GP Recyko Charge 10
5 / 6 Betyg
629 krPris
För
Liten och kompat laddare med smarta skyddsfunktioner. Kan ställas för normal eller ultrasnabb laddning, bra prisläge, miljömässigt smart.
Emot
Laddhastigheten beror på batterityp, rymmer bara fyra batterier, vi kan inte mixa AA och AAA samtidigt, vi hade gärna sett möjlighet att även ladda batterier på nio volt.
Rekommenderas till
Tillhör du den skara som ofta byter AA- eller AAA-batterier i olika enheter är detta ett både ekonomiskt och miljömässigt smart val.

Vi testar en supersnabb laddare från GP. Recyko Charge 10 gör väntan till full tank kortare än någonsin, åtminstone om du använder rätt batterier.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Trots att allt fler enheter använder sig av integrerade laddbara batterier behöver vi, om inte annat så ur ett miljöperspektiv, minska den totala förbrukningen av alkaliska batterier. GP, som under många år varit en ledande aktör gällande laddbara batterier och laddare, har nu tagit ytterligare ett steg för att underlätta valet av just uppladdningsbara batterier med nya superladdaren Charge 10.

Snabb med rätt batteri

Recyko Charge 10 är en förhållandevis kompakt laddare som rymmer fyra AAA- eller AA-batterier och kan ladda fyra 1700 milliamper AA Recyko Charge 10-batterier på bara tio minuter. De senare är en mycket viktig faktor då det måste vara korrekta batterier för att uppnå denna hastighet. Precis som med andra batterier medför en snabbare laddning ett högre slitage på batteriet vilket resulterar i en kortare livscykel.

GP Recyko Charge 10
För att aktivera den ultrasnabba laddningen i GP Recyko Charge 10 måste vi trycka in sidoknappen inom fem sekunder från det att laddningen startar.

För att kunna erbjuda det bästa av två världar, snabb laddning och lång livslängd, har Charge 10 två olika laddlägen. Det enda, som ligger som standard när vi påbörjar en laddning, heter Eco-charge och använder sig av 1,5 ampere vid laddning vilket maximerar batteriernas livslängd. sedan har vi då Ultra fast-läget som använder hela tio ampere för snabbast möjliga laddning. För att koppla in det senare läget finns en liten knapp på sidan av laddaren som måste tryckas in inom fem sekunder från det att vi börjat ladda.

LÄS OCKSÅ
Attacker mot snabbladdare kan orsaka bränder

För att ytterligare optimera batteriernas och laddarens livslängd har Charge 10 en integrerad analysmotor som i realtid kontrollerar batteriernas status och välmående. Skulle batteriet vara i för dåligt skick för att laddas, eller om vi försöker ladda ett felaktigt batteri, så kommer enheten att varna via en LED.

För att hålla nere värmen som uppstår, framför allt i ultraläget, är laddaren försedd med en tystgående fläkt. Skulle denna av någon anledning sluta fungera finns även ett integrerat temperaturskydd och fulladdningsövervakning som med automatik stänger ner enheten när batterierna är fulladdade eller om de skulle bli för varma. Detta tillsammans en mycket låg viloförbrukning gör att enheten alltid kan sitta kvar i vägguttaget utan att det blir något fara.

GP Recyko Charge 10 - framsida med inbyggd fläkt
I botten av Recyko Charge 10 finns en tyst men effektiv fläkt som ser till att hålla batterierna svala.

Självklart kan Recyko Charge 10 även ladda andra tillverkares uppladdningsbara batterier, men tiden det tar att ladda dessa kommer att variera beroende på typen av batteri och dess kapacitet.

Recyko Charge 10 är en vettig investering

Med tanke på att enheten går att köpa för knappa 630 kronor med fyra batterier och batterierna kan laddas flera hundra gånger (livscykel på cirka 700 gånger) är det ganska enkelt att räkna hem denna investering, och dessutom blir det bättre för miljön. Det enda vi verkligen hade uppskattat hade varit en sidoplacerad port för att ladda batterier på nio volt, vilket oftast används i exempelvis brandvarnare eller andra smarta övervakningsenheter.

SPECIFIKATIONER Recyko Charge 10:

  • Tillverkare: GP, www.gpbatteries.se
  • Cirkapris:  629 kr inkl. moms, 503 kr exkl. moms
  • Medföljande batterier: 4 st AA 1 700 mAh
  • Antal laddplatser: 4 st
  • Laddning: 10 min med GP10-batterier

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här