är det svårt att hitta en bättre handhållen, kabelfri lösning än Dyson V15 Absolute.

Datormagazins testlabb är renare än någonsin. Vi testar nämligen Dyson V15 Detect Absolute, den i särklass bästa sladdfria dammsugaren vi använt.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Ända sedan James Dyson uppfann den första påsfria G-force-dammsugaren 1983 har företaget tagit fram ett stort antal olika modeller vilka hela tiden utvecklas både i form av sugkapacitet, filtrering och andra tekniska innovationer. Nu står vi inför version 15 av Dysons handhållna enheter och återigen höjs ribban för effektiv, lättanvänd städning i de flesta utrymmen.

Förbättrad konstruktion

Till det yttre påminner modellen till stora delar om de senaste årens modeller där vi har en huvudenhet med motor och den påsfria dammbehållare samt ett filter placerat i toppen. Denna kompletteras sedan med ett förlängningsrör som i sin ur fäster i olika typer av munstycken, mer om dessa nedan. Tack vare att stommen är densamma som föregående modeller så passar tidigare tillbehör, men framför allt kan vi återanvända de laddningsställ som vi eventuellt köpt in. För nog känns det lite snålt att vi bara får med ett enklare plastställ när vi köper en dammsugare för cirka 7200 kronor. Till nästa modell hoppas vi få en lite mer utvecklad och stilren lösning för just upphängningen.

Dyson V15 Detect Absolute
Du får med ett gäng tillbehör när du köper Dyson V15 Absolute. Skam vore väl annars, med tanke på prislappen.

Tittar vi lite närmare ser vi ganska snabbt ett flertal nyheter. För det första kommer V15 med ett löstagbart batteri. Nu är tanken i första hand att vi ska ha ett batteri i reserv när vi dammsuger då sjucellsbatteriet ger oss upp mot 60 minuters kontinuerlig drift, vilket även räcker till att städa av större ytor. Och modellen laddas även upp förhållandevis snabbt vilket gör att vi efter en kaffepaus kan köra vidare igen. En full laddning med medföljande laddare tar däremot knappa fem timmar.

Dyson V15 Detect Absolute – löstagbart batteri
Dyson V15 kommer med ett utbytbart batteri vilket både ger en längre total tid för dammsugning men som även ger enheten längre livslängd.

Däremot finns tillfällen då det kan vara smart med ett extra batteri, som när vi vill ta med dammsugaren med sina mindre munstycken för att städa bilen, eller om vi behöver tillfällig städning på annan plats som i en sommarstuga och vi inte vill ta med en mer fast monterad laddstation. Men den del som undertecknad ser som största fördelen med ett utbytbart batteri är miljöaspekten då vi på detta sätt kan förlänga enhetens totala livslängd genom att bara byta batteri. För något som vi lärt oss från tidigare modeller är att batteriet tenderar att ge vika och bli sämre långt innan enhetens motordel har påverkats nämnvärt.

Dyson V15 ger oss partikelkontroll i realtid

Nästa stora skillnad vi uppmärksammar är på huvudenhetens ovansida. För mitt i det toppmonterade filtret som stänger in 99,99 procent av alla mikroskopiska partiklar ner mot 0,3 mikrometer så finns en rund display. Denna visar dels uppskattad kvarvarande batteritid, dels fyra olika staplar: en gul, en orange, en rosa-röd och en lila. Dessa staplar visar på en kategorisering av de uppfångade partiklarna baseras på dess storlek.

 • Gul: Partiklar stora som allergener och pollen >10 mikrometer.
  Dessa partiklar är högst under pollensäsongen men kan snabbt bäras med hem via både människor och djur och på detta sätt finns kvar i höga koncentrationer under stora delar av året och orsaka bekymmer för de som är känsliga.
 • Orange: Partiklar stora som mikroskopiskt damm och döda hudceller >60 mikrometer.
  Här omfattas även mögelpartiklar som kan finnas i mer fuktiga områden som kök, badrum och nära fönster och dörrar. Det är partiklar som bland annat kan irritera näsa och ögon.
 • Rosa-röd: Partiklar som dammkvalster och fin sand >180 mikrometer.
  Dammkvalster är en av de vanligaste utlösande faktorerna för allergier och astma i hemmet.
 • Lila: Partiklar stora som sockerkorn och loppor >500 mikrometer.
  Dessa större, synliga partiklar fastnar i behållaren så snart de sugs in i den första cyklonen och nätfiltret av metall.
Dyson V15 – sensorer
Från motordelens LCD kan vi i realtid se partiklarna som sugs upp.

Det intressanta med dessa staplar är så klart dels att se att enheten verkligen fångar upp partiklar, dels att vi i realtid kan se skillnader mellan olika partikeltyper och områden som dammsugs. När vi börjar dammsuga kommer dessa mätare öka snabbt, men efter en noggrann städning minskar takten, däremot bli den nästan aldrig helt stilla då det hela tiden finns partiklar i luften.

LÄS OCKSÅ
Test: Blueair Healthprotect 7470i

Dyson V15 har en kraftfullare insida

Sensorerna som känner av partiklar sitter på enhetens insida. Men detta är inte den enda nyheten här. Vi får även en förbättrad så kallad Hyperdymium-motor vilken roterar med upp till 125 000 varv per minut för en maximal sugkraft på 240 AW (air watt), vilket ska jämföras med 180 AW för modell V11.

Nu suger inte V15 med full kraft i alla lägen utan Dyson har utvecklat ett sensorsystem som känner av underlaget och anpassar effekten utifrån det behov som varje plats har. Denna funktion har funnits på tidigare modeller men vi upplever en markant förbättring till denna enhet som snabbt växlar både upp och ned i sugkraft.

Dyson V15 Detect Absolute – städning
Tack vare en automatisk justering av sugkraften får vi alltid bästa batteritid och optimal uppsugning.

En effekt av den starkare motorn är så klart att Dyson V15 suger upp mer damm och partiklar jämfört med tidigare modeller, vilket i sin tur medför två påtagliga saker. För det första blir den påsfria behållaren snabbare full. Ett litet tips är därför att du med många mattor eller exempelvis husdjur som släpper hår hemma, väljer V15 Absolute med en större dammbehållare vilket även detta är en ny möjlighet till denna serie.

Den andra delen är lite mer irriterande. Vi har i vårt ena labb en lite kraftfullare matta som gärna drar till sig damm. När vi dammsuger denna går Dyson V15 Absolute upp i maxläge, vilket så klart är bra, och i detta läge sugs även mindre mattpartiklar upp och av någon anledning har dessa en tendens att packas samman och fastna i den lilla gången innan dammet kommer in i behållaren. Det leder i sin tur till att vi behöver öppna och manuellt lösgöra dessa stopp.

Städning med laserprecision

Som vanligt kommer Dyson även med ett flertal olika tillbehör och munstycken för olika områden och förutom de mer klassiska tillbehören som borste för fogar och element samt olika små borstar med olika hårda borst finns här en smart adapter som gör att vi kan vinkla dammsugarröret för att enkelt komma åt under soffor eller över skåp, utan att behöva böja oss eller klättra på pallar.

Men de stora nyheterna hittar vi i vad som kallas för Laser Slim Fluffy-munstycket. Detta är ett mjukt munstycke för hårda golv som med en vinklad grön laser lyser upp ytan framför munstycket för att på detta sätt göra det möjligt att upptäcka partiklar som vi normalt inte ser. Det är framförallt bra när vi dammsuger en större yta så att vi inte missar något mellan två ”dragningar”.

Dyson V15 Absolute – grön laser underlättar
Ett av enhetens munstycken har en integrerad grön laser som lyser upp partiklar som vi annars inte skulle se.

Ett munstycke vi formligen älskar kallas Hair Screw. Detta är ett vinklat munstycke som mer påminner om en liggande kon som på insidan har en skruvad bortslösning som nästan äter sig ner i tjockare mattor av alla slag och effektivt lyfter bort mer inbiten smuts, stenar grus och framför allt alla typer av hår. Det är en dröm om det finns husdjur hemma. Denna del är även perfekt att köra med direkt ansluten till huvudenheten när vi gör rent bilen, eller även sängen då vi enkelt kommer åt nästan överallt.

Dyson Absolute V15 – minimunstycke
Det enligt oss bästa munstycket är den lilla konformade delen som lyckas få upp även de längsta hårstrån och som nästan gräver upp smuts från tjockare mattor, bilen eller sängen.

Så sammantaget är detta, precis som nämnts ovan, Dysons i skrivande stund i särklass bästa och mest effektiva dammsugarlösning och nästan ett måste för alla som har husdjur.

Dyson V15 Detect Absolute
5 / 6 Betyg
7 190 krPris
För
Imponerande uppsugning på alla underlag när rätt munstycke används, smart indikation på partikelnivåer i hemmet, enkelt att rengöra, lätt att byta delar och munstycken för enkel städning av alla ytor, passar med tidigare tillbehör, utbytbart batteri, laservisare, smart autofunktion för sugkraften.
Emot
Förhållandevis högt pris, hade varit intressant att se med både snabbladdare och ett lite mer gediget ställ från start.
Rekommenderas till
Behöver du en ny dammsugare eller bara vill byta upp dig så är det svårt att hitta en bättre handhållen, kabelfri lösning än Dyson V15 Absolute.

SPECIFIKATIONER Dyson V15 Detect Absolute:

 • Tillverkare: Dyson, www.dyson.se
 • Cirkapris:  7 190 inkl. moms, 5 752 exkl. moms
 • Total längd: 117 cm
 • Längd på motordel: 40 cm
 • Vikt: 3,1 kg
 • Batteritid: ca 1 timme
 • Laddtid: knappa 5 timmar
 • Filter: 5-stegsfiltrering
 • Tillbehör: Två munstycken samt åtta specialtillbehör
 • Laser: På ena munstycket för hårda golv

 

priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här