Blueair levererar en luftrenare som inger förtroende, är tyst, hyfsat snygg, smart och lättanvänd. Ja, faktum är att nya Healthprotect 7470i imponerar på alla plan.


Blueair Healthprotect 7470i
5 / 6 Betyg
8 500 krPris
För
Ganska snygg, tyst som standard, behaglig spridning av luften, bra app på svenska, enkelt byte av filter, hög reningsgrad enligt tillverkaren.
Emot
Även om du får mycket för pengarna är det inget snack om att prislappen avskräcker en aning.
Rekommenderas till
Blueairs luftrenare smälter in hyfsat bra i hemmiljön och är enkel att använda, både via mobilen och direkt på enheten. Du får massor av information om din inomhusluft och effektiv rening.


I samma stund jag börjar skriva första meningen i det här testet börjar det vita tornet några meter framför mig göra väsen av sig. Fläktarna varvar upp och den ena lampan på toppen lyser ilsket rött för att indikera att luftkvaliteten i lägenheten plötsligt försämrats.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Det är luftrenaren Blueair Healthprotect 7470i som tagit sig an uppgiften att förbättra inhomhusklimatet de senaste veckorna. Modellen är tillverkarens mest avancerade någonsin, enligt egen utsago.

Lättanvänd applikation

Jag hoppar in i Blueairs lättanvända mobilapplikation för att kolla vad som står på. Det visar sig att de så kallade TVOC-nivåerna skjutit i höjden. ”Väldigt förorenad”, står det intill grafen som en förklaring.

Blueair Healthprotect - sovrum
Luftrenaren är relativt stor, men smälter ändå hyfsat bra in i hemmiljön.

TVOC står för total volatile organic compounds eller den sammanlagda koncentrationen av flyktiga organiska ämnen. Begreppet är en aning trubbigt eftersom det kan innefatta mängder av olika ämnen, vissa farligare än andra. I det här fallet beror den plötsliga ökningen på att jag nyss spritat händerna. Sensorerna i Healthprotect 7470i är känsliga och reagerar snabbt på den stickande lukten.

Nu, tio minuter senare, har Healthprotect-tornet lugnat ner sig något och den röda lampan har blivit orange. Luftrenaren sprider luften runt om enheten vilket gör att du slipper en riktad luftström, och när den tuffar på i standardläget märks den inte över huvud taget.

Mäter även partiklar

TVOC är bara en av många mätningar Healthprotect 7470i använder för att analysera luftkvaliteten.

Till skillnad från andra fristående luftkvalitetsmätare vi använt – från Airthings och Eve till exempel – har Healthprotect 7470i även sensorer som håller koll på massan partiklar i luften. Från en mikrometer till tio. Precis som med TVOC kan partiklarna innehålla olika ämnen (exempelvis från vedeldning och dubbdäcksslitage) med olika ”farlighetsgrad”  – men bra är de inte.

ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet

Renar luften från Sars-Cov-2-viruset

Enligt Blueairs informationsmaterial använder Healthprotect en teknik som kombinerar elektrostatisk och mekanisk filtrering. Det ska säkerställa att 99,97 procent av luftburna partiklar som allergener, damm, pollen, djurallergener, mögel virus och bakterier fångas.

En purfärsk undersökning genomförd av MRI Global (med största sannolikhet på uppdrag av Blueair) visar dessutom att Healthprotect 7400-serien avlägsnar 99,99 procent av av det levande luftburna Sars-Cov-2-viruset. I Blueairs informationsmaterial uppges samtidigt att testet inte undersökt om luftrenaren dödar Sars-Cov-2 eller minskar eller förhindrar överföring av Covid-19-smitta. Du kan läsa mer om testet här.

V-format Hepa-filter

HealthProtect Hepa-filter
Det V-formade Hepa-filtret är enkelt att byta ut. Enheten har även löstagbara filter i sidorna som går att rengöra. Foto: Blueair

Huvudfiltret är V-format och kallas Hepasilent ultra och är enkelt att installera. En indikator visar när det är dags att byta och ett nytt kostar en dryg tusenlapp. Luftrenaren har även en teknik som ska eliminera virus och bakterier på filtren.

Blueair har varit med i matchen ganska länge vid det här laget och byggkvaliteten är utan tvekan hög. Men hur väl luftreningen fungerar är givetvis svårt att svara på som lekman. Vi har ingen utrustning som kan vidimera enhetens egna mätningar fullt ut. Men efter ett par veckors användning har jag, fel eller ej, fullt förtroende för Healthprotect 7470i. Mätningarna som presenteras i appen och de TVOC-värden jag kan mäta mig till via två andra luftkvalitetsmätare stämmer relativt bra. Och de hålls hela tiden på en låg nivå.

Healthprotect 7470i funkar bäst i autoläget

Enheten har ett autoläge som vi använder till vardags, men man kan även justera fläkthastigheten manuellt eller aktivera ett nattläge som dämpar skärmen på toppen och ser till att ljudnivån hålls nere. Du kan även schemalägga olika inställningar, exempelvis så att nattläget går igång när du önskar.

Healthprotect - display
Skärmen på ovansidan är tydlig och knapparna enkla att använda. Du kan minska ljusstyrkan i appen. Enheten mäter även temperatur och luftfuktighet.

Du hanterar luftrenaren via mobilen, rösten eller de rörelsekänsliga knapparna på ovansidan. De sistnämnda är klart enklast och snabbast att använda, men med små barn eller (som i mitt fall) en nyfiken katt är det säkrast att inaktivera knapparna och använda applikationen istället. Installationen och anslutningen till hemmets trådlösa nät är för övrigt smidig.

Funkar med Alexa och Google Home – saknar Homekit-stöd

Healthprotect 7470i har tyvärr ingen anslutning till Homekit, med rätt implementation hade det gett mig möjlighet att använda mina externa mätare för att styra luftrenaren. Du kan dock ansluta den till Amazon Alexa eller Google Home. Här är det röststyrning som är i fokus, och i ärlighetens namn är det ingen måstefunktion. Åtminstone inte för mig.

LÄS OCKSÅ
Test: Dyson Pure Humidify + Cool

I appen kan du se aktuella och historiska mätvärden av din inomhusluft. De kan dessutom jämföras med externa mätningar av utomhusluften. I Stockholm och andra större städer i landet är dessa värden troligtvis mer exakta än på landsbygden.

Ren luft kostar en slant

Vår testenhet är anpassad för ett rum på knappa 40 kvadratmeter, men det finns flera modeller i Healthprotect 7400-serien för både större och mindre ytor. Som alltid när det handlar om premiumprodukter är prislappen hög. I skrivande stund kostar Healthprotect 7470i cirka 8 500 kronor. Att det här är en riktigt bra produkt är det inget snack om, men om den är värd pengarna kan ingen annan avgöra än du.

Om du har erfarenhet av Blueairs luftrenare, eller andra märken, får du gärna skriva en rad i kommentarerna.

Blueair Healthprotect 7470i
5 / 6 Betyg
8 500 krPris
För
Ganska snygg, tyst som standard, behaglig spridning av luften, bra app på svenska, enkelt byte av filter, hög reningsgrad enligt tillverkaren.
Emot
Även om du får mycket för pengarna är det inget snack om att prislappen avskräcker en aning.
Rekommenderas till
Blueairs luftrenare smälter in hyfsat bra i hemmiljön och är enkel att använda, både via mobilen och direkt på enheten. Du får massor av information om din inomhusluft och effektiv rening.

Specifikationer Blueair Healthprotect 7470i

 • Tillverkare: Blueair, www.blueair.com
 • Cirkapris:  8 500 kr inkl. moms, 6 800 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet
 • Mått: 691 x 300 x 300 mm
 • Vikt: 12,5 kg
 • Rekommenderad rumsyta:
  38 m² (5 luftomsättningar per timme enligt AHAM).
  95 m² (2 luftomsättningar per timme)
 • Total reningskapacitet, CADR:
  Rök – 455 m³/h
  Damm – 465 m³/h
  Pollen – 475 m³/h
 • Filter: Hepasilent Ultra
 • Effekt: 9–43 W)
 • Bullernivå: 25–45 dB(A)
 • Anslutning: Wi-Fi
 • Övrigt: Dolda hjul och sladdvinda

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här