Japansk högkvalitets-flash från Kioxia banar väg för topprestanda. Exceria Pro PCIe 4 imponerar.


Kioxia Exceria Pro PCIe 4
5 / 6 Betyg
3 599 krPris
För
Slimmat format, mycket snabb läsprestanda och snabb skrivprestanda, bra program.
Emot
Tappar lite snabbt i prestanda under fortlöpande maximal belastning, ingen kryptering.
Rekommenderas till
Kioxia Exceria Pro PCIe 4 är en mycket trevlig disk som är en perfekt bas i många typer av system, men kanske framför allt för den seriösa gamern.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

När vi här hemma pratar om de flashbaserad lagring och M.2-enheter är tillverkaren Kioxia knappast det första namn någon kommer att tänkta på. Men trots detta och att företaget på pappret kan verka relativt ungt – det grundades 2018 – har Kioxia en betydligt äldre historia.

Som en del av Toshiba räknas nämligen Kioxia som grundare av flashlagring redan på 1980-talet, så här pratar vi om en komponenttillverkare med anor. Detta gjorde det lite extra intressant att testa företagets första flaggskepps M.2 Gen 4-disk för att se hur denna står sig mot dagens allt hårdare konkurrens.

In-house-flash i Exceria Pro

Modellen som vi har testat heter Exceria Pro och vår modell kommer med två terabytes lagring. Modellen använder sig av en kretsuppstättning på en sida i ett 2280-format vilket dels gör den så tunn att den passar i alla system samtidigt som bara den ena sidan behöver kylas om så skulle önskas, en lösning som kan vara att föredra för såväl bärbara datorer som mindre system som enklare moderkort där den passiva kylningen bara brukar erbjudas till ena sidan. Även om disken hanterar värmen helt okej är någon form av extra kylning att rekommendera då disken når upp mot 8,9 watt under belastning, vilket så klart även resulterar i en hel del värmeutveckling.

LÄS OCKSÅ
Test: Seagate FireCuda 530 – bästa Gen 4-disken vi testat

Disken, som alltså är av PCIe Gen 4-format, baseras på BiCS 5 112-lagers TLC 3D-flashminne som tillverkas i Kioxias egna fabriker i Japan under hårda kvalitetskontroller för att kunna säkerställa optimal prestanda och minimalt med felkällor. Kioxia har använt fyra flashpaket med totalt 32 NAND-kretsar för att komma upp till diskens fulla kapacitet.

Exceria Pro PCIe 4
Kioxia Exceria Pro PCIe 4 är en slimmad disk som passar i alla typer av system, men det underlättar om du använder någon form av extra kylning.

Exceria Pro-disken har så klart stöd för både TRIM och Idle Time Garbage Collection, men vi får inte något stöd för kryptering och Kioxia är även lite hemliga med vilken kontroller som används. Det vi däremot vet är att disken kommer med 800 terabyte TBW (terabytes written) och fem års garanti. Vi får även tillgång till programmet SSD Utility som förutom att låta oss få full insyn i diskens hälsa även underlättar vid uppgradering av firmware.

Toppad läsprestanda

Exceria Pro PCIe 4 levererar en hög sekventiell överföring med ett högsta snitt av 7 356 megabyte per sekund i läsning och 6 417 megabyte per sekund vid skrivande enligt Crystal DiskMark vilket sett till läsprestandan ligger nära gränsen för gränssnittet. Med Atto får vi en lite annorlunda bild där vi här kan se diskens styrkor sett till filstorlek. Här finner vi att disken presterar som bäst mellan 128–256 kilobytes filstorlek med mätvärden på cirka sju respektive sex gigabyte per sekund i läs kontra skrivning. Att disken sedan tappar aningen vid större filstorlek, på 16 megabyte eller större, kan bero på att disken blir varm och prestandan stryps eller att enhetens interna cache är aningen begränsad. Skillnaden är dock inte alarmerade utan mer värd att notera.

Exceria Pro PCIe 4 – Crystaldiskmark-resultat
Vid våra benchmark-loopar visar Exceria Pro PCIe 4 på en imponerande hög läsprestanda och även en hög skrivprestanda.

Detta kombineras med accesstider på 0,015 millisekunder och en slumpmässig datahantering på 790 000 IOPS vid läsning och hela 1 287 000 IOPS vid skrivande. Tillsammans ger detta oss en disk som i de flesta tester till fullo kan mäta sig med övriga toppmodeller på marknaden. Det som är aningen irriterande är att disken vid långvarig maximal belastning, som när vi jobbar med stora bilder eller filmer som läses in, batchredigeras och skrivs åter till disk tappar prestandan.

Från att från start jobba med full prestanda under de första cirka 320 gigabyte skrivande, dippar diskens prestanda i tre faser: en första ner till runt 2100 megabyte per sekund, sedan via 1360 megabyte per sekund ner mot knappa 850 megabyte per sekund där diskprestandan ligger kvar tills vi helt slutar belasta disken och låter cachen återställas, vilket tar någon minut

Då denna disk inte vänder sig mot denna typ av belastning/användare så kommer det knappas att vara något som genomsnittsanvändaren kommer att märka, och som speldisk är den extremt trevlig med blixtsnabba laddtider och sparande av nya nivåer i det närmast helt utan fördröjning.

SPECIFIKATIONER Kioxia Exceria Pro PCIe 4 – 2 TB:

 • Tillverkare: Kioxia, www.kioxia.com
 • Cirkapris:  3 599 kr inkl. moms, 2 879 kr exkl. moms
 • Formfaktor: Type 2280
 • Gränssnitt: PCIe Gen 4
 • Kapacitet: 2 TB
 • Uthållighet: 800 TB
 • MTTF: 1,5 miljoner timmar
 • Högsta läshastighet: 7 356 MB/s
 • Högsta skrivhastighet: 6 417 MB/s
 • Accesstid: 0,015 ms
 • Högsta IOPS Läs: 790 000
 • Högsta IOPS Skriv: 1 287 000
 • Flash: BiCS  5 112-lagers TLC
 • Högsta strömförbrukning: 8,9 watt
Kioxia Exceria Pro PCIe 4
5 / 6 Betyg
3 599 krPris
För
Slimmat format, mycket snabb läsprestanda och snabb skrivprestanda, bra program.
Emot
Tappar lite snabbt i prestanda under fortlöpande maximal belastning, ingen kryptering.
Rekommenderas till
Kioxia Exceria Pro PCIe 4 är en mycket trevlig disk som är en perfekt bas i många typer av system, men kanske framför allt för den seriösa gamern.

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här